Vesti iz izdanja

30.05.2021. 18:33

Autor: Biljana Bilaković

„Kako ćemo živeti zajedno?“

17. bijenale arhitekture u Veneciji 2021

Kako ćemo živeti zajedno? / How will we live together? tema je ovogodišnjeg bijenala koji je postavio umetnički direktor – kustos trenutno aktuelnog Bijenala arhitekture u Veneciji, američko-libanski arhitekta Hašim Sarkis (Hashim Sarkis).

To je najznačajnija svetska smotra arhitekture koja je idejno koncipirana oko zbirne teme koja je uvek globalna i aktuelna i koja treba da uspostavi dijalog. Ove godine tema se bavi pitanjem šta je budućnost našeg zajedničkog života, na koju odgovaraju zemlje učesnice iskazujući svoje stavove, razmišljanja i tendencije kroz projekte, izložbe, instalacije.

U kontekstu širenja političkih podela i rastućih ekonomskih nejednakosti, ova tema istražuje arhitekturu kao materijalno, prostorno i kulturno polje, ohrabruje arhitekte da angažuju druge stručnjake u svojim istraživanjima – umetnike, investitore, političare, naučnike, ali i građane.

Budući da dolazi do tektonskih poremećaja u svim slojevima društva, ova tema u periodu korona pandemije dobija dodatni značaj, samim tim što potencira jedan kolektivni način življenja koji je u ovoj pandemiji zapravo bio suspendovan.

Predstavljajući Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji, MuBGD, tim sačinjen od osam arhitekata, projektovao je i proizveo izložbu pod naslovom Osmi kilometar. Tema izložbe je grad Bor. To je grad koji je nastao isključivo zbog rudnika, čija je kompletna građena struktura, kao i društveni život, vezana za taj rudnik koji u ovom veku, kao i sama industrija čiji je deo, doživljava uspone i padove.

Na konkretnom primeru grada Bora, rudarskog postindustrijskog grada, otvaraju se brojne teme (teren, rad i industrija, život zajednice, ekologija, depopulacija i promena strukture stanovništva).

Izložba prikazuje kako se na primeru Borskog basena razvijena rudarska proizvodnja do sada postavljala kao isključivi faktor postojanja grada. Fokusiranjem na industriju kao osnovu na kojoj se baziraju kapital i život celog grada, u njemu se limitira mogućnost napretka na društvenom i prostornom planu. Kada ta primarna industrija propada, dešavaju se neminovne promene kao što je depopulacija stanovništva, odlazak iz grada, promena strukture socijalnih kategorija, poremećaj gradskih zona. Stoga izložba i istraživanje razmatraju budućnost ovog odnosa kroz temu „osmog kilometra”, koji uvodi poremećaj u poredak postojećih sedam gradskih zona – sedam gradskih kilometara. 

Stanovnici Bora u svakodnevnom govoru mapiraju delove grada u odnosu na njihovu udaljenost od rudarskog površinskog kopa, koji predstavlja polaznu tačku, nulti kilometar, ili kako ga oni među sobom zovu „smak sveta“. Stoga je osmi kilometar ključan za budući razvoj grada koji će biti drugačiji i manje zavisan od rudarske industrije s obzirom na to da je grad nastajao u periodu od nekih desetak godina, sa ciljem da ta industrija funkcioniše. Takođe, imamo pitanje ekologije, koje će u ovom trenutku, a nažalost i u narednim godinama i decenijama, biti pitanje broj jedan u svetu. 

Za najbolju nacionalnu postavku dobija se Zlatni lav. Pored nacionalnih, postoje i pozvane arhitekte koje bira ovogodišnji glavni kustos, jedan od najpoznatiji arhitekata na svetu, Hašim Sarkis. Oni daju sopstvene odgovore na istu temu. Sedamnaesto izdanje Bijenala arhitekture u Veneciji, pod nazivom „Kako ćemo živeti zajedno?“, biće održano od 22. maja do 21. novembra 2021. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.