Vesti iz izdanja

29.04.2022. 16:55

Autor: Ivana Pavlović

Nacionalno poštovanje za preduzetnike i nauku

U čemu je tajna Finske

Sve je krenulo od Nokije. Iz problema ovog giganta rodilo se puno kvalitetnih inženjera, ideja i startapa, reći se vam iskreno Finci. Ali, na to treba dodati neupitno poverenje u državu, kulturu deljenja informacija i nacionalno poštovanje za preduzetnike i nauku

U Finskoj, jednostavno, sve radi. Ovu poruku, samo drugačije formulisanu, više ćete puta čuti od učesnika u inovacionom ekosistemu Finske, zemlje od samo pet i po miliona stanovnika. Teško je odmah u to poverovati jer polovinom aprila, u poređenju sa Beogradom, Helsinki traži punu zimsku opremu. Nema cveća, nema sveže trave. Nigde nećete primetiti otvoreno demonstriranje bogatstvom, ni države, ni građana, iako ste u zemlji u kojoj je medijalna zarada blizu 4.000 evra, a samo izvoz finskog IT sektora je tri puta veći nego srpski. 

U državi lideru po inovativnosti i ekonomiji znanja, svi vežbaju i svi su fit. Suncu se u parkovima opiru gomile snega i rizle, ali i ledene ploče u Baltiku u koji popareni Finci uskaču pravo iz saune. Nasuprot stidljivom proleću i činjenici da Finci i dalje rade od kuće, u finskoj vladi, kao i ključnim institucijama, osećate da je led samo napolju, ali ne i u odnosima institucija zaduženih za inovacije i građana. Neguje se otvorena kultura, skoro kao u familiji, jer se finska preduzeća ne takmiče jedni protiv drugih, nego protiv globalnih kompanija. 

Srpska delegacija na studijskom putovanju „Ka unapređenju inovacionog ekosistema“, koje organizuje NALED uz podršku kompanije Filip Moris, posećuje, između ostalog, Ministarstvo ekonomskih poslova i zapošljavanja. Sastancima prisustvuje i srpski ambasador u Finskoj, Saša Obradović. Tri su fokusa za finsku vladu: kompetencije, podizanje nivoa obrazovanja i privlačenje međunarodnih talenata. Cilj je da do 2030. Finska postane ekonomski, društveno i ekološki održiva. Vlada planira da postigne zaposlenost od 75 odsto. Ovo ministarstvo je inače jedino mesto gde je za pet dana posete srpske delegacije neko uopšte izgovorio Rusija, iako se Finska graniči sa Rusijom i upravo razmatra članstvo u NATO. Kako nam je rečeno, trenutno je među imigrantima u Finskoj najviše Rusa i Estonaca.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.