Vesti iz izdanja

28.04.2021. 16:38

Autor: Miloš Obradović

Atraktivne srpske haj-tek kompanije

Neke od najvećih američkih tehnoloških kompanija osnivaju centre u Srbiji

Nekoliko srpskih IT kompanija prodato je velikim svetskim igračima za ozbiljan novac. Za dobar broj ovih investicija karakteristično je, za razliku od ulaganja u neke druge industrije, to što domaće firme zadržavaju autonomiju, nastavljaju da rade ono što su uspešno radile do tada, ali i koriste ogromne resurse američkih kompanija da u Srbiji uspostave centre za razvoj

Čak i u pandemijom obeleženoj 2020. godini izvoz IKT usluga je zabeležio rast. To nije bila stopa od 20 ili 25 odsto kakva je ostvarivana prethodnih desetak godina, ali dostignut je izvoz od 1,44 milijarde evra ili dvadesetak miliona više nego 2019. godine. Od 2007. godine izvoz IKT sektora se udesetostručio i postao jedna od najvažnijih privrednih grana Srbije. U platnom bilansu IKT sektor pravi suficit od skoro milijardu evra. 

Iako poslednjih desetak godina informacione tehnologije beleže napredak, priča o razvoju softvera u Srbiji počinje sa 2006. godinom, kada je Majkrosoft otvorio centar za istraživanje i razvoj u Beogradu, prvi u Jugoistočnoj Evropi. Deceniju i po kasnije to je jedan od najvažnijih razvojnih centara za klaud kompjuting i razvoj Azure Data platforme. Pojednostavljeno, Majkrosoft pruža mogućnost preduzećima da razvijaju servise na njihovoj platformi koja se nalazi na njihovim serverima putem tzv. klaud usluge, umesto da ulažu ogroman novac u svoje servere. Ovo je jedna od najbrže rastućih tehnologija u IT oblasti.

Ovo je prvi centar Majkrosofta u Jugoistočnoj Evropi, a u njemu danas radi više od 300, uglavnom inženjera i predstavlja jedan od najznačajnijih i najvećih centara Majkrosofta van granica SAD.

Krajem prošle godine Majkrosoftova centrala u Redmondu odlučila se za proširenje kapaciteta centra u Beogradu i otvorila 60 novih radnih mesta, što znači povećanje broja inženjera za 20 odsto. Centar u Srbiji postaje najznačajniji za Azure Data u Evropi.

Ubrzo posle Majkrosofta kancelariju je 2007. godine otvorio IBM koji je krajem prošle godine postao i prvi komercijalni korisnik podataka Data centra u Kragujevcu.

Ipak, najveće investicije u srpsku IT industriju desile su se poslednjih godina. Najveću do sada investiciju napravila je jedna od najbrže rastućih kompanija u svetu Nutanix kada je za 165 miliona dolara kupila IT startap Frame, koji je osnovao Nišlija Nikola Božinović. Doduše, ta firma je imala sedište u Kaliforniji, ali glavni razvoj radili su timovi u Beogradu i Nišu. Otkako je Nutanix kupio ovu IT firmu koja se bavi klaud servisima, broj zaposlenih u Srbiji se udvostručio i sada ih je oko 100 sa tendencijom rasta.

Takođe, pre dve godine jedna od najvećih kompanija na svetu za pravljenje video-igrica, američki Epic games, kupila je novosadski startap 3Lateral, već etablirano ime u svetu kreacije digitalnih likova. Iako je iznos investicije nepoznat, poznato je da ime i razvoj kompanije ostaju u Novom Sadu. 

Inače, za dobar broj ovih investicija karakteristično je, za razliku od ulaganja u neke druge industrije, to što domaće firme zadržavaju autonomiju, nastavljaju da rade ono što su uspešno radile do tada, ali i koriste ogromne resurse američkih kompanija da u Srbiji uspostave centre za razvoj. Majkrosoft je razvio i program pod nazivom „Partner u učenju“ koji se koristi u obrazovnim sistemima u velikom broju država. Širom sveta Majkrosoft je u ovaj obrazovni projekat uložio više od 750 miliona dolara, a kada je on 2014. ušao i u srpske škole, ova kompanija je najpre organizovala stručno usavršavanje za 20 nastavnika, kako bi ih obučila za nastavne aktivnosti koje bi održali onlajn.

