Vesti iz izdanja

30.03.2017. 20:45

Autor: Milena Stević

Lakše je kad nisi razmažen

David Antonijević, Ekonomski fakultet Beograd

Dok studira, bavi se studentskim organizovanjem, mentorstvom učeničkih kompanija, ali i studenata, posreduje između uprave fakulteta i kolega, radi u Menzoteci… I pored svega, godine „čisti“ u prvim rokovima. David Antonijević je student završne godine osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a u oktobru bi mogao da postane član Delhaize tima, zahvaljujući pobedi na Case Study Show-u

Na nedavno završenom studentskom takmičenju u rešavanju studija slučaja Case Study Show, koju na Fakultetu organizacionih nauka tradicionalno organizuje Estiem, član pobedničkog tima za kompaniju Delhaize je student ekonomije David Antonijević. On je, sa tri koleginice sa Fakulteta organizacionih nauka, Milicom Marković, Dinom Igić i Nevenom Đokić, dao najbolje rešenje za zadatak – superdoručak koji ima sve potrebne nutritivne vrednosti i koji se uklapa u predviđeni budžet.  Kao pobednici, dobili su šestomesečnu plaćenu praksu u ovoj kompaniji, koja počinje u oktobru.

„Nas četvoro tada smo se prvi put sreli, nismo se poznavali ranije. Međutim, posle jednog provedenog popodneva, sve je bilo kao da smo najbolji drugari. Za tih 7-8 dana, koliko smo radili case, odlično smo funkcionisali, nismo imali nesuglasica, sve smo uspeli da se dogovorimo“, započinje razgovor David.

Zadatak koji su dobili bio je, kaže, vrlo opširan i zahtevan i morali su da sagledaju sve segmente – počev od finansija, marketinga, pa do konkretnog proizvoda i asortimana. 

„Bila je ovo prilika i da se sam uverim da sam zaista nešto naučio tokom četvorogodišnjih studija, da to nije samo teorijsko znanje bez konkretne primene u praksi. Velika je čast što sam uopšte bio u prilici da se takmičim, što smo bili izabrani među studente koji su radili studiju slučaja za kompaniju Delhaize. Još veća je čast što smo pobedili i dobili praksu u ovoj kompaniji. Odlično smo se snašli i bez problema predstavili svoj proizvod“, kaže David.

Završio je srednju ekonomsku školu u Užicu i logičan nastavak je bio upis Ekonomskog fakulteta. Beogradski je bio njegov izbor jer je, kako kaže, kod nas najkompetitivniji i jedan od prestižnih fakulteta u toj oblasti. Ipak, to što je završio srednju ekonomsku školu nije mu mnogo značilo kada je upisao studije.

„Đaci koji završe srednju ekonomsku školu manje su spremni za fakultet od gimnazijalaca. Ja sam završio bankarski smer u srednjoj školi, a sada sam na tom smeru na studijama i mogu da kažem da postoji znatna neusklađenost u gradivu. Treba poraditi i uskladiti stručne škole sa fakultetima“, smatra David.

Sada je na četvrtoj godini studija na smeru finansije, bankarstvo i osiguranje. Davidov plan je da diplomira u julu i da upiše master u oktobru. Tada će početi i pomenuta šestomesečna praksa.

„I ranije sam bio zainteresovan za rad u korporaciji poput ove. Takve velike kompanije pružaju studentima mogućnost da rade, uče, napreduju, bave se raznolikim poslovima, ne ograničavaju ih, već im pružaju mogućnost napredovanja“, objašnjava David.

Njemu će ovo biti prva praksa tokom studija. Znanje koje je stekao na fakultetu pružilo mu je dobru teorijsku osnovu, a tokom Case Study Show-a uspeo je da to prenese na konkretno rešavanje problema. 


Studentsko organizovanje

Od prve godine David je aktivan u studentskim organizacijama. Član je studentskog parlamenta, studentske organizacije SPEKOF, a ove godine je i student prodekan. Bio je rukovodilac resora za stručno usavršavanje i praksu. 

„Teorijsko znanje i praksa se dopunjuju. Vannastavne aktivnosti nam omogućavaju usavršavanje na ličnom nivou, u određenim poljima. Ja sam zadovoljan ovim što trenutno radim. Ne bih ništa menjao, kako pri izboru fakulteta, tako i pri svim tim vannastavnim aktivnostima.“

Kao student prodekan ima brojna zaduženja, a najvažnije je da posreduje između studentata i uprave fakulteta. Ključ uspeha je dobra organizacija i odgovornost, smatra David.

„Kada nešto isplaniraš, to treba i da uradiš, da ispoštuješ plan do kraja, a ne da posustaneš kada postane naporno i teško. Nekad je potrebno manje spavati, manje jesti, ali se sve to nadoknadi“, kaže David.

Prethodne godine bio je mentor učeničkoj kompaniji iz Arilja na takmičenju koje organizuju Dostignuća mladih. Učenici kojima je bio mentor, pobedili su na nacionalnom nivou i kasnije se plasirali i na evropsko finale koje se održavalo u Švajcarskoj. To mu je pružilo nova znanja i iskustva i priliku da razgovara sa predsednikom te zemlje. 


Život u studentskom domu

Sve četiri godine studija David živi u studentskim domovima. Trenutno je u Studentskom gradu. Kako bi obezbedio džeparac radi u Menzoteci – noćnom klubu u Studenjaku. Izduvni ventil od svih obaveza David pronalazi u druženju, domskom studentskom životu, fudbalu, izlascima…

U planu mu nije povratak u Užice jer su, kaže, mogućnosti za zapošljavanje tamo i više nego loše. Interesuje ga investiciono bankarstvo i, premda je, kako kaže, finansijsko tržište u Srbiji nerazvijeno i zaostaje za svetskim, nada se da će se i to promeniti u nekom trenutku i da će biti posla.

Razmišljao je o odlasku na studije u inostranstvo, ali nije u takvoj finansijskoj situaciji da bi mogao da ispuni svaku želju koja mu padne na pamet. 

„Zadovoljiću se masterom ovde, a za kasnije usavršavanje ćemo videti. I kod nas može da se radi, da se lepo zaradi i živi pristojno, samo je malo teže uspeti nego što bi sa isto toliko truda neko ostvario u inostranstvu. Danas su mladi razmaženi i naviknuti da im se sve pruža na gotovo. Dok ne dođu u situaciju da sami za sebe moraju da se bore i sebi nešto obezbede, teško je da se pokrenu i urade nešto po tom pitanju“, zaključuje David Antonijević.

Nastavak teksta možete pročitati u 37. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.