Vesti iz izdanja

01.10.2022. 05:00

Autor: Čedomir Savković

Opekli se, a nisu ni počeli

Domaćinstva koja su ugradila solarne panele mogu da postanu kupci i proizvođači struje, odnosno prozjumeri. Neki se već kaju jer ta investicija može da se isplati za mnogo više vremena nego što tvrdi ministarstvo energetike...

Foto: Pixabay

Ugrađivanje solarnih panela

Mnogi su se opekli na postavljanje panela pre nego što je čitava priča zaživela. Zluradi bi rekli da vlast u startu upropasti svaku zdravu ideju o uštedi energije i smanjenju zagađenja. Iako je na papiru sve delovalo idealno, građani koji su poželeli i da prodaju struju žale se da u stvarnosti malo toga funkcioniše u skladu sa uredbom koju je donela država kako bi definisala njihov status.

Ukazuju sa gorčinom na stavke na računu za struju, obračun poreza na dodatu vrednost (PDV), akcize, naknadu za pristup distributivnom sistemu, kao i na slabo dostupne subvencije koje su inače uveliko najavljene.

Iskustva građana koji su ugradili solarne panele

Laslo Sarvak iz Zrenjanina ispričao je za Novu ekonomiju kako na puštanje u rad solarnih panela čeka više meseci, iako je od Ministarstva rudarstva i energetike čuo da oni mogu da prorade pet dana nakon ugradnje.

Mnogi prozjumeri su nam rekli i da subvencija, koje treba da se realizuju preko lokalnih samouprava, jednostavno nema.