Vesti iz izdanja

31.08.2022. 16:15

Autor: Daniel Berg, direktor projekta Better Energy

Svako treba da štedi energiju

Energetika

Početak projekta Better Energy poklopio se sa globalnom energetskom krizom i, na sreću, počinje u pravom trenutku. Šta će biti obuhvaćeno ovim projektom? Zašto je ovakav projekat važan za Srbiju i njene građane?

Better Energy bi donekle trebalo da pomogne Srbiji da prebrodi energetsku krizu. Srbija je bila zavisna od fosilnih goriva koja su štetna po životnu sredinu, sve su skuplja i sveukupno smanjuju energetsku sigurnost. U ovom okruženju, USAID je kreirao Better Energy da ponudi savete i praktične informacije kao pomoć za rešavanje energetske efikasnosti i, nadamo se, povećanje upotrebe obnovljive energije koja se trenutno koristi u manjem obimu.

Nudimo savete i finansijsku podršku lokalnim grejnim sistemima, a takođe pokušavamo da podstaknemo nadogradnju energetske efikasnosti stambenih zgrada sa više porodica. Po nekim analizama, ove zgrade troše čak 40-50% celokupne utrošene energije.

Poboljšanje efikasnosti grejanja stanova može smanjiti račune za energiju i pružiti kvalitetniju uslugu.

Možda najvažnije je to što Better Energy treba da pomogne razvoj nacionalnog okruženja koje će olakšati ulaganja u ove oblasti. Nadamo se da ćemo nastaviti da radimo sa Vladom i donatorima na razvoju instrumenata održivog finansiranja.

Ovaj projekat treba da se bavi preprekama na putu ka ulaganju u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, kao i neefikasnim korišćenjem energetskih resursa. Sa kojim preprekama ćete se naročito suočiti?

Možda je najveća prepreka nedostatak informacija o energetskoj efikasnosti. Vlasnici kuća i njihova udruženja nemaju kapacitet za analizu energetskih rešenja i zato razvijamo alate za podršku razmatranju troškova i koristi ovih različitih rešenja. Takođe im je potrebna podrška za pristup finansiranju.

Trenutno je teško ulagati u modernizaciju energetske efikasnosti u stambenim zgradama zbog kreditne nesposobnosti (nemogućnosti kreditiranja). Stoga predlažemo strukture koje će ove investicije olakšati – mere koje uključuju jačanje HOA regulativa, finansiranje pružanja ciljane podrške građanima sa nižim prihodima i korišćenje raspoloživih resursa za smanjenje rizika.

Trenutno analiziramo nedavna dešavanja u vezi sa potrošačima/proizvođačima – malim potrošačima koji su takođe u stanju da proizvode energiju (obično solarnu, na krovu).

Spremni smo da podržimo Vladu u nastojanju da proširi ove investicije.

Trenutno se mnogo govori o uštedi energije, ali energetska efikasnost ne znači odustajanje od njene potrošnje, nego očuvanje resursa kako bi se zadržao postojeći nivo udobnosti. Da li je ovo moguće u smislu nadolazeće zime i gde vidite prostor za poboljšanje energetske efikasnosti, ne samo u Srbiji?

Pojedinci se mogu ohrabriti i podržati (uz tehničku i finansijsku pomoć) da ulažu u mere efikasnosti. Svako od nas može da uradi svoj mali deo i male stvari mogu da naprave značajnu razliku. Zbog neinformisanosti ljudi, naš projekat će pripremiti reklamu sa savetima i trikovima za smanjenje vaše energetske potrošnje i eventualno smanjenje vaših računa.

Ovo će vam takođe pomoći da svoj dom učinite udobnijim.

Prednost vašeg projekta je što su njegove aktivnosti uvek na terenu, na lokalnom nivou, ne samo na nivou vlasti. Koje zainteresovane strane mogu biti uključene u projekat u budućnosti?

Do sada smo pokrenuli investicije u 3 daljinske toplane, što će poboljšati performanse već ove grejne sezone i sproveli smo za to odgovarajuće treninge. Do sada smo našu pomoć za energetsku efikasnost stanovanja fokusirali na gradove gde smo pružili i podršku daljinskim toplanama – u Pančevu, Somboru, Nišu i Knjaževcu, kao i u Valjevu.

Trudimo se da iskoristimo naše resurse radeći sa Vladom na svim nivoima i koordinirajući sa drugim donatorima. Dajemo savete Ministarstvu energetike da im pomognemo da iskoriste raspoloživa sredstva efektivno. U razgovorima smo sa Pokrajinskom vladom Vojvodine i sa Razvojnom bankom radi olakšanja finansiranja lokalnih projekata. I mi ćemo podržati opštine da prenesu ove informacije stanovnicima, kako o efikasnosti, tako i o mogućnostima potrošača/proizvođača.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.