I Nutaniks, odnosno Frame i Epic games, odnosno 3Lateral nameravaju da otvore u Srbiji naučnoistraživačke centre i da se povežu sa univerzitetima.

Tako Nutaniks planira da Beograd postane razvojni centar kompanije za celu Evropu i već su uložili sredstva u kupovinu prostora. S druge strane, 3Lateral je u decembru kupio parcelu u Novom Sadu za 7,7 miliona evra. Iako nije bilo zvaničnih izjava, upućeni su ovo povezali sa najavom od prošle godine da se planira otvaranje naučnoistraživačkog centra po ugledu na slične institucije u Silicijumskoj dolini. 

Nisu ovo jedine američke investicije u IT industriju Srbije. Ovih dana trebalo bi da se završi kampus kompanije NCR na Novom Beogradu vredan 90 miliona dolara. Ova kompanija koja pruža softverske usluge je došla 2012. godine, a sada zapošljava više od 3.000 ljudi, sa namerom da se proširi na 4.000. 

Ili, recimo, malo je poznato da jedan od najvećih investicionih fondova na svetu Black Rock ima kompaniju koja zapošljava oko 500 ljudi u Srbiji. Naime, 2019. godine američka kompanija koja upravlja sa 8,7 biliona (hiljada milijardi) dolara, kupila je francusku firmu eFront čijih se oko 60 odsto zaposlenih nalazi upravo u Beogradu, gde rade niz poslova, od HR-a i marketinga do investicionih analiza i upravljanja rizicima i razvojem softverskih platformi.

Prema podacima Razvojne agencije Srbije, investitori u IT sektoru su kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem, razvojem softvera i drugim IT uslugama (Shared services/ Business process outsourcing/ IT consulting i drugo). 

„Veoma dobri rezultati u ovom sektoru su postignuti zahvaljujući domaćem ICT sektoru, koji je pokazao svoj kvalitet i u kojem su neke od domaćih kompanija akvizirane od najvećih svetskih ICT kuća, kao i zahvaljujući investicijama stranih kompanija, svetskih lidera u svojim oblastima. Ukupne akvizicije vredne su preko 500 miliona dolara, među kojima su najveće i najznačajnije preuzimanja: 3Lateral od strane EPIC games, GoDaddy preuzimanje firme Devana, Nutanix akvizicija Framea i Schneider Electric preuzimanje DMS NS. Od stranih kompanija koje su prisutne u Srbiji u sektoru visoke tehnologije sa ICT, istraživačkim, razvojnim i drugim centrima su Microsoft (SAD), NCR (SAD), Schneider Electric (Francuska), Levi9 (Holandija), Endava (UK), Asecco (Poljska), Black Rock iz SAD (nekadašnji eFront), FIS (SAD), enjoy.ing (Švajcarska), Clarivate (CPA Global – SAD), Gategroup Services (Švajcarska), Sitel (SAD), Telesign Mobile (SAD)“, navodi se u odgovoru RAS-a na upit u vezi sa investicijama u srpski IKT sektor koji u Srbiji zapošljava više od 30.000 ljudi. 

Ne deluje da će se ovaj trend zaustaviti, bar sudeći prema analizi američke ITA (International trade administration) koja pomaže američkim kompanijama da budu konkurentnije na svetskom tržištu. U analizi tehnološkog sektora Srbije oni ističu da IKT generiše desetinu BDP-a i da je pored čelika, automobila i poljoprivrede najveći izvoznik.

„Uprkos izazovima postoji niz haj-tek kompanija u Srbiji. Srpske kompanije proizvode softver za industrije od poljoprivrede do medicine, klaud aplikacije, onlajn igre… Startap scena dobija na značaju sa mnogo firmi koje se sele u Zapadnu Evropi ili koje traže strane partnere“, navodi se između ostalog, uz napomenu da su prema US Startup Genome izveštaju u 2020. godini Beograd i Novi Sad rangirani na 10. mestu među rastućim ekosistemima, kao i da je Srbija na 5. mestu u svetu po blokčejn developerima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.