Inflacija u Srbiji je na decenijskom maksimumu – poslednji put inflacija od 12,8 odsto zabeležena je u januaru 2013. godine
Već početkom leta inflacija je prevazišla očekivanja (ili samo nadanja) Narodne banke Srbije (NBS) da će maksimum njenog godišnjeg rasta biti između 10 i 11 odsto.
Vrhunac inflacije se očekuje u letnjim mesecima, u junu i julu, može biti dvoci-frena, ali ne više od 10,5 odsto, poručili su iz NBS sredinom maja.
U junu su cene potrošačkih proizvoda (tu spadaju hrana, piće, gorivo, struja, stambene rente, odeća, obuća) bile za 11,9 odsto više u odnosu na jun prethodne godine, dok se u julu godišnji rast potrošačkih cena popeo na 12,8 odsto.
Inflacija u Srbiji je na decenijskom maksimumu – poslednji put inflacija od 12,8 odsto zabeležena je u januaru 2013. godine, dok je u poslednjih deset godina jedino u oktobru 2012. godine godišnji rast potrošačkih cena bio veći i iznosio je 12,9 odsto.
Indeksi potrošačkih cena su mera prosečne promene cena fiksne korpe robe i usluga, koje domaćinstva kupuju u cilju zadovoljenja svojih potreba.
Usluge čine popravke, čišćenje i šivenje odeće i obuće, najam stana (renta), odr-žavanje i popravka stana, komunalne usluge (osim snabdevanja domaćinstava vodom), usluge u vezi sa zdravljem, održavanjem automobila, transportom, komunikacijama, rekreacijom i kulturom, obrazovanjem, osiguranjem, ličnom negom. Roba su svi proizvodi osim usluga.
Ako analiziramo podatke o julskim cenama koje je građanima na uvid dao RZS, vidi se da je hrana poskupela 20,3 odsto u odnosu na lane – od toga je meso poskupelo 25,6 odsto, hleb i žitarice 20,5 odsto, mleko, sir i jaja 21,7 odsto. Transportne usluge skuplje su 10,1 odsto nego u julu prošle godine, a goriva i maziva za putnička vozila 28,3 odsto.
I dok cene potrepština neophodnih za život, a pre svega hrane, beleže dvocifren rast, Vlada Srbije nastavlja da se bori sa inflacijom tako što mesecima kontroliše cene „osnovnih životnih namirnica“.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs