Vesti iz izdanja

29.04.2020. 19:27

Autor: Ivana Pavlović

Deca su nevidljive žrtve pandemije

Ređina de Dominićis, direktorka UNICEF Srbija

Celo čovečanstvo prvi put u istoriji ujedinjeno je u suočavanju sa pretnjama koje donosi kovid-19 pandemija. Ovo je nezapamćena pretnja po javno zdravlje i globalnu ekonomiju. Ceo svet se suočava sa krizom, nijedna zemlja tu nije izuzetak, pa ni najrazvijenije zemlje, kao što vidimo, kaže u razgovoru za „Novu ekonomiju“ Ređina de Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji

Kriza  izazvana pandemijom i posledice koje ostavlja, za biznis i vlade u celom svetu predstavlja  nešto neviđeno još od Velike recesije i Drugog svetskog rata, što mnogi od nas ne pamte. Gde je mesto ove krize gledano po angažmanu UNICEF-a u poslednjih nekoliko decenija?

U roku od samo par meseci, COVID-19 potpuno je poremetio živote dece širom sveta. Stotine miliona dece nisu u školi. Roditelji i negovatelji ostali su bez posla. Granice su zatvorene. Deca su nevidljive žrtve ove pandemije. Zabrinuti smo zbog njenih kratkoročnih i dugoročnih uticaja na njihovo zdravlje, dobrobit, razvoj i perspektivu. UNICEF aktivno sprovodi preventivne aktivnosti u zajednicama u zemljama pogođenim pandemijom i to informisanjem o rizicima, obezbeđivanjem urgentne medicinske opreme, kao i zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Obezbeđujemo higijenske i medicinske pakete školama i zdravstvenim klinikama. UNICEF prati uticaj pandemije u cilju obezbeđivanja kontinuirane podrške zaštiti, obrazovanju i socijalnim uslugama. UNICEF aktivno radi na ublažavanju efekata pandemije na decu i žene. 

UNICEF-ov mandat je da pruži urgentnu humanitarnu pomoć, kao i da podrži razvojne programe. Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a pomažemo u saniranju oko 300 vanrednih situacija u svetu godišnje. Pamažući ugroženom stanovništvu, stekli smo znanje i sposobnost da reagujemo brzo. UNICEF ima i najveći humanitarni magacin na svetu i uspostavljenu dugogodišnju saradnju sa proizvođačima i dobavljačima različitih vrsta robe. To uključuje i robu i proizvode koji su od kritičnog značaja u vanrednim situacijama. Uz to, naši redovni donatori nam omogućavaju da urgentnu robu možemo da poručimo odmah. 

Od početka zdravstvene krize izazvane COVID-19, UNICEF obezbeđuje spasonosnu zdravstvenu i zaštitnu opremu, blisko sarađuje sa vladama i logističkim mrežama kako bi se ublažio uticaj ograničenja putovanja na isporuku opreme. Gradimo objekte u kojima su dostupni voda i higijenski uslovi, pomažemo da deca imaju pristup obrazovanju i uslugama zaštite, podržavamo mlade da na inovativne načine podele poruke o javnom i mentalnom zdravlju i objavljujemo informacije u vezi sa javnim zdravljem koje spasavaju živote. UNICEF daje smernice poslodavcima kako da na najbolji način podrže zaposlene roditelje i pronađu nova rešenja koja će pomoći najsiromašnijim porodicama da dobiju pristup finansijskim sredstvima koja su za njih od ključnog značaja. U mnogim slučajevima smo radili sa decom izbeglicama i migrantima i decom pogođenom sukobima kako bismo osigurali da budu zaštićena od COVID-19.

Da li ste zadovoljni prikupljenim donacijama i reagovanjem donatora s obzirom na to šta se sve dešava u kratkom vremenskom intervalu i da dobar deo privrede radi od kuće?

Poslovna zajednica u Srbiji pokazala je visok stepen spremnosti i reagovala je na poziv UNICEF-a  i pružila podršku kako bi se olakšala situacija izazvana pandemijom. Moram da naglasim da su u trenutku usporavanja privrednih aktivnosti, biznis lideri iz Srbije pokazali veliku solidarnost odlučivši da deo prihoda usmere ka UNICEF-u i tako podrže naš zdravstveni sistem da se izbori sa pandemijom.  

Nastavak teksta možete pročitati u 70. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.