Vesti iz izdanja

30.12.2021. 00:38

Autor: Bogdan Petrović

Građanima privilegije, privredi šok

Šta se dešava sa cenom struje za privredu

Privreda koja je tokom leta potpisala nove ugovore, plaća struju i po 90-100 evra, dok ostatak privrede, iako su im istekli ugovori, i dalјe plaća samo 55-60 evra za megavat-sat. Nemali deo privrede tako je doveden u nezavidnu poziciju, čime se direktno krše zakoni koji regulišu konkurenciju

Energetska kriza u Evropi preliva se i u Srbiju. U ovom trenutku je na regionalnom tržištu u Budimpešti cena struje za godišnje ugovore tri puta veća nego prethodne godine. Privreda u Srbiji, po Zakonu o energetici, struju mora da kupuje po tržišnim uslovima, a kretanja na tržištu su izazvala veliko uznemirenje svih firmi koje ove zime moraju da zaklјuče nove ugovore o snabdevanju strujom. Stanovništvo je zaštićeno od tržišnih hirova, pošto ima pravo na tzv. „garantovane“ cene, koje EPS formira na osnovu saglasnosti Agencije za energetiku.

Još od 2015. godine privreda kupuje struju na tržištu, ali do sada nije bilo većih oscilacija; cene su se menjale za oko 10% do 20% na godišnjem nivou. Potrošači su bili slobodni da sami izaberu snabdevača; pored EPS-a, u Srbiji je licencirano još oko 60 privatnih kompanija za trgovinu strujom. Doduše, zbog inercije kupaca i malih razlika u ceni, samo oko 5% kupaca je iskoristilo mogućnost da promeni snabdevača strujom. Početkom leta, čim su cene struje počele naglo da rastu, privatni snabdevači su praktično nestali sa tržišta. Najveći privatni dobavlјač „Energia gas and power d.o.o.“ je letos prestao da snabdeva kupce, a sredinom decembra račun im je bio u blokadi za iznos od 27 miliona evra. 

Cena struje na tržištu je povećana tri puta od početka godine

Cena struje se ugovara za period od godinu dana unapred (ili duže od toga) i kada istekne ugovor, nova cena se ugovara u skladu sa okolnostima koje u tom trenutku važe na tržištu. Cena struje za godišnje ugovore početkom godine je bila oko 56 -58 evra po megavat-satu, da bi skočila na više od 70 evra početkom juna, a već u avgustu je bila od 85 do 90 evra. 

U septembru cena skače na preko 110 evra, da bi u oktobru dostigla 135 evra, a početkom decembra struja se ugovara i za 155 evra za megavat-sat uz tendenciju dalјeg rasta. Na tzv „spot tržištu”, gde se interventno kupuje struja, cene su znatno veće, pa su dostizale i 300 evra za megavat-sat.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.