Vesti iz izdanja

30.05.2021. 17:11

Autor: Ivana Pavlović

Podržavamo zeleni rast Srbije

Dominik Otberg, direktor Francuske agencije za razoj (AFD) za Zapadni Balkan

U pripremi su različita finansijska sredstva koja će pomoći u borbi protiv poplava, zagađenja, i doprineti smanjenju emisije ugljenika u transportu

Francuska agencija za razvoj (AFD) odobrila je nedavno zajam javnom sektoru Srbije za reformu u oblasti klimatskih promena, u iznosu od 50 miliona evra. Šta obuhvata ovaj program? Na koju vrstu podrške može da računa Vlada Srbije?

Zajam koji je Francuska agencija za razvoj odobrila Srbiji deo je globalne podrške državnom budžetu od oko 140 miliona evra (udeo Svetske banke je 100 miliona dolara, a AFD-a 50 miliona evra) za podsticanje ekonomskog oporavka i zelenog rasta zemlje. AFD podržava klimatski segment ove budžetske pomoći pa je tako odobreno i dodatnih 500.000 evra za podršku Ministarstvu životne sredine u primeni zakona o klimatskim promenama.

Zajam AFD dolazi kao podrška mapi puta nedavno usvojenog zakona o klimatskim promenama. U široj javnosti se malo govori o klimatskim promenama. Zašto je važna puna primena tog zakona?

Institucionalni okvir koji se tiče klimatskih promena daleko je od završetka: određene aktivnosti se sprovode na osnovu projekata, ali ne i na sistematičan i koordinisan način, a većina strategija usvojenih u poslednjih 20 godina još uvek je nekompletna. Prilagođavanje klimatskim promenama zahteva podršku mnogih resornih ministarstava pod koordinacijom Ministarstva životne sredine, nadležnog za ovu javnu politiku.

Zakon o klimatskim promenama koji je parlament usvojio 18. marta 2021. godine čini pravni okvir za uspostavljanje sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje klimatskim promenama. Svoje obaveze Srbija je preuzela u okviru Pariskog klimatskog sporazuma, kao i kroz mapu puta za priključenje Evropskoj uniji. Ovaj važan zakon takođe će omogućiti usvajanje strategije niskougljeničnog razvoja i programa za identifikovanje efekata klimatskih promena na različite ekonomske sektore i precizirati mere prilagođavanja klimatskim promenama koje treba usvojiti. Tako će se formirati skup javnih politika i konkretnih aktivnosti za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje klimatskim promenama. Pored regulatornog aspekta, program će se preneti operativno i na nivo opština (kroz primenu akcionog plana za održivi razvoj u određenim gradovima ili putem finansiranja opština). 

Šta tačno podrazumeva vaša podrška jačanju otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene?

Osim pomoći u uspostavljanju pravnog osnova za prilagođavanje klimatskim promenama, AFD u okviru svog mandata podrške članstvu u EU, privrednom i društvenom razvoju Srbije, ima za cilj da podstakne i investicije koje prate trenutne tranzicije, poput energetske, teritorijalne i ekološke. Stoga su u pripremi različita finansijska sredstva koja će pomoći u borbi protiv poplava čija će se učestalost i intenzitet povećavati sa klimatskim promenama, protiv zagađenja vazduha, tla i vodenog okruženja, a isto tako i doprineti smanjenju emisije ugljenika u transportu (javni prevoz), i slično.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.