Vesti iz izdanja

01.07.2024. 06:00

Autor: Aleksandar Milošević

Budućnost Srbije je unutar Evropske unije

INTERVJU: Žeremi Pele, generalni direktor Expertise France

Srbija je na dobrom putu da postane moderna i prosperitetna ekonomija i „postigla je značajan napredak u mnogim oblastima“ na putu približavanja standardima Evropske unije, kaže u intervjuu za Novu ekonomiju Žeremi Pele (Jérémie Pellet), generalni direktor Expertise France, francuske razvojne organizacije koja se bavi pružanjem stručne pomoći drugim zemljama. Ipak, Srbija, kako ističe, mora da nastavi sa naporima u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, „a to su područja u kojima Expertise France već podržava mnoge zemlje u regionu“.

Šta vaša organizacija radi u Srbiji i koji su vam planovi?

Srbija je zemlja na Zapadnom Balkanu u kojoj Expertise France raspoređuje najviše međunarodnih tehničkih stručnjaka (ETI). Ima ih pet i omogućuju razmenu znanja i doprinose podršci Srbiji u procesu reformi u vrlo različitim područjima, poput pitanja evropskih integracija, infrastrukture i prometa, okoline (kvaliteta vode i vazduha, upravljanja otpadom, klimatskih promena), energetike i borbe protiv korupcije. Sve te teme su prioriteti reformskog programa plana rasta.

Expertise France je pojačala aktivnosti u regionu Balkana poslednjih godina. Evropski SOCIEUX+ fond za zapošljavanje i socijalnu zaštitu, kojim agencija upravlja u partnerstvu s FIIAPP-om, ENABEL-om i belgijskom javnom službom socijalnog osiguranja, proširio je svoj sistem na Zapadni Balkan. Ovaj sistem u vezi sa socijalnom zaštitom i zapošljavanjem, otvoren za javne institucije i društvene aktere, Srbija je aktivirala tri puta 2023. godine, ostvarujući 162 dana stručne podrške za mere jačanja kapaciteta savetnika Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ažuriranje smernica za bezbednost i zdravlje na radu za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za poboljšanje transparentnosti praćenja pokazatelja Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

U domenu bezbednosti i migracija, Expertise France realizuje još dva regionalna projekta s evropskim finansiranjem. EUP2P program podržava zemlje Zapadnog Balkana u razvoju i primeni prvog zakonodavstva za kontrolu trgovine robom dvostruke namene. Projekt EU4FAST, u partnerstvu s GIZ-om, Civipolom, Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije i Ministarstvom spoljnih poslova Holandije, nedavno je otpočeo sa radom, raspoređivanjem međunarodnog pravnog stručnjaka od strane Expertise France, koji se nalazi u Bosni i Hercegovini od maja 2024. Stručnjak će obavljati misije u Srbiji i Albaniji za jačanje kapaciteta policije i pravosudnih organa na zapadnom Balkanu u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Expertise France istražuje novi projekat u Srbiji za podršku institucijama u području reforme pravosuđa. Expertise France takođe će uskoro implementirati nove regionalne projekte unutar Zapadnog Balkana u područjima energetske tranzicije, digitalizacije, kreativnih industrija, baštine i kulture.

Radite u drugim regijama i u Evropskoj uniji, koja su to specifična pitanja koja identifikujete u Srbiji?

Tokom moje posete Srbiji, upoznao sam mnoge ministre, Dubravku Đedović Handanović, ministarku rudarstva i energetike, Jelenu Žarić Kovačević, ministarku državne uprave i lokalne samouprave, Jelenu Begović, ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije i pomoćnika ministra za evropske integracije Branka Budimira. Takođe sam bio u mogućnosti da posetim novi centar za inovacije i kulturno-kreativno programiranje Ložionica u Beogradu. Ove brojne i bogate razmene bile su vrlo poučne o prioritetima Srbije. Posebno ističem reformu javne uprave, pravosuđa, poslovnog okruženja i digitalizaciju. Izgradnja novog univerzitetskog kampusa u Beogradu, sredstvima WBIF-a, stavljena je kao prioritet ministarstva, s jakim naglaskom na digitalizaciji, veštačkoj inteligenciji i kapacitetu za inovacije u službi startapova i inovativnih kompanija.

