Priče i analize

02.11.2017. 14:55

Tekst i foto: Nenad Blagojević - www.pricesadusom.com

Autor: Nova Ekonomija

Otac i sin iz Nemačke došli u Srbiju da prave voćni jogurt

Mladi Nemac Torben Borgman (29) proveo je mesec dana u šumadijskom selu Takovu, gde je njegov otac Gerd sa prijateljem Ljubišom Drinjakovićem otvorio mlekaru Bodri, i toliko se oduševio Srbijom da ne samo da planira ponovo da dođe ovde, nego i da se dodatno uključi u poslovanje i razvoj ove male, ali uspešne firme, piše portal Priče s dušom.

Mleko uzimaju iz obližnjih sela

Tokom njegove druge posete Srbiji posle deset godina, Torben je u Privrednoj komori Srbije prisustvovao dodeli nagrade menadžer godine za investiciju i inovativnost u proizvodnji mlečnih proizvoda za 2014. godinu, koju je direktor mlekare Ljubiša Drinjaković dobio od Kluba privrednih novinara.

„Mleko uzimamo iz obližnjih sela, a u našim jogurtima nema nikakvih dodataka, već samo mleko, voće i šećer“, priča Torben o kompaniji, čiji se voćni jogurti od kajsije piju i u avionima Air Serbie.

Najbolji jogurti

Sa tehnologijom i poslovanjem upoznaje direktor Ljubiša, koji je svoj radni vek proveo projektujući mlekare po svetu, od Irske i Nemačke do Rusije i Novog Zelanda.

„U jednom trenutku odlučio sam da skupim sve to znanje na jedno mesto i da u mom rodnom selu otvorim mlekaru sa najboljim voćnim jogurtom na svetu“, objašnjava Ljubiša, koji je u Hanoveru završio Mašinski fakultet.

Bez aditiva

Torben kaže da je probao sve jogurte i uporedio ih sa nemačkim i uvideo ogromnu razliku, posebno imajući u vidu da Bodrijevi proizvodi nemaju aditive, stabilizatore i zaslađivače.

„Završio sam dva fakulteta, industrijski inženjering u Emdenu i master u Hamburgu. Još od 2005. godine kada je mlekara osnovana otac mi je pričao o tome kako se razvija u Srbiji, a meni je bilo zanimljivo da u pogledu tehnologije i inženjerskog razvoja kompanije dam svoj doprinos. Ako otac i Ljubiša budu želeli više da me angažuju, ja sam spreman“, iskren je Torben.

Ljubazni ljudi i ukusna hrana

Najveći deo vremena u Takovu uložio je u analizu poslovanja, razgovore sa ljudima iz oblasti mlekarstva i ideje o novim jogurtima. Obišao je Gornji Milanovac, Topolu, Veliku Planu i Beograd, a u najlepšem sećanju ostali su mu ljubazni ljudi i ukusna hrana.

„Svaka osoba koju sam sreo bila je nasmejana i prijatna, a hrana je neverovatno dobra i potpuno različita od one u Evropi. Verovatno je to zbog toga što su namirnice sveže i što se sve uzgaja na selu. Ljudi se ovde ozbiljno bave poljoprivredom. Meštani Takova svaki čas nude nešto da probam, bilo da je reč o hrani ili piću, probao sam više vrsta rakija“, priča mi Torben.

Romantična drvena kućica

Posebna čar bilo je to što je spavao u drvenoj kućici na Ljubišinom imanju u, kako kaže, romantičnoj atmosferi.

„Bio sam srećan kada mi je Ljubiša to ponudio. Uživao sam u kućici u kojoj sam se grejao na drva, koja sam sam morao da nabavim svakog jutra. Doživeo sam potpuno drugačiji stil života“, rekao mi je Torben pred put u Nemačku odakle će se na leto ponovo vratiti u Šumadiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.