Vesti iz izdanja

29.05.2014. 12:26

Autor: Miloš Obradović

Najveća državna preduzeća prošle godine izgubila 400 miliona evra

Javna preduzeća – milionski gubici u medijskoj tišini

Rekordni gubitaš Srbijagas, EPS u dobitku

Ubedljivo najgori finansijski rezultat u 2013. godini zabeležio je Srbijagas sa ukupnim minusom od neverovatnih 440 miliona evra. To je više od jednog procentnog poena bruto društvenog proizvoda Srbije, a koliko je to, jasno je iz podatka da je privredni rast za ovu godinu, pre poplava, procenjen na maksimalno jedan odsto. Da je Srbijagas poslovao na nuli, deset najvećih javnih preduzeća bi čak u zbiru zabeležilo profit

Javna preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu biće, sudeći prema ekspozeu predsednika Vlade, jedno od ključnih mesta u sređivanju srpske ekonomije. Najavljena su restrukturiranja, privatizacije, pronalaženje strateških partnera, sve kako bi javna preduzeća postala što efikasnija i počela konačno da doprinose punjenju budžeta, umesto što prerastaju u najveće kreatore javnih dugova. To nije ni čudo, jer samo servisiranje dugova javnih preduzeća, budžet će ove godine koštati oko 520 miliona evra, ali i u budućnosti ova suma će samo rasti. Akumulirani dug ovog sektora od preko dve milijarde evra posledica je ogromnih gubitaka koji se već godinama prave. Ni prošla poslovna godina nije bila drugačija, kada se radi o preduzećima kojima je vlasnik država.

Na uzorku od deset najvećih javnih i državnih preduzeća čije je rezultate u 2013. godini „Nova ekonomija“ analizirala na osnovu finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre, može se sa sigurnošću reći da je i u prošloj godini zabeležen ogroman gubitak.

U grupi od deset preduzeća koje smo analizirali, nalaze se klasična javna preduzeća kao što su JP Elektroprivreda Srbije, JP Pošte Srbije, JP Putevi Srbije, JP Srbijagas, JP Srbijašume, JP Elektromreža Srbije i akcionarska društva u vlasništvu države kao što su Telekom Srbija, Aerodrom „Nikola Tesla“, i odnedavno Er Srbija i Železnice Srbije.

Na osnovu nekonsolidovanih finansijskih izveštaja, a treba reći i nerevidiranih s obzirom na propuste i nepravilnosti koje je Državna revizorska institucija utvrdila u finansijskim izveštajima javnih preduzeća prethodnih godina, gubitak ovih 10 kompanija je iznosio skoro 400 miliona evra, što je ipak manje nego u 2012. godini. Ovome je svakako doprinela činjenica da je u prošloj godini celokupna srpska ekonomija ostvarila rast od 2,5 odsto, pa su i gubici javnih preduzeća bili manji nego prethodne godine.

Na kraju 2013. godine ovih deset preduzeća zapošljavalo je preko 50.000 ljudi, što je povećanje za više od 2.000 radnika u odnosu na kraj 2012. godine uprkos upozorenjima da javni sektor, a posebno javna preduzeća, imaju višak zaposlenih i da se mora prekinuti partijsko zapošljavanje. Nasuprot tome, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na kraju 2013. godine je bilo oko 15.000 više nezaposlenih nego godinu dana ranije.

Na kraju prošle godine ukupna imovina ovih 10 preduzeća vredela je, prema finansijskim izveštajima objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, 1.764 milijarde dinara, ili 15,4 milijardi evra. Ovo iznosi povećanje imovine za oko 350 miliona evra.

Najveću imovinu imali su Putevi Srbije, 461,3 milijarde dinara (četiri milijarde evra), a ova kompanija je raspolagala i sa najvećim kapitalom od tri milijarde evra.

Elektroprivreda Srbije je godinu završila sa imovinom od 432,5 milijarde dinara (3,8 milijardi evra) i u toku prošle godine je povećala imovinu za 148 miliona evra. Srbijagas je na kraju 2013. godine imao imovinu veću nego na početku godine za oko 30 milijardi dinara (260 miliona evra), ali to je učinjeno pre svega iz rasta obaveza koje su povećane za 27 milijardi dinara (232 miliona evra) u 2013. godini.

Najveće smanjenje imovine imao je Telekom Srbija za 14,5 milijardi dinara (126,5 miliona evra), mada su i obaveze ove kompanije smanjene za 22 milijarde dinara (192 miliona evra).

I kapital ove grupe javnih preduzeća je uvećan tokom 2013. godine za oko 65 miliona evra i iznosio je 9,57 milijardi evra na kraju 2013. godine, s tim da su dve kompanije, Er Srbija i Srbijagas, završile sa vrednošću kapitala nula i sa pozamašnim gubitkom iznad visine kapitala.

Poslovni prihodi  

Poslovni prihodi 10 najvećih javnih preduzeća povećani su u 2013. godini za oko 200 miliona evra. Na kraju 2012. iznosili su 3,55 milijardi, a na kraju 2013. godine 3,76 milijardi evra. Ovaj rast prihoda iz osnovnog poslovanja pre svega je povukao EPS, jer su prihodi ove kompanije uvećani tokom 2013. za 25 milijardi dinara (220 miliona evra). Ostala preduzeća su imala manje promene u poslovnim prihodima u odnosu na 2012. godinu, pa su Telekom, Putevi Srbije, Železnice i Srbijagas imali nešto manje poslovne prihode, dok su EMS, Aerodrom, Er Srbija i Pošta imali neznatno povećanje prihoda iz poslovanja.

