Vesti iz izdanja

30.06.2022. 20:40

Autor: Olivera Bojić

Lov na dobre bakterije

Nataša Golić, naučni savetnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu

Bakterija u novom probiotiku za ublažavanje dijabetesa je iz okruženja Herceg Novog, plaže Žanjice. Našli smo je u siru u ulju, napravljenom u jednom porodičnom domaćinstvu. Postoji čitava paleta budućih proizvoda koje planiramo da plasiramo na tržište, kao probiotičke, za različite ciljne grupe. Pronašli smo i neke bakterije koje mogu da uspore starenje

Naučni tim DiaSolutions u državnom Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo napravio je inovativni prirodni probiotik koji može da pomogne pacijentima sa dijabetesom i ublaži simptome te bolesti. Isto tako, može da se koristi preventivno. Očekuje se da će se novi probiotik pojaviti na domaćem tržištu do kraja ove godine, a nakon toga i na globalnom tržištu, kroz strateško partnerstvo sa vodećim partnerima iz farmaceutske industrije, kaže Nataša Golić, naučni savetnik na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i ističe da najveći problem sa dijabetesom imaju zemlje u razvoju.

„U Institutu imamo kolekciju više od 4.000 prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline odakle izdvajamo bakterije za probiotike”, kaže ona. „stovremeno, na Institutu razvijaju i druge probiotike. Pripremaju “eliksir mladosti”.

Često čujemo da je dijabetes izuzetno veliki zdravstveni problem u svetu. Pogađa 10 odsto globalne populacije. Zašto je tako, da li je najveći uzrok nezdrava ishrana?

Prema podacima International Diabetes Federation za 2021. godinu, u svetu od dijabetesa boluje oko 537 miliona ljudi, a očekuje se da će ovaj broj da poraste na 643 miliona do 2030. i do 783 miliona do 2045. godine. Broj obolelih i onih koji su u riziku od ove bolesti je u porastu, pre svega, zbog savremenog načina života. Ljudi su svakodnevno izloženi sve većem stresu, način ishrane je poremećen. Nekad su ljudi više pripremali tradicionalnu hranu. Moderan način života nam je nametnuo konzervisanu hranu koja nepovoljno utiče na naše zdravlje. Govorimo o ozbiljnom globalnom problemu koji je, pored zdravstvenog, i ekonomski otežavajući faktor.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.