Priče i analize

23.10.2023. 09:59

Autor: Nova Ekonomija

Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Foto: Dimitrije Gašić

Objekti bez toplotne izolacije, sa starom, dotrajalom stolarijom troše dvostruko, a u nekim slučajevima i trostruko više energije za svoje zagrevanje od dobro izolovanih objekata sa novom, energetski efikasnom stolarijom.

Gubitak toplote iz zgrada i kuća može da se spreči izborom adekvatnih termo omotača, debelih 10-15 centimetara. Na taj način se ostvaruje ušteda od oko 30 odsto u potrošnji energije, a boravak u stanu ili kući i leti i zimi čini prijatnijim.

Ako se uz postavljanje izolacije izvrši i ugradnja kvalitetnih prozora i spoljnih vrata – potrošnja energije za grejanje će se smanjiti za 40-50%, uz istovremenu zaštitu od spoljne buke.

Osim toga, ove mere EE će za isti procenat smanjiti i potrošnju energije za hlađenje objekta tokom leta!

Dodatne uštede se ne postižu kupovinom energetski efikasnih uređaja i njihovim ispravnim korišćenjem i održavanjem u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača.

Ali, za unapređenje energetske efikasnosti posebno je važna promena navika (na primer, gašenje svetla u sobi kada u njoj nema nikog ili izlazak na terasu da bi se pušilo). Time se računi za električnu i toplonu energiju mogu značajno smanjiti bez ikakvih investicionih ulaganja.

Na primer, poređenjem potrošnje toplotne energije u dva identična stana u istoj zgradi u A bloku u Beogradu, utvrđene je da je potrošnja toplotne energije u stanu pušača koji su morali da vrše učestalo provetravanje stana čak dvostruko veća od potrošnje energije u stanu nepušača!

Javno osvetljenje, noviji automobili

U mere energetske efikasnosti spada i rad na efikasnijem korišćenju javnog osvetljenja.

Zamenom postojeće javne rasvete sa živinim ili natrijumovim svetiljkama savremenom LED rasvetom štedi se više od 50 odsto energije i novca, a istovremeno obezbeđuju se komfor i zadovoljstvo lokalne zajednice i građana.

Zamena starih, odnosno kupovina automobila sa motorima novije generacije koji troše manje goriva i smanjenje radne zapremine (kubikaže) takođe spada u doprinos energetskoj efikasnosti, ali i smanjivanju zabrinjavajućeg aero zagađenja posebno u velikim gradovima.

Nabavku elektro-automobila i/ili hibridnih automobila takođe bi doprinelo lokalnom poboljšanju ekoloških uslova, ali bi nažalost istovremeno doprinelo pogoršavanje energetske efikasnosti i povećanju emisije CO2.

Naime, oko 70% električne energije za njihov rad u Srbiji proizvodi se u termoelektranama. Zato se pre masovnog uvođenje elektro-automobila mora izvršiti dopuna pravnog i regulatornog okvira kako bi se obeshrabrilo njihovo punjenje iz mreža, a ohrabrilo njihovo punjenje iz viška energije proizvedene npr u solarnim elektranama.

Drugim rečima, pre nego što prionemo na masovno uvođenje elektromobila potrebno je da izvršimo veliko povećanje instalisanih kapaciteta u solarnim elektranama i elektranama koje koriste druge OIE.

Energetska efikasnost je proglašena projektom od javnog interesa i na taj način sve mere koje se budu sprovodile imaće najveći mogući prioritet. To je poruka državnih institucija.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata sa finansijskom podrškom za sprovedene pakete mera od 55-65 odsto investicionih troškova.

Postoji zakonska mogućnost da građani postanu proizvođači električne energije za svoje potrebe (takozvani prozjumeri), a otklonjene su i prepreke koje su ometale da broj kupaca-proizvođača (prozjumera, domaćinstava koja i kupuju i proizvode struju) bude još masovniji.

Sprovođenjem mera energetske efikasnosti, povećava se tržišna vrednost objekta i unapređuju se uslovi života, podsećaju stručnjaci, ali i trgovci nekretninama.

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su naš odgovor na potrebu da se obezbedi energetska sigurnost zemlje, da se odgovori na aktuelne ekološke izazove i smanji naša emisija CO2 i uticaj na globalne klimatske promene.

O svim ovim temama govoriće se na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu, koji se ove godine organizuju uz podršku USAID-ovog programa „Bolja energija“. Tamo možete dobiti više informacija o svim pitanjima u vezi sa izolacijom vaših zgrada i kuća koje vam mogu biti korisne.

Sajam energetike

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.