Priče i analize

05.04.2016. 12:56

Krik

Autor: Nova Ekonomija

Panama papers: Koja se srpska imena pominju u procurelim dokumentima?

panama%20papers

U dokumentaciji koja je procurila iz jedne od vodećih agencija za registrovanje ofšor firmi, pojavljuju se imena različitih domaćih biznismena. 

Istraživanje „Panama Papers“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list „Zidojče cajtung“, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svetskih medija, otkriva da su vlasnici ofšor kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbegavanje plaćanja poreza, istaknuti svetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.

Istraživački portal KRIK učestvovao je u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

To što neko poseduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo.

Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična dela koja se tiču poslovanja u ofšoru. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima. U nastavku saznajte i neke interesantne detalje koje otkriva ova baza.

Veza u Emiratima

Porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u bazi.

Delić je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona „Bratstvo“ koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatizovanu firmu. On je zalagao imovinu „Bratstva“ kod banke, a njegova kiparska firma „Unibros“ je na osnovu toga podigla kredit od oko 3,7 miliona evra.

„Panama Papers“ baza otkriva da se Delić 2013. godine preseslio u Dubai odakle rukovodi velikim novcem. Prošle godine otvorio je dve ofšor firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a kupio je i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prevozom robe prekookeanskim brodovima.

Delić je u razgovoru sa novinarima KRIK-a potvrdio da osniva kompanije u UAE, ali one, prema njegovim rečima, nemaju veze sa Sinišom Malim. Negirao je i da je učestvovao u malverzacijama s Bratstvom. Detaljnu priču o Delićevim kompanijama, KRIK će objaviti u narednim danima.

Agent „Mossack Fonseca“ savetovao Malog kako da proda „Beopetrol“

U „Panama papers“ bazi se ne pojavljuje dokumentacija o kompanijama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, za kojeg je KRIK ranije otkrio da upravlja nad četiri firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva – jer je on koristio drugog agenta za osnivanje ofšor kompanija.

Novinari KRIK-a su, međutim, otkrili da je Mali pre više od deset godina sarađivao sa predstavnikom „Mossack Fonseca“ za Srbiju – Markom Harisonom.

Tada je Mali vodio sektor za tendere u Agenciji za privatizaciju i u ime države dogovarao prodaju benzinskih pumpi „Beopetrol“, a Harison je bio angažovan kao savetnik Agencije upravo pri privatizaciji „Beopetrola“.  

mosak%20fonseka

Pumpe su prodate ruskom „Lukoilu“, a Savet za borbu protiv korupcije nazvao je ovu privatizaciju koruptivnom i utvrdio da je „Beopetrol“ oštećen za više od 100 miliona evra. Ova institucija je podnela krivičnu prijavu, ali do danas istraga nije završena.

Novinari KRIK-a su pre pola godine otkrili da je Siniša Mali, kao direktor dve ofšor firme, kupio 24 apartmana u bugarskoj tokom 2012. i 2013, upravo od bivšeg direktora srpskog „Lukoila“. KRIK-ovo otkriće je, izgleda, uznemirilo Harisona.

Harison je nedelju dana nakon što je KRIK objavio priču poslao mejl centrali agencije „Mossack Fonseca“ i raspitivao se o Siniši Malom i njegovim firmama, pokazuje interna mejl prepiska. Insistirao je da mu se hitno odgovori.

U mejlu Harison konstatuje da je Mali postavljen za direktora ofšor kompanija „Brigham Holding & Finance Inc“ i „Etham Invest & Finance Corp“ tokom jula i avgusta 2011. godine i pita za trenutno stanje ovih kompanija. Ove firme kupile su apartmane na bugarskom primorju.

Harisonu su odgovorili da Siniša Mali nije njihov klijent i da nemaju uvid u dokumentaciju s obzirom da je Mali koristio usluge druge agencije – „Trident Trust Company“. Agent „Mossack Fonseca“ dodaje u mejlu da za informacije o Malom može da pita „Trident“, ali da sumnjaju da će ih dobiti.

Mali već pola godine odbija intervju sa novinarima KRIK-a.

Gledanje kroz prste

Kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koji je više od decenije umešan u finansijski kriminal, koristio je usluge agencije „Mossack Fonseca“ za izgradnju mreže ofšor kompanija.

Njegove kompanije korišćene su za izvlačenje novca iz privatizovanih preduzeća, optužen je za zloupotrebe u slučaju „Azotara“, a blisko je sarađivao i sa Zoranom Ćopićem koji je u Bosni osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića. Sabo je osuđen zbog zloupotreba u privatizaciji kompanije Zvezda. Prema optužnici, iz ove firme je izneto preko pola miliona evra i uplaćeno na račun ofšor kompanije „Limess Limited” u kojoj je Sabo bio direktor, a koja je osnovana kod „Mossack Fonseca“.

