Vesti iz izdanja

31.08.2022. 16:10

Autor: Bogdan Petrović

Vešte manipulacije, po zakonu

Kako je država izgubila veliki novac na prodaji IMT-a

Nepoznata firma ABL Solvent postala je vlasnik 35 hektara atraktivnog građevinskog zemlјišta na Novom Beogradu, znatno ispod cene, veštim transakcijama, aukcijama, kupovinom potraživanja Beobanke u stečaju, uz upadlјivu pomoć Agencije za osiguranje depozita, koja je pod direktnom kontrolom Ministarstva finansija i Siniše Malog. Ovu operaciju na štetu države izveli su profesionalci, veštom zloupotrebom zakona 

Prodaju jednog od najaktraktivnijih kompleksa za gradnju na Novom Beogradu, 35 hektara zemlјišta IMT-a u stečaju, prošle jeseni pratio je niz spornih transakcija. Imovina IMT-a u stečaju nalazila se pod hipotekom Beobanke u stečaju; šest meseci pre prodaje imovine IMT-a malo poznata firma ABL Solvent otkuplјuje celo hipotekarno potraživanje banke za 51 milion evra. Tako je i pre licitacije za nepokretnu imovinu, procenjene vrednosti od čak 141 milion evra, ta firma stavila „šapu“ na predmetnu imovinu.

Na licitaciji je samo ta firma učestvovala, pa je ABL Solvent uplatio samo 70,5 miliona evra za namirenje poverilaca. Od tog iznosa, ABL Solvent će naplatiti preko 75% kao hipotekarni poverilac. Odnosno, sa 51 milion evra, koliko je plaćeno to potraživanje Beobanke prema IMT-u (kao i ogroman broj drugih potraživanja banaka u stečaju), ABL Solvent je defakto isplatio najveći deo kupoprodajne cene na licitaciji i ostalo je da plati samo još 10 miliona evra. Plus, ta firma ostala je vlasnik potraživanja nominalne vrednosti od čak 1,7 milijardi evra. U toj, naizgled komplikovanoj igri, država je bila na gubitku.

Sav novac od prodaje IMT-a ide poveriocu

Kako se dogodilo da država prođe tako neslavno? Nepokretnosti IMT-a bile su pod hipotekom Beobanke u stečaju. Vrednost tog potraživanja na dan 19. april 2021. godine bila je nešto preko 110 miliona evra. Pod hipotekom se nalazilo oko 75% objekata IMT-a, dok su ostali objekti neuknjiženi i na njima nije uspostavlјena hipoteka.

Po zakonu, od sredstava koja se naplate prodajom založenih nepokretnosti, posle troškova stečajnog postupka (koji su u ovom slučaju minorni), prvo se namiruju založni poverioci do visine potraživanja za imovinu na koju imaju zalogu, odnosno na 75% sredstava ostvarenih od prodaje. Ostali poverioci mogu da nešto naplate samo ako se u potpunosti namiri hipotekarni poverilac.

Nepokretnosti IMT-a stečajna uprava je prodala krajem novembra 2021. godine za 70,5 miliona evra, firmi ABL Solvent. Kako je knjigovodstvena vrednost potraživanja Beobanke prema IMT-u bila je 110 miliona evra, od prodajne cene namiriće se prvo vlasnik hipotekarnog potraživanja, koji će dobiti 75% od 70,5 miliona evra, odnosno oko 53 miliona evra.

Međutim, tih 70,5 miliona evra neće ići Beobanci u stečaju, pošto je potraživanje banke prema IMT-u prodato u aprilu 2021. godine upravo kupcu imovine IMT-a, preduzeću ABL Solvent.

ABS Solvent će se pored 53 miliona koliko će dobiti kao hipotekarni poverilac, naplatiti delom i na preostalom iznosu od 17 miliona (neizmireni iznos hipotekarnog duga od 110 miliona evra, odnosno 57 miliona evra, učestvuje takođe u deobi stečajne mase sa ostalim, neobezbeđenim poveriocima). Odnosno, AVS Solvent će dobiti i oko 40% od preostalih 17,5 miliona evra, odnosno još oko sedam miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.