Vesti iz izdanja

01.12.2016. 00:01

Autor: Olivera Bojić

Obavezno članstvo, a i članarine

Zakon o privrednim komorama stupa na snagu 1. januara

Privrednici se protive obaveznom plaćanju članarine u Komori zato što je sloboda udruživanja utemeljena Ustavom, što podrazumeva i slobodu neudruživanja. To znači da svako može sam da odluči da li će biti član neke organizacije. Posebno je pitanje kako će se trošiti novac od plaćanja  članarine, kome se polažu računi i šta će privreda dobiti zauzvrat

Posle ukidanja obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije (PKS) 2013. godine, očekivalo se da će se desiti transformacija te paradržavne organizacije koja će privrednicima ponuditi bolje usluge, na osnovu kojih će oni sami prepoznati svoj interes da postanu deo komorskog sistema. Ali, od Nove godine opet se uvodi obavezno članstvo i privrednicima se oduzima sloboda odlučivanja o udruživanju, što je osnovna ustavna kategorija. 

Država se formalno zalaže i propagira proevropske vrednosti koje, pre svega, podrazumevaju vladavinu prava i nezavisne institucije, dok umesto svega toga donosi socijalističke mere. Iako privrednici neprestano ističu da su opterećeni mnogobrojnim parafiskalnim nametima, od početka sledeće godine u obavezi su da plaćaju i članarinu u Komori, jer od 1. januara 2017. godine stupa na snagu novi zakon o komorama. 

Stručna javnost i domaći privrednici protive se obaveznom plaćanju članarine zato što je sloboda udruživanja utemeljena Ustavom i svako može sam da odluči da li će biti član neke organizacije. 

Osim toga, na osnovu izmenjenog načina finansiranja komorskog sistema, kako ukazuju privrednici, PKS će godišnje prihodovati više od dve milijarde dinara. Pored toga što se nameće obavezujuće članstvo, takođe je važno pitanje da li će trošenje tog novca biti transparentno i šta će privreda dobiti zauzvrat?

Čeka se ocena Ustavnog suda

U Ustavu Srbije, u članu 55. koji govori o slobodi udruživanja, garantovano je  pravo da se ostane van svakog udruženja. „Jemči se sloboda političkog, sindikalnog i svakog drugog udruživanja i pravo da se ostane izvan svakog udruženja“, piše u Ustavu. Nedavno je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predalo Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori i 47 poslanika Skupštine Srbije je podržalo taj predlog. 

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, kaže da je obavezno članstvo neustavno i da je od Ustavnog suda, pre donošenja ocene o ustavnosti, tražena i mera zabrane naplate članarine. 

Obavezno članstvo je, takođe, u suprotnosti sa Ustavom definisanom slobodom preduzetništva koja isključuje mogućnost takvog oblika udruživanja. Isto tako,  Evropski sud za ljudska prava navodi razliku između javnog i privatnog interesa tako da nije obavezno članstvo u udruženjima u kojima su zastupljeni privatni interesi. 

U Zakonu o privrednim komorama, koji je Skupština usvojila (29. decembra 2015) u članu 33. navodi se da se sredstva za rad Komore obezbeđuju od članarine, naknada za usluge i iz drugih izvora i da „visinu jedinstvene članarine, osnovicu i stopu za obračun utvrđuje odlukom Skupština PKS“.

Za sada je poznato da će prema novom cenovniku PKS, članarina iznositi između 300 i 185.000 dinara, a start up firme su oslobođene plaćanja članarine u prve dve godine poslovanja. Kao i mala preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara. 

Nastavak teksta možete pročitati u 36. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.