Priče i analize

02.03.2016. 23:05

Discover Magazine

Autor: Nova Ekonomija

10 zanimljivosti o pivu koje verovatno niste znali

Pivo je toliko omiljeno i rasprostranjeno da su o njemu vremenom ispredane razne priče i legende, a o bogatoj istoriji i eksperimentima da ne govorimo. Evo deset zanimljivosti o pivu koje verovatno niste znali.
1. Najstariji poznati recept za pivo potiče iz oblasti Sumera i star je 4.000 godina. Proizvođač piva Anchor je ponovo proizveo pivo po tom receptu 1980. godine.
2. Komšije Sumeraca, Egipćani, piramide su često gradili pripiti. Radnici u Gizi su dnevno dobijali po četiri litra piva, kažu istraživanja biomolekularnog arheologa Patrika Mekgoverna sa Univerziteta Pensilvanija.
3. Etanol, sastojak piva „zadužen“ za opijanje,  takođe je i moćan antiseptik, ali ipak ne može igrati takvu ulogu dok ga pijete kao deo svog omiljenog napitka. Da bi ubijao bakterije, nivo alkohola u krvi bi trebalo da bude 60 odsto, a to bi konzumenta, naravno, ubilo. Zajedno sa bakterijama.
4. Istraživači sa Univerziteta Zapadni Ontario otkrili su da mikronutrijent pod imenom polifenol u 0,35 litara piva može da stvori zaštitne nivoe antioksidanata u organizmu koji mogu da spreče srčana oboljenja.
5. Tri flaše piva na dan, međutim, mogu da imaju suprotan efekat jer višak etanola u organizmu ostavlja određene količine štetnih prooksidanata.
6. Za fanatične posvećenike pivu postoji izraz servesafil (cerevisaphile). Ova reč izvedena je iz imena rimske boginje poljoprivrede Cerere i termina „vis“, koji označava snagu. 
7. Materija koja pivu daje gorčinu pripada familiji Cannabaceae, što je čini bliskim „rođakom“ marihuane.
8. Da biste proverili da li je pivo kvalitetno, možete napraviti eksperiment: nagnite čašu i vidite da li će pena da se zadrži na stranama čaše. Ukoliko se to desi, u pitanju je takozvana „briselska čipka“, koja ukazuje na to da je pivo kvalitetno.
9. Eksperimenti sa pivom su često odlazili u vrlo čudnim smerovima. Džon Labok, istraživač iz 18. veka, proučavao je ponašanje mrava dok su pod uticajem piva.
10. U kompaniji Ginis tvrde da je nakon sipanja piva potrebno pustiti ga da se odmori tačno 119,5 sekundi pre ispijanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.