Priče i analize

03.01.2019. 16:00

Biznis Insajder

Autor: Jorgovanka Tabaković

Ovo je lista dvadeset najbezbednijih avio kompanija na svetu

Putovanja avionom i dalje spadaju u najbezbednija putovanja. AirlineRatings.com je  predstavio svoju listu najbezbednijih avio kompanija na svetu za 2019. prošle nedelje. Taj australijski vebsajt, koji se bavi bezbednošću u vazduhoplovstvu i letovima izabrao je najbolje prevoznike u konkurenciji od 405 avio kompanija.

„Ove avio kompanije su istaknute u industriji i nalaze se u vrhu po bezbednosti, inovativnosti, dizajnu i upostavljanju novih letova“, kaže Džefri Tomas, glavni urednik AirlineRatings.com.

Prvo mesto  zauzeo je australijski avio prevoznik Kvantas. 

Osim australijskog, na listi dominiraju evropski i azijski avio prevoznici. Na listi nema kompanija iz Južne Amerike i Afrike. 

Kriterijumi za vrednovanje su bili između ostalog i kvalitet usluga, rezultati revizija koje su obavljale nadležne institucije, vladine revizije, evidencije sudara i nesreća u kompaniji, starost flote i profitabilnost.

1. Kvantas, iz Australije je pobednik ove liste. Ono što je Volvo u automobilskoj industriji, to je Kvantas za avio industriju. Avio kompanija stara  96 godina  nije imala nijednu fatalnu nesreću od 1951. godine.

2. Er Nju Zeland se u posljednjih nekoliko godina ponovno veoma isticao. Uspeh avio kompanije uključuje petogodišnje mesto u vrhu liste AirlineRatings.com. Oni nisu pretrpeli nikakve značajne incidente u proteklih nekoliko decenija.

3. Aljaska erlajnz se nalazi u Sijetlu. Ta kompanija je napravila veliki bum u 2016. godini sa akvizicijom Virdžin Amerike od 2,6 milijardi dolara.  Avio kompanija nije doživela fatalnu nesreću od 2000. godine.

4. ANA. Osnovan 1954. godine, Ol Nipon ervejz (ANA) je cenjen zbog svoje dosledne i visokokvalitetne usluge. Prema AirlineRatings.com, ANA je sedma najbolja avio kompanija na svetu. ANA nije imala fatalnu nesreću preko 45 godina

5. Amerikan erlajns posluje od 1926. godine. Formirani su 2013. godine nakon spajanja sa US ervejz. Avionska kompanija iz Fort Vorta, u Teksasu, nije imala fatalnu nesreću, koja nije imala veze sa terorizmom, za skoro dve decenije.

6. Austrian erlajnz je osnovana 1957 i sada je deo Lufthanza grupe. Nisu imali nijednu tragediju u novijoj istoriji. 

7. Britiš ervejz je osnovan 1974. godine. Avio kompanija nije doživela nijednu fatalnu nesreću za tri decenije.

8. Kataj Pacifik. AirlineRatings.com je nedavno proglasio Kataj Pacifik devetom najboljom avio kompanijom na svetu. Ovaj prevoznik nije doživeo nikakvu fatalnu nesreću, ne uključujući terorističke napade, od šezdesetih godina.

9. Tokom proteklih 20 godina, Emirati su se istakli kao glavna sila u svetu komercijalnih avio putovanja. Avio kompanija, poznata po svojim luksuznim letovima, takođe ima impresivnu bezbednost. Pretrpela je, naime, samo jedan incident sa gubitkom trupa u svojoj 31-godišnjoj istoriji.

10. Tajvanska Eva er je najpoznatija po svojim Hello Kitti tematskim avionima. Međutim,  Eva se dugo smatra jednim od najboljih prevoznika u Aziji. Avio kompanija nije pretrpela nikakve veće nesreće od svog osnivanja 1988. godine.

11. Finer, finska nacionalna avio kompanija, ne dobija toliko pažnje u medijima kao neki od njenih skandinavskih kolega. Ali, ona je izuzetno bezbedna i nije imala nikakvu nesreću od šezdesetih godina. 

12. Havaijan erlajnz, osnovan je 1929. godine u Honoluluu. Važi za jednu od najboljih  u SAD-u. Raspolažu flotom s više od 50 avionskih linija širokih i uskih tela i nikada nisu imali nijednu tešku nesreću.

13. KLM, osnovan 1919. godine, spada u jedno od najstarijih i najpouzdanijih imena u avio industriji. Iako su se KLM i Air Frans udružili u 2004. godini, dve kompanije posluju pod odvojenim brendovima. KLM nije imao nesreću sa smrtnim ishodom četiri decenije.

14. Nemačka Lufthansa je forimirana 1955. godine. Nedavno je proglašena najboljom evropskom avio kompanijom na duge staze. Od 1993. godine nije imala nikakve fatalne nesreće.

15. Osnovan 1993. godine, Katar ervejz se razvio u jednog od najuticajnijih prevoznika u avio industriji. Avio kompanija je rangirana na četvrtom mestu u svetu po AirlineRatings.com. Katar ervejz nije imao nijednu tešku nesreću.

16.  Skandinavian erlajns, ili SAS, osnovan je 1946. godine kao nacionalna kompanija Danske, Norveške i Švedske. Poslednju fatalnu nesreću na nekom od letova ovaj  prevoznik imao je  2001. godine.

17. Singapur erlajns je u mnogim svetskim anketama proglašen za najbolju avio kompaniju na svetu zbog visokokvalitetne usluge i dobrog poslovanja. Ovaj prevoznik nije imao nijednu nesreću od 2000.godine.  

18. Svis Internešnal erlajns osnovana 2002. godine od ostataka bankrotiranog Svis er-a. U 2007. godini je postala deo nemačke Lufthazna grupe. Nisu imali nijedan udes, niti bilo kakav drugi teži problem.

19. Junajted erlajnas iz Čikaga nastao je 2012. godine spajanjem Junajted i Kontinental erlajnsa. Više od dvadeset godina nije pretrpeo nesreću koja nije imala veze s terorizmom.

20. Virdžin Atlantik  je originalni avionski poduhvat milijardera Ričarda Brensona. Od 2012. godine 49% prevoznika sa sedištem u Krouliju, u Engleskoj, bilo je pod kontrolom Atlantske kompanije Delta er lajns. Virdžin Atlantik nije pretrpela nikakve fatalne nesreće u svojoj istoriji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.