Agenti iz „Mossack Fonseca“ znali su da je Sabo osuđen u ovom slučaju, kao i da je protiv njega podignuto nekoliko optužnica – pokazuju mejlovi koji se nalaze u bazi ICIJ-a. Oni su, ipak, nastavili da sarađuju sa njim.

Sabo je novinarima KRIK-a rekao da nije vlasnik kompanija osnovanih kod „Mossack Fonesca“, već da je samo njihov zastupnik. Objasnio je da su one osnovane kako bi trgovale veštačkim đubrivom sa Slovačkom i Južnoafričkom republikom, ali da nisu imale nikakve poslove u Srbiji. Uskoro više o ovom slučaju na sajtu KRIK.

Kiparski novac

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar izneo preko milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije.

Novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner. Novinari KRIK-a su im poslali pozive za intervjue.

mosak%20sediste

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, takođe se pojavljuje u bazi. Postao je u maju 2012. godine direktor ofšor kompanije „Blue Earth Refineries Inc“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Tri meseca nakon toga, kompanija je promenila ime u „Accelonic ltd“. Novinari KRIK-a nisu uspeli da utvrde koja je bila svrha ove kompanije. Novinari su ga zvali na kućni broj, ali se nije javljao.

Prodaja reklamnog prostora preko ofšora

Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, prema listi koju je objavio „Blic“, koristio je ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami. Šaper je vlasnik kompanije „Mediapool“ u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu ofšor firmu, na koju je slao novac. Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i televiziji Pink. Transfer od tri miliona evra moguće je do detalja rekonstruisati na osnovu dokumentacije koja se nalazi u bazi ICIJ-a, a o čemu će KRIK pisati u posebnoj priči.

Nakon poziva na intervju sa novinarima KRIK-a, iz Šaperove kompanije su nam samo poslali njegovu izjavu. U njoj Šaper nije govorio o svom poslovanju preko ofšor firmi, već je dao uopšteni odgovor kako je to legalan način poslovanja za koji se mnogi investitori odlučuju.

Sakriven ruski interes u Srbiji

Projekat „Panama papers“ pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji (EU).

Ruski oligarh Igor Rotenberg je posredstvom ofšor kompanije kupio akcije privatizovane građevinske firme „PPT Inženjering“.

Iza mreže ofšor kompanija, poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije. Popović je novinarima KRIK-a odgovorio na neka od pitanja u vezi sa njegovim partnerstvom sa Malofejevim.

Baza otkriva još neke ruske moćnike koji su kroz ofšor kompanije poslovali sa Srbima. Detalje će KRIK objaviti u posebnoj priči.

Poznata imena iz biznisa

Baza otkriva da su mnogi drugi uticajni domaći biznismeni otvarali ofšor kompanije preko agencije „Mossack Fonesca“

Vojin Lazarević je posredstvom svoje kompanije „Rudnap Group“ 2007. kupio ofšor firmu „Giralia Resources Limited“ sa Sejšela. Svrha ove ofšor firme je nepoznata. Novinari KRIK-a su kontaktirali „Rudnap“, ali na mejl do danas nije odgovoreno.

Jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 evra sa računa ofšor kompanije „Kelt Asset Management“ sa Paname na „Venturer Management AG“. „Venturer Management AG“ posedovala je akcije u AIK banci, koju Kostić kontroliše. Ovom biznismenu su novinari KRIK-a poslali pitanja, ali nije odgovorio.

novac%20evro

Predrag Lučić, vlasnik „Lučić Invest“ i „Panonke“, još jedan je srpski biznismen koji se pojavljuje u bazi dokumenata „Panama papers“. Osnivač je dve ofšor kompanije – „Bluering LTD“ i „LP Line Investment“ 2005. i 2006. godine na Sejšelima. U bazi nema detalja o poslovanju ovih kompanija.

Lučić je novinarima KRIK-a rekao da ove dve firme nisu imale nikakve poslove. Osnovao ih je s namerom da preko njih uloži u posao sa silosima u Africi, ali je od toga odustao jer, kako kaže, Afrika nije sigurno tržište.

Ljiljana Mišković, supruga poznatog srpskog biznismena Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, dopisivala se 2014. godine sa agentima „Mossack Fonseca“ kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika. Kako se navodi u mejlu, kompanija bi imala račun u švajcarskoj banci u Dubaiju. KRIK nije uspeo da stupi u kontakt s njom.

Nezgodno partnerstvo

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske. Bionda je, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, bio umešan u manipulacije u vezi sa naftom u Iraku. On je stupio u kontakt sa agentom „Mossack Fonseca“ kako bi otvarao ofšor kompanije za Ceptera, ali je bio i direktor u Cepterovim firmama.

Cepter je, kako baza pokazuje, imao kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Panami i Kipru, a jedna od njegovih kompanija je iznajmljivala vilu u Beogradu Komisiji za zaštitu konkurencije, o čemu je ranije pisao portal Pištaljka.

Novinari KRIK-a mejlom su pitali Ceptera za partnerstvo sa Biondom, kao i koja je svrha ofšor kompanija koje se pojavljuju u bazi. Cepter je rekao da će informacije o tome dostaviti narednih dana.

