Preporuka Vesti iz zemlje

20.05.2022. 12:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Uređuje se Tara, na javnom uvidu plan za selo Račanska Šljivovica

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković/Nacionalni park Tara/Sokolina

Opština Bajina Bašta stavila je na rani javni uvid Plan generalne regulacije sela Račanska Šljivovica na planini Tari. Planira se i obnova hotela Tara iz 1936. godine, izgradnja staze za nordijsko skijanje i jahanje, vidikovac, kao i multifunkcionalni kulturni centar.

Račanska Šljivovica je naselje na Tari, koje se nalazi na putu Kaluđerske Bare-Mitrovac i trenutno da karakterišu seoska domaćinstva i vikendice.

Na površini od 198 hektara, koja je većinom neuređena, u planu je rekonstrukcija zapuštenog, ali nekad čuvenog hotela Tara  koji se koristio kao sanatorijum za plućne bolesti.

Državni revizor zadovoljan rešavanjem problema u Nacionalnom parku Tara

Planirana je sanacija i adaptacija postojećeg objekta, a dozvoljena je i dogradnja do 20 odsto površine, uz parterno uređenje i gradnju otvorenih terena i poligona za sport i rekreaciju u okolini hotela, na dve lokacije ukupne površine oko 3,7 hektara.

Park će dobiti mogućnost izgradnje paviljonskih objekata, šank bara i objekata za prodaju i izlaganje šumskih proizvoda, lekovitih biljaka i suvenira, izletničke mobilijare, klupe, stolove, česme, korpe za smeće i informativne table.

DA LI IKO ČISTI NACIONALNI PARK NA TARI?
Na Tari će se graditi stambeno-turistički kompleks „Kaluđerske bare“

U planu je, kako se dodaje i ambijentalna rasveta.

Zona sporta i rekreacije planirana je na oko 1,22 hektara u Maloj Reci i imaće terene, poligone, igrališta.

Račanska Šljivovica dobiće i pešačke, trim, bicikslističke, ski staze, kao i pokretne žičare.

Za bolji pristup novom turističkom centru planira se rekonstrukcija državnog puta II B reda 403 Kaluđerske Bare-Mitrovac-Zaovine sa proširenjem kolovoza i regulacionog profila puta.

U okviru područja koje pokriva urbanistički plan postojaće i zone za seoske kuće kao i za turistički smeštaj, etno naselje, hotelsko naselje u formi sela sa planinskim kućama, odmaralište.

DIVLJA GRADNJA PONOVO PROCVETALA NA PERUĆCU
DOBIJAMO JOŠ DVA NACIONALNA PARKA, ZAŠTITIĆENA I PRAŠUMA VITANOVAČA

U zoni za komercijalne delatnosti nalaziće se objekti trgovine, ugostiteljstva, zanatstva, banaka i objekti javne namene.

Za stanovnike i turiste gradiće se i multifunkcionalni prostor sa sadržajima iz domena kulture, obrazovanja i zdravstva.

Plan koji je izradio JP Urbanizam Kragujevac na ranom javnom uvidu će biti do 3. juna.

Kako je ranije preneo naš portal, prema rečima zaposlenih u Nacionalnom parku Tara, nadležne inspekcije u Opštini Bajina Bašta poslednjih godina nisu kažnjavale nelegalnu gradnju u zaštićenom području.

To su u svojim izveštajima naglasili i državni revizori prilikom poslednje kontrole, o čemu je naš portal takože pisao.

O ostalim problemima na Tari, čitajte na sledećem LINKU.

Problem neleglne gradnje je veliki u zaštićenim područjima u Srbiji. O tome najbolje govori i podatak da je nedavno uhapšen direktor Nacionalnog parka Đerdap, zbog sumnje da je i sam nelegalno gradio objekte u zaštićenom području.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.