Vesti iz izdanja

30.06.2021. 14:31

Autor: UNICEF

Važno uloga roditelja na digitalnim igralištima

Mesec roditeljstva

Igra je ključni sastojak zdravog i srećnog odrastanja. Igra je optimalni način kroz koji deca uče, obrađuju doživljaje i emocije, stiču samopouzdanje i razvijaju veštine saradnje, rešavanja problema, razvijaju kreativnost i inovativnosti. Zajednička igra roditelja i deteta je injekcija zdravlja i otpornosti za celu porodicu.

Zato, UNICEF Program za roditelje stavlja fokus na  brigu o mentalnom zdravlju i dobrobiti roditelja, igru i stimulaciju razvoja od prvog dana i ravnopravno roditeljstvo u kome na jednak način učestvuju i majke i očevi.

Tokom juna meseca, kada se obeležava mesec roditeljstva, UNICEF je u saradnji sa partnerima otvorio inkluzivno igralište na Adi Ciganliji. 

Igralište je osmišljeno i opremljeno tako da deca sa smetnjama u razvoju i bez njih mogu zajedno da se igraju.

Inkluzivno igralište na Adi tek je drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama, u nadi da će služiti kao model za buduće objekte za igru širom Srbije.

Na njemu se nalaze ljuljaška, dva kompleta muzičkih instrumenata za sviranje na otvorenom za decu sa senzornim smetnjama, vrteška, tri njihalice i kućica za igru.

UNICEF podržava posvećenost Srbije izgradnji inkluzivnijeg društva za decu sa smetnjama u razvoju.

„Inkluzivno igralište na Adi Ciganliji je dostupno i prikladno za svako dete. Istovremeno, pomoći će deci sa smetnjama u razvoju i/ili sa invaliditetom da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom, da budu manje izolovana i da se i oni i njihove porodice integrišu u zajednicu. Inkluzivno igralište će doprineti smanjenju stigme, diskriminacije i nejednakosti sa kojom se ova deca susreću. Naravno, da bi se to postiglo, neophodno je da se pozabavimo osnovnim pokretačima nejednakosti i uložimo u izgradnju pravičnosti! Ovo inkluzivno igralište je korak u pravom smeru“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

NCR fondacija je takođe prepoznala potrebu za unapređenjem socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju i sklopila partnerstvo sa UNICEF-om u cilju modeliranja i izgradnje inkluzivnih javnih igrališta u Srbiji.

„Ponosni smo što ponovo sarađujemo sa UNICEF-om na još jednom značajnom projektu koji ima za cilj unapređenje socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji. Pored igrališta koje imamo čast da danas otvorimo, zajedno sa UNICEF-om podržali smo i izgradnju inkluzivnog igrališta u Ćićevcu – prvog inkluzivnog igrališta u Srbiji koje je izgrađeno po zamisli dece. Nastavićemo da podržavamo projekte koji doprinose poboljšanju života dece sa smetnjama u razvoju, jer svako dete zaslužuje šansu da prevaziđe prepreke sa kojima se suočava i postigne uspeh“, rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.

Video-igre i za decu i za roditelje

UNICEF je zajedno sa Srpskom asocijacijom industrije video-igara (SGA) organizovao konferenciju Deca i gejming industrija: mogućnosti i izazovi, na kojoj je jedna od ključnih poruka za roditelje bila da su video-igre mesta na kojima roditelji i deca zajedno mogu da se zabave, edukuju i zajednički postavljaju pravila ponašanja. 

Gejming je postao centralni element zabave 21. veka, kao jedna od najbrže rastućih globalnih industrija. Igranje nasamo ili zajedno sa drugima za decu postaje način da sarađuju, uče, da se druže i da se zabavljaju. Roditelji i istraživači i dalje su neopredeljeni po pitanju toga da li onlajn video-igre imaju pozitivan ili negativan uticaj na decu i njihov psiho-socijalni razvoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.