Vesti iz izdanja

30.11.2015. 21:55

Autor: Gordana Bulatović

Krediti za devet projekata

EPS pokreće investicije vredne 1,35 milijardi evra

Elektroprivreda Srbije trenutno realizuje devet velikih investicionih projekata koje finansira iz kredita ukupne vrednosti od čak 1,35 milijardi evra. 

Reč je o jedanaest značajnih kreditnih aranžmana koje su obezbedile međunarodne finansijske institucije ili vlade drugih zemalja. Izrada dokumentacije je ubrzana i dinamika ugovaranja sada je usklađena sa dinamikom odvijanja projekata, što ranije nije bio slučaj, kažu u Elektroprivredi Srbije. Iz raspoloživih međunarodnih kredita EPS je do sada ugovorio poslove u vrednosti 1,15 milijardi evra, dok će se ostatak sredstava koristiti u skladu sa realizacijom projekta.

Iz nacionalne Elektroprivrede poručuju da je do sada problem predstavljala praksa da se sredstva ugovore pre nego što su analize i dokumentacija za projekte bili spremni, ali i to što je EPS plaćao troškove nepovlačenja sredstava.

Krediti se koriste za modernizaciju postrojenja, uvođenje novih tehnologija i poboljšanje zaštite životne sredine. Među projektima koji se finansiraju međunarodnim kreditima su revitalizacija hidroelektrane „Zvornik“, uvođenje pametne merne infrastrukture „EPS Metering“, zaštita životne sredine u termoelektranama na lignit, kao i otklanjanje posledica prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

„Konačno je, posle 23 godine od puštanja u rad poslednjeg proizvodnog kapaciteta, pokrenuta i gradnja novog bloka B3 snage 350 megavata u TE Kostolac, vrednosti 715,6 miliona dolara koji se finansira iz kineskog kredita ugovorenog krajem prošle godine“, ističu u Elektroprivredi Srbije.  „Kada je reč o ekološkim procesima, neophodna su ulaganja u cilju usklađivanja sa Direktivom o velikim ložištima, a čiji je početak primene predviđen za januar 2024. godine, kao i Direktivom o industrijskim emisijama (početak primene od 1. 1. 2027) u delu koji se odnosi na emisije SO2, NOX i praškastih materija“. 

Kao najznačajniji poslovi smatraju se odsumporavanje dimnih gasova na TENT A (finansira se iz ODA kredita, Japan) i „Kostolac B“ (kredit Eksim banke, Kina). Pored toga, važni su, procenjuju u EPS, i  projekti denitrifikacije, ugradnje postrojenja za tretman otpadnih voda i ugradnja elektrofiltera. Finansiranje je uglavnom predviđeno iz evropskih IPA fondova.

„Nastavićemo da ulažemo u revitalizaciju hidroelektrana, izgradnju četvrtog agregata HE „Potpeć“, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih malih hidroelektrana“, naglašavaju u Elektroprivredi Srbija.

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetšestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.