Priče i analize

14.10.2022. 14:09

Autor: Dimitrije Gašić

Pokreni startap – Singapur te čeka

Panel diskusija o NINJA akecelratoru na konferenciji Splet, foto: Dimitrije Gašić

Uspešnih startapova koji su nastali u Srbiji, a da su se „primili“ u Singapuru, silikonskoj dolini Azije, nema. Uzalud je nekog uspešnog startapa iz Srbije pokušavao da se priseti Shigeru Handa, direktor u AAIC Investment-u na nedavno održanom panelu u okviru Splet konferencije. Zašto je to tako i da li postoji mogućnost da u narednih nekoliko godina srpski startap osvoji svet?

 

Singapur nudi neograničene mogućnosti ukoliko želite da pokrenete svoj biznis. Uz njega ide epitet regionalnog startap centra sa ekosistemom vrednim preko 20 milijardi dolara. A šta ovaj grad-državu čini tako poželjnim za pokretanje biznisa? Pre svega, efikasan poreski sistem i grantovi za „vetar u leđa“. Ideja je najvažnija i to se vrednuje.

 

Na primer, jedan od dobrih primera startapova pokrenutih baš u Singapuru je Novelship, a u pitanju je marketplace za kupovinu ekskluzivnih modnih kolekcija i kolekcionarskih predmeta. Spada u TOP15 najbrže rastućih startapova u ovom delu Azije.

 

 

Lomotif je takođe nastao iz akceleratorskog hub-a još 2014. godine i od tada beleži rast. Reč je o društvenoj mreži koja se posebno dopala i postala popularna među generacijom Z u Rusiji, Brazilu, SAD-u. Interesantno je da do danas nisu uložili ni dolar za marketing.

 

 

Da biste od ideje stigli do perspektivnog (rastućeg) startapa, najbolje je da se prijavite na program za podršku. I kao što smo već pisali, nije važan početni kapital, već ideja i spremnost da savete koje dobijete u hub-ovima i primenite.

 

 

 

Luka Prišunjak, biznis dizajner u ICT Hub-u na panelu u okviru Splet konferencije održane u Beogradu kaže da je prilikom pokretanja startapova najvažnije slušati savete onih kojima to nije prvi startap.

 

„Važno je slušati savete, primenjivati ih i menjati ih ako nešto ne funkcioniše. Greške su prihvatljivije nego da se ne uradi ništa kako bi se uspelo na tom putu.“

 

S druge strane, NINJA (Next INnovation with JApan) je akceleratorski program koji treba da poveže startapove, čiji rast kreće, sa mentorima i investitorima. Program traje tri meseca i ubrzava proces rasta, a sve to sprovodi Inicijativa "Digitalna Srbija" zajedno sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

 

Upravo ovaj program pomaže da se na početku isporabaju neke nove stvari i alati, ali i da se nauči što više na greškama. Jer, greške su dobre ukoliko nisu ponovljene.

 

U okviru radionica, sesija, konsultacija i razgovora sa stručnjacima iz NINJA-e definisaćete ciljeve za narednih godinu dana, a oni će pratiti i uspešnost poslovanja startapova prijavljenih na program.

 

Godinu dana, kažu stručnjaci, za startapove je kao decenija za neke druge delatnosti, sve se planira i menja ubrzano, ali tim putem su krenuli mnogi jednorozi. I onda pravac Singapur.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.