Piloti i ofšor

Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. godine ofšor kompaniju „DSP Jet Co Limited“ na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata. Stričević i Jovanović poseduju i aviokompaniju „Prince Aviation“ u Beogradu, koja je na italijanskoj optužnici označena kao kompanija korišćena za transfer novca zarađenog švercom cigareta. Šverc su organizovale italijanske kriminalne grupe i državni zvaničnici iz Crne Gore. Premijer Crne Gore Milo Đukanović i njegov prijatelj, kontroverzni biznismen Stanko Subotić, bili su optuženi u ovom slučaju, ali su kasnije oslobođeni. Stričević se nije javljao na telefon, a Jovanović je odbio da govori za KRIK.

U bazi se pojavljuje još jedan pilot – Vladimir Banjac, bivši pilot nacionalne aviokompanije JAT, koji je zbog nekoliko uspešnih prinudnih sletanja u srpskim medijima nazivan herojem. Banjac i njegov poslovni partner osnivači su kompanije „Nanoinspekt“ u Beogradu koja je početkom 2014. dobila, u okviru konzorcijuma, tender kod Ministarstva energetike, koje je vodila Zorana Mihajlović, i postala jedina kompanija za markiranje goriva u Srbiji. Devet meseci kasnije, novembra 2014, Banjac je sa partnerom osnovao ofšor kompaniju „Nanoinspekt Solutions Limited“ na Sejšelima. Banjac je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a.

Železara u poslu s kriminalcima

Baza ofšor kompanija pokazuje da je „Železara Smederevo“ potpisala 2013. godine ugovor sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Firma je, prema istraživanju novinara KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih državljana koji su bili pod istragom finansijske agencije Britanskih Devičanskih Ostrva zbog sumnje na pranje novca. U Ukrajini se ova firma povezuje i sa ilegalnom trgovinom uglja. KRIK nastavlja da istražuje ovaj slučaj.

Moda, fudbal i arhitektura

Svetski poznata dizajnerka srpskog porekla Roksanda Ilinčić, čije kreacije nose Mišel Obama i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, posedovala je ofšor kompaniju „Greenland Property Limited“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ova firma u Srbiji je vlasnik kompanije „MP Invest“, koja se bavi prodajom kompjutera javnim preduzećima i državnim agencijama. Novinari KRIK-a su pokušali da je kontaktiraju preko njene pres službe, ali nam nisu odgovorili.

Darko Kovačević, poznati srpski fudbaler, zvanično je zarađivao od španskog kulba Real sosijedad oko 2.000 dolara mesečno tokom sezone 2006/7. Dokumenta kompanije „Mossack Fonseca“, međutim, pokazuju da je ovaj klub Kovačeviću isplatio približno 1,4 miliona dolara te godine i to posredstvom holandske kompanije. Na ovaj način, fudbalski klub i Kovačević izbegli su da plate pun porez u Španiji.

Zoran Florić, poznati srpski građevinski inženjer osnovao je 2010. ofšor kompaniju sa Britanskih Devičanskih Ostrva – „B&R Expert Company LTD“. Pri osnivanju firme posredovala je advokatska kancelarija iz Budimpešte, vidi se iz dokumentacije. Novinari KRIK-a poslali su Floriću mejl, ali do danas nije odgovorio.

Stranci u Srbiji

Biznismen iz Jordana Abdrabou Dahalan, rođak kontroverznog Muhameda Dahalana, moćnog Palestinaca koji poseduje srpski pasoš i blizak je premijeru Aleksandru Vučiću – takođe je angažovao kompaniju „Mossack Fonseca“. Abdrabou je sa svojom suprugom osnovao ofšor firmu „Al Yasmeen Company Limited“ 2011. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Firma je napravljena kako bi preko nje upravljao nekretninama u Velikoj Britaniji.

Abdrabou je u Srbiji 2006. godine osnovao firmu „Alfursan“ u Beogradu. Ova kompanija, prema istraživanju BIRN-a, iste godine kupila je 50 hektara zemlje pored autoputa Beograd-Zagreb.

Indijski biznismen koji posluje u Srbiji, poznat i kao organizator fensi žurki u Londonu, Nandi Ahudža takođe se pojavljuje u „Panama papers“ bazi. Ahudža je član nadzornog odbora „Victoria Group“, jedne od najpoznatijih domaćih poljoprivrednih kompanija. Dokumenta procurila iz ofšora pokazuju da je Ahudža suvlasnik kompanije sa Bahama „Stanbridge Company“ osnovane 1999. čije poslovanje se ne može utvrditi iz dokumenata.

Ahudža je u pisanom odgovoru KRIK-u naveo da se Stanbridge bavi investicijama, ali nije objasnio kakvim i gde. Samo je napisao da njegova kompanija nije nikada poslovala u Srbiji ili sa ljudima iz Srbije, kao i da posluje legalno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.