Vesti iz izdanja

31.08.2022. 15:55

Autor: Miloš Obradović

Najgori organ državne uprave – odlikovan

Katastar na meti hakerskih napada

Na dan 1. avgusta, prema statistici RGZ-a, nerešeno je 439.267 predmeta. Osim blokade rada zbog hakerskog napada, druga vrsta problema je redovno postupanje RGZ-a: neažurnost, greške, neefikasnost i zatvorenost za javnost. To je jedini potpuno zatvoreni organ u državi. Do sudije možete da dođete da pitate nešto u vezi sa predmetom, ali do referenta u katastru ne možete

U Srbiji je u drugom tromesečju ove godine prodato nekretnina u vrednosti od dve milijarde evra. I svaka od tih prodaja mora biti upisana u katastar, jer ako tamo nije upisano pravo svojine, ne možete ni reći da je stan, kuća ili njiva u vašem vlasništvu.

Upravo u katastru, odnosno Republičkom geodetskom zavodu, dešavanja ovog leta bila su burna. Katastar nepokretnosti je prestao da radi 14. juna zbog, kako je saopšteno, hakerskog napada.

Nedelju dana trajala je potpuna blokada, a od 20. juna započeto je postepeno puštanje u rad sistema za javne beležnike i državnu upravu.

Međutim, tri nedelje trajalo je otvaranje katastra i osposobljavanje svih funkcija, a i nakon toga dolazilo je do pada sistema.

Direktor RGZ-a Borko Drašković izjavio je za medije da je utvrđeno da je virus ubačen 25. maja i da je aktiviran 14. juna, kao i da su hakeri u tom periodu pokušavali da analiziraju rad RGZ kako bi saznali šta da zaključaju. Blokirali su rad nekih aplikacija, a onda je sam RGZ iz bezbednosnih razloga zaključao ceo sistem. On je izjavio i da su baze podataka ostale netaknute.

Navodno su hakeri upali u šest računara i 20 servera.

Kada katastar ne radi tri nedelje cela zemlja to oseti, jer se time faktički zaustavlja tržište nekretnina. Ne može se upisati vlasništvo nad nekretninom, ne mogu se staviti ni podići hipoteke, niti proveriti podaci.

Ako je u drugom tromesečju prometovano dve milijarde evra, to znači da je dnevno vlasnika promenilo 20 miliona evra nepokretnosti. Za tri nedelje koliko je trajala potpuna ili delimična blokada, znači da je oko 400 miliona evra prometa čekalo na rešenje problema.

U spasavanju jednog od najvažnijih sistema u državi od tzv. Ransomvera, prema rečima direktora, učestvovali su IT timovi iz Srbije, Rusije, SAD.

Osim njegove izjave da nikakva šteta nije nastala, da podaci nisu kompromitovani i da je ipak sve u redu, javnost nije dobila nikakav izveštaj niti zaključak, niti od policije niti od samog Zavoda, kako je uopšte došlo do upada u sistem, da li je problem ljudski faktor i neadekvatan softver i na kraju krajeva – ko je odgovoran. Sve dok se krajem jula u medijima nije pojavila vest da je troje radnika u katastru suspendovano, zbog sumnje da su umešani u hakerski napad na katastar nepokretnosti.

U isto vreme protiv predsednika tri sindikata RGZ-a pokrenuti su disciplinski postupci, a oni su suspendovani. Prethodno su tražili objašnjenje i odgovornost za ovaj haos u katastru.

Stevan Todorov iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikat RGZ, jedan od troje suspendovanih sindikalaca, kaže da u prvi mah nisu povezali te dve stvari, ali onda su se raspitali i shvatili da niko drugi osim njih nije suspendovan.

Tako su na kraju oni postali „hakeri“.

Na upite medija o ovom slučaju i da li su sindikalci zaista osumnjičeni za učestvovanje u upadu u sistem RGZ, odgovor je da su pokrenuti postupci protiv nekih službenika, ali bez pominjanja hakerskog napada.

Ispostavilo se ipak da je to bila lažna vest, a da je u stvari razlog za suspenziju objavljivanje otvorenih pisama upućenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić i javno ukazivanje na probleme u radu RGZ-a.

Kako ističe Todorov, obrazloženje je da su „ukaljali obraz i naneli štetu RGZ-u“.

Sindikalcima, predsednicima Jedinstvene organizacije sindikata RGZ, Sindikata Nezavisnosti u RGZ i ASNS-a zabranjen je dolazak na posao i skinuto im je pola plate do okončanja disciplinskog postupka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.