Vesti iz izdanja

01.07.2020. 14:39

Autor: Mateja Agatonović

Neformalno obrazovanje je neophodno

Studenti Ekonomskog fakulteta u finalu takmičenja CFA Institute Research Challenge

Pošto nisu svi studenti ambiciozni, oni koji daju sve od sebe se lepo snađu. Ali za neke više korake, ako neko završi u nekoj revizorskoj firmi – to je u Srbiji blizu vrha koji može da dosegne. Sa druge strane, investiciono bankarstvo je nepostojeće, i svako ko želi time da se bavi mora da razmišlja o inostranstvu

Tim studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu (EKOF) koji su činili Anđela Božinović, Natalija Bogdanović, Nevena Erić, Marko Кolar i Isidora Vučković, učestvovao je u regionalnom finalu takmičenja CFA Institute Research Challenge. Sam plasman u finale predstavlja najveći uspeh koji je CFA Case Study klub EKOF-a postigao na ovom prestižnom takmičenju, a naši student su dokazali da su među osam najboljih timova finansijskih analitičara akademaca iz Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

U razgovoru za „Novu ekonomiju“, sa njima smo pričali o značaju neformalnog obrazovanja, njihovim planovima za budućnost i o tome zašto većina njih ne planira da odmah nastavi obrazovanje, kao i o samom takmičenju na kom su zabeležili značajan rezultat.

Recite nam nešto o takmičenju na kom ste učestvovali, da li su na takmičenju učestvovali i drugi fakulteti iz Srbije?

Isidora: Na ovom globalnom takmičenju učestvuje više od 1.000 fakulteta iz celog sveta, a sastoji se iz tri runde. Prva runda je lokalno takmičenje na kom nastupaju predstavnici svih fakulteta u Srbiji. Ove godine je učestvovao i jedan tim iz Crne Gore. Lokalno finale je održano 28. februara u hotelu Hajat, gde se nadmetalo osam timova. Nakon toga smo učestvovali na regionalnom takmičenju, koje je obuhvatalo više od 40 fakulteta iz Evrope, Afrike i Bliskog istoka. 

Gde je održano polufinale regionalne runde?

Isidora: Polufinale je trebalo da se održi u glavnom gradu Jordana, ali se to nije desilo usled pandemije korona virusa, tako da je održano u digitalnom formatu, gde smo snimali svoje rešenje, montirali i slali  sudijama. Nama je javljeno da smo uspeli da se plasiramo u finale, što se do sada nikada nije dogodilo nekom timu iz Srbije. 

Izazov je bio i da se predstavimo u digitalnom okruženju, zato što treba predstaviti ne samo informacije, već i energiju i nastup, sam timski rad. 

Kako ste dobili ideju da se prijavite i kako je tekao proces selekcije tima?

Nevena: Svi u timu smo zainteresovani za finansije i te smerove smo izabrali na fakultetu. Nismo mogli sami da odlučimo da budemo deo tima koji će Ekonomski fakultet da predstavlja na takmičenju, već smo to zaslužili nakon internog takmičenja na nivou fakulteta, koje se održava svake godine, a gde mentor Nikola Marković i profesor Dragan Lončar prate rad svakoga od nas, i oni na kraju odlučuju ko će ići na takmičenje. Mislim da smo se dobro uklopili, da smo međusobno popunili rupe u znanju, a postali smo i dobri prijatelji.

Rešenje koje ste vi predstavili u finalu je Galenika Fitofarmacija. Kako samo takmičenje izgleda, pretpostavljam da ne birate sami kompaniju koju ćete analizirati?

Natalija: Ne određujemo mi, već se kompanija bira na lokalnom nivou svakog CFA Society. Sama ideja je da mi damo investicionu preporuku o prodaji, kupovini ili zadržavanju akcije na bazi temeljne analize celokupne situacije, a našu preporuku predstavljamo i u obliku izveštaja i kasnije kroz prezentaciju. 

A šta sadrži izveštaj koji predstavljate na takmičenju?

Natalija: Tim analizira biznis model i menadžment kompanije, kako ona generiše vrednost, koju komparativnu prednost ima na tržištu, jednostavno kako posluje. Da bismo imali argumentovanu preporuku, posmatramo i primarnu industriju u kojoj preduzeće posluje, koji su  trendovi i čime je industrija vođena i makroekonomske faktore tržišta na kojima kompanija deluje. U analizi uzimamo u obzir i najvažnije rizike sa kojima se suočava. Pored toga, dobar indikator su i istorijske performanse preduzeća. Na osnovu svega navedenog procenjujemo vrednost koju bi kompanija mogla da generiše u budućnosti i dajemo preporuku investitorima.

Sve podatke nalazite na internetu? Pročitao sam vaše rešenje pa sam primetio da, između ostalog, govorite i o pravnom okviru koji se menja, da se ne bazirate samo na finansijama i „ciframa“.

Anđela: To je samo baza oko koje gradimo čitavu priču i istraživanje. Podaci iz finansijskih izveštaja i evaluacija se ubacuju u tehničke modele. Posle istražujemo i sve rizike koji mogu da budu vezani za poslovanje. Koristimo samo podatke koji su javno dostupni.

Nastavak teksta možete pročitati u 72. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.