Sa rastom poslovnih prihoda ipak nije došao i rast dobiti iz poslovanja. Većina, odnosno svi osim Železnica i Er Srbije, u 2013. godini su imali pozitivan rezultat iz osnovnih poslovnih aktivnosti, ali je on ipak bio za 100 miliona evra lošiji nego u 2012. godini.

Tako je u 2012. godini dobit iz poslovanja iznosila 287,8 miliona evra, dok je u 2013. godini ona smanjena na 180 miliona evra, što je smanjenje od čak 37,5 odsto.

Osim što je EPS značajnije povećao dobit iz poslovanja za 20,9 miliona evra (55 odsto) i dostigao 58,8 miliona evra, ostale kompanije se nisu baš proslavile. Putevi Srbije istina jesu utrostručili dobit iz poslovanja u odnosu na 2012. godinu, ali to je iznosilo i dalje skromnih 16,5 miliona evra. Telekom je smanjio dobit iz poslovanja za tri milijarde dinara (26,5 miliona evra), ali najveći negativan uticaj na zbirnu dobit iz poslovanja imao je Srbijagas. Za razliku od 2012. godine kada su imali dobit iz poslovanja od čak 13 milijardi dinara, u prošloj godini je ona smanjena na svega 89 miliona dinara ili nešto manje od 800.000 evra. To je i najveći razlog za ogroman rast ukupnog gubitka ove kompanije.

Železnice su smanjile gubitak iz poslovanja za milijardu, a Er Srbija je povećala za 1,7 milijardi dinara. Tako su Železnice zabeležile minus iz poslovnih aktivnosti od 4,2 milijarde dinara ili 37,5 miliona evra, dok je Er Srbija „napravila“ poslovni gubitak od čak 46,2 miliona evra.

Neto dobit

Na kraju, poslovanje svakog preduzeća određuje krajnji finansijski rezultat, odnosno da li je napravilo profit, ili je donelo gubitak svojim akcionarima. A država Srbija kao najveći ili jedini akcionar ovih preduzeća i nije se usrećila. Ukupan gubitak 10 najvećih javnih i državnih preduzeća u 2013. godini iznosio je 398,9 miliona evra. Istina, to je napredak u odnosu na 2012. godinu kada je gubitak iznosio 466,5 miliona evra, ali to je slaba uteha kada se bude vagalo koliko je novca od dividendi uplaćeno u budžet, a koliko će novca morati da se izdvoji iz budžeta za pokriće garancija i garantovanje novih dugova ovih preduzeća.

Ubedljivo najgori finansijski rezultat u 2013. godini zabeležio je Srbijagas sa minusom od neverovatnih 440 miliona evra (49,7 milijardi dinara). To je više od jednog procentnog poena bruto društvenog proizvoda Srbije, a koliko je to, jasno je iz podatka da je privredni rast za ovu godinu, pre poplava, procenjen na maksimalno jedan odsto. Da je Srbijagas poslovao na nuli, deset najvećih javnih preduzeća bi čak u zbiru zabeležilo profit.

Iza Srbijagasa na listi gubitnika su Er Srbija, bivši Jat ervejz čiji je udeo od 49 odsto otkupio Etihad početkom ove godine, sa 8,4 milijarde dinara gubitka. Inače ova kompanija kao ni Srbijagas već odavno nema kapital, odnosno gubitak je pojeo kapital i gubitak iznad visine kapitala je oko 27 milijardi dinara kod obe kompanije.

Neto dobit u 2013. ostvarili su EPS 1,88 milijardi dinara (16,6 miliona evra) za razliku od 2012. godine kada je bio toliki gubitak. Dobit celog EPS-a sa svim zavisnim preduzećima iznosila je 19,2 milijarde dinara, što je skoro 170 miliona evra i što je najbolji rezultat ove kompanije u poslednjih sedam godina.

Dobit Telekoma Srbija iznosila je 15,3 milijarde dinara (135,5 miliona evra) što je povećanje u odnosu na 2012. godinu za oko 35 odsto.

Elektromreža Srbije ostvarila je dobit od 1,6 milijardi dinara, Srbijašume svega 13,7 miliona dinara, što je mizerno za preduzeće koje angažuje kapital od 60,6 milijardi dinara. Pošte Srbije su imale profit od 2,8 milijardi dinara, dok je Aerodrom Beograd završio u plusu sa svega 16 miliona dinara, što je značajan pad u odnosu na 2012. godinu kada je profit iznosio 727 miliona dinara.

Pored Srbijagasa najveći gubitak su napravile Železnice Srbije od 68,5 miliona evra, što je ipak dva puta manje nego prethodne godine. S druge strane, Er Srbija, odnonso Jat ervejz je udvostručio gubitak u odnosu na 2012. godinu na 74,3 miliona evra. Na kraju, Putevi Srbije su takođe završili sa gubitkom od 9,2 miliona evra, ali je to čak sedam puta manje nego godinu dana ranije.

Tekst možete pročitati i na websajtu javnapreduzeca.rs


Ovaj projekat „Javna preduzeća – milionski gubici u medijskoj tišini“ finansira Evropska unija kroz program „Jačanje slobode medija u Srbiji“ kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a realizuje EPTISA Servicios de Ingenieria.

Ovaj tekst je napravljen uz podršku Evropske unije. Sadršaj ovog
dokumenta je isključivo odgovornost Business Info Group, izdavača „Nove
ekonomije“ i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske
unije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.