Vesti iz izdanja

01.04.2023. 00:15

Autor: Biljana Bilaković

Block made by Wood

Finska kompanija Woodio napravila je toalet u kome je sve, od poklopca i daske do same sanitarije, napravljeno od kompozita drveta koji navodno generiše 99% manje emisija u proizvodnji od toaleta napravljenog od keramike.

 

Ovaj zidni, konzolni toalet pod nazivom Block, napravljen je od materijala koji se sastoji od oko 80% drveta, uključujući lokalnu jasiku i otpatke od finske šumske industrije. Ova drvena smesa je nešto kao piljevina pomešana sa kombinacijama poliestera na bazi fosila i bioplastičnih smola, pri čemu se dobija kompozit koji je vodootporan i praktično nesalomiv.

Njegov proizvodni proces ne zahteva toplotu, vodu, ni energiju koja je potrebna za stvaranje tradicionalnih keramičkih i porcelanskih toaleta. Uobičajeno industrijska keramika se peče na 1.500 stepeni Celzijusa, najmanje 12 sati u kontinuitetu. Ova toplota se obično proizvodi sagorevanjem gasa, što uzrokuje značajne emisije CO2, a to opet uzrokuje štetne uticaje na životnu sredinu. Da ne govorimo o nabavci, preradi i odlaganju materijala potrebnog za pravljenje tradicionalnih toaleta.

 

Woodio na ovom materijalu radi još od 2017. godine i u međuvremenu su napravili sve elemente koje čine sanitarije jednog kupatila, od kade do umivaonika, koristeći specijalnu tehniku livenja iz kalupa koji mogu da podnesu materijale koji nisu u tečnom stanju. To je takođe inovativna metoda rada. Toalet je od svih elemenata najsloženiji i najkomplikovaniji proizvod ove kompanije do sada, razvijan je tri godine i na njemu je radio i veoma iskusan tim industrijskih finskih dizajnera, Pentagon design.

 

I dok se kod tradicionalne metode livenja keramike piljevina i strugotina koriste kao otpad koji ostaje kao nusproizvod prilikom livenja, u ovom slučaju se upravo taj materijal koristi kao osnovna sirovina i ovo je prvi toalet na svetu napravljen na ovaj način i od ovog materijala.

 

Iako inovativan, ovaj kompozit od drveta se i dalje oslanja na nekoliko fosilnih resursa (uključujući poliestersku smolu, kao i razne aditive za površinske tretmane i glazure), što ga ne čini potpuno ekološki ispravnim. U narednoj fazi fokus će biti na razvijanju tehnologije smola koje su na potpuno biološkoj bazi. To je plan za nastupajuće godine.

 

Činjenica da je materijal već prerađen dovodi ga u situaciju da se na kraju svog životnog veka blok toalet ne može ponovo reciklirati, pa mu je zbog toga produžen vek i trajanje na 50 godina, dok se kod kompozitnih materijala dosad vek trajanja svodio na period od 10-15 godina. Woodio tvrdi da se na kraju „karijere“ toalet može spaliti i iskoristiti za energiju za neke druge proizvodnje, ali spaljivanjem bi se oslobodio u atmosferu fosilni ugljenik, koji se nalazi u samom drvetu, što je zasad još jedan nedostatak ovog inovativnog projekta.

 

Prethodni napori da se toaleti učine održivim svodili su se na regulisanje i smanjenje potrošnje vode prilikom korišćenja. Ovo je prvi pokušaj da se na samom materijalu unesu bitne promene.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.