Vesti iz izdanja

30.03.2016. 16:02

Autor: Boris Feldeždi

Korak do kolonizacije svemira

Skot Keli i Mihail Kornijenko - „Year In Space“

Jedan od glavnih fokusa ovog istraživanja je bilo ponašanje ljudskog tela koje je dugo izloženo uticaju prilika u svemiru. Iz tog razloga američka agencija NASA šalje Skota Kelija, jednog jednojajčanog blizanca, radi preciznijeg uvida u promene njegovog zdravstvenog i fizičkog stanja, tokom i nakon dugog boravka u svemiru, vršeći konstantnu komparaciju sa medicinskim stanjem njegovog brata Marka na Zemlji

Iza nas je neverovatan period od godinu dana, može se reći istorijski, koji će ostati upamćen po tome što je upravo tada napravljen krupan iskorak ka nečemu što smo do sada mogli da viđamo samo u filmovima naučne fantastike. Radi se o izglednom i sada već izvodljivom cilju –  ljudskoj kolonizaciji svemira u bliskoj budućnosti. Vrtoglavi razvoj nauke i tehnologije je omogućio današnjoj generaciji da bude svedok jednog epohalnog, a sa druge strane pionirskog vremena kada se pomeraju granice ljudskog prisustva daleko van naše matične planete. Duboko usađena radoznalost u samoj prirodi čoveka je neiscrpni pokretač velikih i brojnih avanturističkih i istraživačkih poduhvata, koji su se kroz istoriju završavali manje ili više slavno, ali su uvek imali za cilj da odgovore na najintrigantnija pitanja tadašnjih civilizacija. Ista ta radoznalost je i danas glavni pokretački faktor za davanje odgovora na pitanje koje postavlja današnja generacija – da li je život čoveka van Zemlje moguć? 

Krajem marta prošle godine su uz veliku pažnju naučne i stručne javnosti lansirana dvojica astronauta, veterana, Amerikanac Skot Keli i Rus Mihail Kornijenko. Cilj ovog projekta, koji je nazvan „Year In Space“ (ili „One – Yearmission“), bio je da njih dvojica ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici godinu dana u kontinuitetu i da za to vreme izvedu nekoliko različitih eksperimenata radi prikupljanja potrebnih informacija za upuštanje u podvig planirane kolonizacije Marsa i putovanja u dubine Sunčevog sistema. S obzirom na to da poduhvati posećivanja drugih planeta podrazumevaju i duga putovanja, jedan o glavnih fokusa ovog istraživanja je bilo ponašanje ljudskog tela koje je dugo izloženo uticaju prilika u svemiru. Iz tog razloga američka agencija NASA šalje Skota Kelija, jednog jednojajčanog blizanca, radi preciznijeg uvida u promene njegovog zdravstvenog i fizičkog stanja, tokom i nakon dugog boravka u svemiru, vršeći konstantnu komparaciju sa medicinskim stanjem njegovog brata Marka na Zemlji.

Zbog duge izloženostimi krogravitaciji u kojoj borave, tela astronauta doživljavaju ekstremne promene, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Recimo, uzročnik poznatog problema sa vidom, te čulima mirisa u ukusa, jeste tečnost iz organizma koja ima tendenciju da se ravnomerno rasporedi po čitavom telu, čime ono gubi svoju karakterističnu formu, a posebno glava i lice. Upravo je iz tog razloga Keli testirao revolucionarno rešenje, specijalne „vakuumske pantalone“ (Chibis) koje bi sprečavale da tečnost iz nogu dospe do glave. 

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetdevetom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.