Mladi Nemac Torben Borgman (29) proveo je mesec dana u šumadijskom selu Takovu, gde je njegov otac Gerd sa prijateljem Ljubišom Drinjakovićem otvorio mlekaru Bodri, i toliko se oduševio Srbijom da ne samo da planira ponovo da dođe ovde, nego i da se dodatno uključi u poslovanje i razvoj ove male, ali uspešne firme, piše portal Priče s dušom.
Mleko uzimaju iz obližnjih sela
Tokom njegove druge posete Srbiji posle deset godina, Torben je u Privrednoj komori Srbije prisustvovao dodeli nagrade menadžer godine za investiciju i inovativnost u proizvodnji mlečnih proizvoda za 2014. godinu, koju je direktor mlekare Ljubiša Drinjaković dobio od Kluba privrednih novinara.
„Mleko uzimamo iz obližnjih sela, a u našim jogurtima nema nikakvih dodataka, već samo mleko, voće i šećer“, priča Torben o kompaniji, čiji se voćni jogurti od kajsije piju i u avionima Air Serbie.
Najbolji jogurti
Sa tehnologijom i poslovanjem upoznaje direktor Ljubiša, koji je svoj radni vek proveo projektujući mlekare po svetu, od Irske i Nemačke do Rusije i Novog Zelanda.
„U jednom trenutku odlučio sam da skupim sve to znanje na jedno mesto i da u mom rodnom selu otvorim mlekaru sa najboljim voćnim jogurtom na svetu“, objašnjava Ljubiša, koji je u Hanoveru završio Mašinski fakultet.
Bez aditiva
Torben kaže da je probao sve jogurte i uporedio ih sa nemačkim i uvideo ogromnu razliku, posebno imajući u vidu da Bodrijevi proizvodi nemaju aditive, stabilizatore i zaslađivače.
„Završio sam dva fakulteta, industrijski inženjering u Emdenu i master u Hamburgu. Još od 2005. godine kada je mlekara osnovana otac mi je pričao o tome kako se razvija u Srbiji, a meni je bilo zanimljivo da u pogledu tehnologije i inženjerskog razvoja kompanije dam svoj doprinos. Ako otac i Ljubiša budu želeli više da me angažuju, ja sam spreman“, iskren je Torben.
Ljubazni ljudi i ukusna hrana
Najveći deo vremena u Takovu uložio je u analizu poslovanja, razgovore sa ljudima iz oblasti mlekarstva i ideje o novim jogurtima. Obišao je Gornji Milanovac, Topolu, Veliku Planu i Beograd, a u najlepšem sećanju ostali su mu ljubazni ljudi i ukusna hrana.
„Svaka osoba koju sam sreo bila je nasmejana i prijatna, a hrana je neverovatno dobra i potpuno različita od one u Evropi. Verovatno je to zbog toga što su namirnice sveže i što se sve uzgaja na selu. Ljudi se ovde ozbiljno bave poljoprivredom. Meštani Takova svaki čas nude nešto da probam, bilo da je reč o hrani ili piću, probao sam više vrsta rakija“, priča mi Torben.
Romantična drvena kućica
Posebna čar bilo je to što je spavao u drvenoj kućici na Ljubišinom imanju u, kako kaže, romantičnoj atmosferi.
„Bio sam srećan kada mi je Ljubiša to ponudio. Uživao sam u kućici u kojoj sam se grejao na drva, koja sam sam morao da nabavim svakog jutra. Doživeo sam potpuno drugačiji stil života“, rekao mi je Torben pred put u Nemačku odakle će se na leto ponovo vratiti u Šumadiju.