U društvenim sektorima, Expertise France takođe želi da doprinese reformama uslova rada i da pripremi učešće Srbije u evropskim radnim mrežama i standardima. To bi bila prilika da se širom zemlje prenesu brojna iskustva koja je agencija uspela da konsoliduje u regionu s drugim zemljama u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Što se tiče oblasti digitalne transformacije javne uprave, tokom razgovora s Jelenom Žarić Kovačević, predstavio sam primer podrške koju Expertise France pruža u Grčkoj za digitalizaciju javnih usluga, čineći javnu upravu učinkovitijom, delotvornijom, transparentnijom i odgovornijom.

Sastanak s Jelenom Begović omogućio nam je da detaljnije razgovaramo o koracima koje je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija preduzelo sa francuskim saradnicima na području informacione i komunikacione industrije, kao i veštačke inteligencije. Expertise France, budući da je posebno aktivna u platformi D4D Hub ( Digital for development), moći će da iskoristi svoju evropsku stručnost u tehničkoj pomoći koja bi bila dopuna finansiranju koje bi AFD mogao pružiti Ministarstvu. Ove će akcije takođe biti komplementarne regionalnom evropskom projektu EU4 Digital na kom će se Expertise France pozicionirati u okviru regionalnog programiranja evropskih pretpristupnih fondova.

Kako ocenjujete napore Srbije da se približi standardima EU?

Pre svega, želeo bih da pohvalim napore koje su Srbija i njen narod uložili da ispune zahteve EU. Put nije jednostavan i Srbija je preduzela znatan posao ka prevazilaženju finansijskih, tehničkih i geopolitičkih prepreka koje bi mogle da ometaju proces pristupanja.

Sada je već postignut značajan napredak u mnogim područjima. Tu posebno mislim na ubrzanje digitalne tranzicije, poboljšanje poslovne klime i ulaganja u inovacije i infrastrukturu, što znači da je Srbija danas na dobrom putu da postane moderna i prosperitetna ekonomija.

Expertise France istražuje novi projekat u Srbiji za podršku institucijama u području reforme pravosuđa

Srbija nije izostavljena ni po pitanjima koja se tiču očuvanja biodiverziteta, borbe protiv klimatskih promena i naše energetske nezavisnosti. Posebno mislim na akciju za sprovođenje „zelene agende“ čiji je cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.

Sve ovo treba da omogući srpskoj privredi da uhvati korak s privredom Evropske unije. Štaviše, za dalje unapređenje poslovne klime i ekonomskog učvršćivanja Srbije u Evropi, biće potrebno nastaviti napore u borbi protiv korupcije ili reformi pravosuđa. To su obično područja u kojima Expertise France već podržava mnoge zemlje u regionu.

Nadam se da će Srbija nastaviti s ubrzavanjem reformi i budite uvereni da će Expertise France dati svu svoju stručnost i podršku javnim politikama koje će ići u tom smeru, jer budućnost Srbije je unutar EU.

 

Čime se bavi Expertise France?

Expertise France je francuska javna međuresorna agencija zadužena za tehničku međunarodnu saradnju, druga po veličini u Evropi. Kao podružnica Grupe Francuske agencije za razvoj (AFD grupa), ona dizajnira i sprovodi projekte koji održivo jačaju javne politike u zemljama u razvoju i zemljama u usponu.

Sada smo druga najveća evropska agencija za tehničku ekspertizu, utrostručili smo aktivnost Expertise France u šest godina i još uvek imamo dobre izglede za rast, vođeni ambicijama Francuske u kontekstu ponovnog pokretanja njene razvojne politike i Evropske unije.

Zemlje zapadnog Balkana prolaze kroz velike političke i ekonomske promene, a sve dele istu perspektivu evropske integracije. Srbija, Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora započele su procedure za članstvo u EU, što će zahtevati strukturne reforme. Expertise France, koju finansiraju AFD i Evropska unija, podržava Srbiju u ovim strukturnim reformama i pomaže u izgradnji inkluzivne putanje rasta s niskim sadržajem ugljenika.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.