Vesti iz izdanja

30.11.2015. 22:18

Autor: Olivera Bojić

Nije dovoljna samo diploma

Dejana Lazić, direktorka Centra za razvoj karijere

Iz godine u godinu raste broj poslodavaca koji sarađuju sa Centrom i sada imamo više od 300 kompanija koje su se priključile našem programu stručne prakse, kaže Dejana Lazić

Centar za razvoj karijere pod okriljem Univerziteta u Beogradu pomaže studentima u razvoju znanja i veština koje im kasnije nakon diplomiranja mogu pomoći da se lakše zaposle. Obično studenti završnih godina fakulteta dolaze u Centar tražeći predlog ili savet za svoje dileme, onda kad se primiče kraj studentskim danima. I treba im pomoć da odluče da li da nastave školovanje, konkurišu za stipendiju u inostranstvu ili da se odmah zaposle, ako je ikako moguće. Dejana Lazić, direktorka Centra za razvoj karijere, kaže da je važno da poslodavci prepoznaju koliko je značajno da studenti odrade praksu i da kompanije treba u što većem broju da sarađuju sa Centrom. „Iz godine u godinu raste broj poslodavaca koji sarađuju sa Centrom i sada imamo više od 300 kompanija koje su se priključile našem programu stručne prakse“, kaže Lazićeva. 

Nova ekonomija: Na koji način pomažete studentima u razvoju karijere?
Dejana Lazić: Centar za razvoj karijere je osnovan 2006. godine sa ciljem da pomogne studentima u sticanju radnog iskustva tokom studiranja i da pripremi studente za uspešan prelazak na sledeći nivo razvoja karijere. Bilo da je u pitanju prelazak na sledeću akademsku stepenicu, ili izlazak na tržište rada. Prema tome, Centar je osnovan sa idejom da pomaže studentima u unapređenju zapošljavanja uz pomoć usluga koje nudimo. Pre svega, imamo karijerno informisanje, savetovanje, obrazovanje i povezivanje sa poslovnim svetom. Dakle, pokušavamo da unapredimo informisanost naših studenata o svim prilikama koje se tiču profesionalnog razvoja. Studente zanima kako da se pripreme kad imaju intervju za stipendiju ili razgovor za posao i pomažemo im tako što pregledamo da li su dobro napisali biografiju i motivaciono pismo. Takođe, možemo da simuliramo, ako su studenti zainteresovani, i intervju sa poslodavcem. Nama je važno da radimo na proaktivnosti studenata, da oni shvate da moraju da budu aktivni i rade na sebi, da nije dovoljno samo imati diplomu kao ulaznicu za posao.

NE: Da li su poslodavci spremni da prihvate studente na praksu? 
D. Lazić: Obično svi poslodavci imaju politiku zapošljavanja mladih ljudi, ali u kojoj meri je sprovode, ne mogu o tome da sudim. 

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetšestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.