Priče i analize

23.01.2017. 14:11

Forbes

Autor: Nova Ekonomija

Uspon i pad porodice Vanderbilt

vanderbilt

Porodica Vanderbilt bila je jedna od najbogatijih u američkoj istoriji, ali tokom vremena njihovo bogatstvo je postepeno nestajalo. 

Sve je počelo jednim Komodorom, kako je glasio nadimak Kornelijusa Vanderbilta. On je već sa 11 godina odustao od škole, a nekoliko godina kasnije je pozajmio 100 dolara od svoje majke da bi kupio brod kad je imao 15 godina. 

1829. godine je kupio svoj prvi parobrod i koristio ga je da bi desetak godina kasnije bio vlasnik čitave flote od 100 parobroda. Ostali brodari su ga zbog toga zvali Komodor i taj nadimak će ga pratiti celog života.

U to vreme je kroz njujoršku luku prolazilo tri četvrtine svih američkih trgovačkih pošiljki, a velika većina na put je kretala na Vanderbiltovim brodovima. Ali Komodor se tu nije zaustavio, nakon građanskog rata u SAD-u širio je poslovanje na železnice i to sa ogromnim uspehom. Uspeo je čak da osigura i monopol na dolaske i odlaske vozova u Njujork. 

Dok je na poslovnom planu nizao uspehe, sa sinovima nije imao tako bajan odnos. Starijeg sina, Vilijema Henrija, često je nazivao vetropirom i laprdalom. Upravo Vilijem je nasledio većinu bogatstva porodice nakon što je Kornelijus umro 1877. godine. U današnjim iznosima, nasledio je nešto manje od tri milijarde dolara.

Svojim ćerkama Kornelijus je ostavio tek nešto od milion dolara, što su i dalje basnoslovni iznosi. Porodica je pokušavala da poništi Komodorovu oporuku, ali nakon više od godinu i po dana suđenja, Vilijem Henri je dobio veći deo ostavljenog novca. U roku od samo devet godina nakon očeve smrti, uspeo je da udvostruči očevu ostavštinu. 

vanderbilt%2002

Njegovom smrću, počeo je i pad porodice Vanderbilt. 1899. godine su njegovi sinovi dobili bogatstvo procenjeno na više od šest milijardi dolara u današnjim iznosima. Vilijem Kizam Vanderbilt oženio je Alvu Erskin Smit koja je bila više zainteresovana za organizovanje zabava. 1883. godine organizovala je bal koji je zacementirao Vanderbiltove kao pripadnike najviše društvene klase. Svaka gošća je, naime, otišla sa zabave bogatija za skupocenu ogrlicu od poznatih draguljara Tifani.

Umesto da se bave poslovnim širenjem po američkom zapadu, Vanderbiltovi su se bavili zabavama i gradnjom luksuznih kuća. Porodica je ukupno uspela da kupi ili izgradi čak deset luksuznih vila na slavnoj Petoj aveniji u Njujorku. Džordž Vašington Vanderbilt II spiskao je većinu svog nasledstva kako bi izgradio imanje u Severnoj Karolini. 

Do dvadesetih godina prošlog veka, nova poreska politika sustigla je i Vanderbiltove. Jedno luksuzno imanje u Njujorku je potpuno srušeno, a brojne druge nekretnine su morali da prodaju tokom Velike depresije. 

Samo jedna nekretnina u Njujorku je ostala u njihovom vlasništvu. Porodično bogatstvo deljeno je između sve više i više naslednika, a i prevoznička industrija se promenila. 

CNN-ov reporter Anderson Kuper je daleki rođakk originalnog bogataša Vanderbilta, ali on kaže da njega nije dočekalo to bogatstvo. 

„Mama mi je odmah rekla da nema tajnog računa ili skrivenih nasledstava koja će me nekad čekati“, rekao je Kuper u razgovoru sa Hauardom Sternom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.