Vesti iz izdanja

31.08.2018. 15:08

Autor: Biljana Stepanović

Vrhunsko obrazovanje po razumnoj ceni

Sandra Elezović, Campus France Beograd

Za master studije postoji veliki broj mogućnosti za stipendije i finansijsku pomoć koje studenti mogu da iskoriste. Zato nije iznenađujuće što je Francuska u oblasti obrazovanja jedna od vodećih zemalja na svetu. To je četvrta zemlja sveta, iza SAD, Velike Britanije i Australije, koja prima inostrane studente koji odluče da započnu ili nastave svoje studije, i prva neanglofona zemlja

Pored tradicionalnog interesovanja mladih i ambicioznih ljudi iz Srbije za studije na britanskim i američkim fakultetima, koji su preskupi i za mnoge nedostižni, sve više njih konkuriše i na raznim univerzitetima u evropskim zemljama. Francuska je zemlja koja organizovano, preko sistema Campus France, ohrabruje zainteresovane srednjoškolce i studente da svoj akademski život nastave na nekom od francuskih fakulteta, posebno imajući u vidu da se na državnim fakultetima ne plaća školarina. O tome smo razgovarali sa Sandrom Elezović, koja je u Francuskom institutu u Beogradu zadužena za pomoć i podršku mladima koji žele da odu na studije u Francusku.

Kako procenjujete interesovanje srpskih studenata za akademsko usavršavanje u Francuskoj poslednjih godina?

Srpski studenti su tradicionalno zainteresovani za francusko visoko školstvo, iako postoje periodi kada je ta zainteresovanost veća, kao i oni kada malo opada, što zavisi od različitih faktora: finansijskih, jezičkih ili nedovoljne informisanosti, ali bi se moglo, bez sumnje, reći da poslednjih godina postoji izvesna statistička stabilnost kada je reč o broju studenata koji odlaze, čak je i u blagom porastu iz godine u godinu. Svi aspekti francuskog visokog obrazovanja podjednako su interesantni i privlačni za srpske studente: međunarodno priznate diplome, napredne mogućnosti za naučna istraživanja, veliki broj raznovrsnih diploma, kao i brojni profesionalni i strukovni programi koje nudi mreža od 3.500 visokoobrazovnih ustanova u Francuskoj. Ključni faktor pri odlučivanju za srpske studente jeste činjenica da je Francuska otvorena zemlja i da su međunarodni studenti iz celog sveta više nego dobrodošli pošto imaju iste upisne ulove kao i zahteve u pogledu školarina na državnim univerzitetima kao i francuski studenti ili studenti iz zemalja EU. Treba dodati i da Vlada Republike Francuske pokriva veliki deo stvarnih troškova za svakog studenta koji pohađa francuske visokoobrazovne ustanove. Svi studenti na državnim fakultetima oslobođeni su plaćanja školarina. Jedan student na državnom fakultetu košta francusku državu između 10.000 i 14.000 evra godišnje ili u proseku 11.740 evra, a on plati samo upisnu administrativnu taksu koja je u prethodnoj godini, primera radi, iznosila za osnovne studije po godini samo 189 evra, 264 evra za mastere i 391 evro za doktorate. Francuska se veoma brzo prilagođava savremenim tokovima i trendovima i pruža mogućnost da inostrani studenti biraju preko 1.330 programa koji se odvijaju na engleskom jeziku iz velikog broja oblasti širom Francuske i taj broj raste iz godine u godinu.

Najveći problem je što naši učenici često nisu svesni svog znanja, pameti, darovitosti i akademskog potencijala i misle da nisu dovoljno dobri za svet i da manje vrede u odnosu na svoje vršnjake. Međutim, kada se nađu u međunarodnom okruženju oni se otvore, ohrabre i pokažu svoj puni talenat, veštine i znanja

Koje su glavne koristi i prednosti za studente koji se opredele za studije u Francuskoj?

Studenti dobijaju visokokvalitetno obrazovanje i međunarodno priznate diplome po razumnim cenama. Imaju mogućnost da steknu i praktična znanja pored teorijskih počev od prve godine osnovnih studija, pošto Francuzi veruju u devizu „learning by doing“. Francuska ima dugu i izuzetno kvalitetnu tradiciju i dostignuća u brojnim naučnim i tehnološkim disciplinama, kao i istraživačkim oblastima. Navedimo samo neka od njih: 16 Fildsovih medalja iz oblasti matematike, 62 Nobelove nagrade iz brojnih disciplina poput hemije, fizike, medicine, ekonomije, ali i književnosti… Francuska je peta ekonomija sveta, a druga u Evropi, prva turistička destinacija na svetu. Francuska ima 31 preduzeće među prvih 500 na svetu. Brojne francuske industrijske grupe su lideri u svom sektoru i prisutne su širom sveta: Airbus, Total, Orange, Sanofi, LVMH, L’Oréal, Danone. Francuska je i zemlja inovacija i savremenih tokova: danas je to zemlja Evrope sa 100 najinovativnijih preduzeća. Ona ima i 71 centar za razvoj konkurentnosti koji predstavlja atraktivan eko-sistem koji objedinjuje laboratorije, univerzitete, startapove kao i velika preduzeća. Čuveni French Tech, sa uloženih 200 miliona evra, podržava razvoj digitalnih preduzeća i privlači mlade talente. Stoga je logično što gotovo 350.000 inostranih studenata bira Francusku svake godine za svoje studije kako bi proširili svoja znanja, vidike i savladali čuvena francuska umeća i veštine u raznovrsnim oblastima. Za master studije postoji veliki broj mogućnosti za stipendije i finansijsku pomoć koje studenti mogu da iskoriste. Uzevši u obzir sve te činjenice, nije iznenađujuće što je Francuska u oblasti obrazovanja jedna od vodećih zemalja na svetu. To je četvrta zemlja sveta, iza SAD, Velike Britanije i Australije, koja prima inostrane studente koji odluče da započnu ili nastave svoje studije, i prva neanglofona zemlja. Biti student u Francuskoj veoma je privilegovan status koji  obezbeđuje posebne pogodnosti i pruža priliku da u potpunosti uživa u novom životnom okruženju, pošto svi znamo koliko ta zemlja prirasta za srce svojim posebnim načinom i stilom življenja, gastronomijom, turizmom, umetničkim i kulturnim događajima, modom, dizajnom… lifestyle-om, ali i inovativnom industrijom i dinamičnom ekonomijom.

Možete li uporediti srpski i francuski obrazovni sistem?

Francuski i srpski obrazovni sistemi po mnogo čemu se poklapaju. Prednost našeg sistema je što naši gimnazijalci i studenti imaju dosta dobra i temeljna teorijska znanja u oblastima kojima se bave i prilično široko opšte obrazovanje, ali im nedostaju stručno iskustvo i praktične veštine. Sa druge strane, francuski visokoobrazovni sistem pruža mogućnost studentima da stiču praktična i stručna profesionalna znanja od samog početka, tako da su na kraju mnogo spremniji za buduće radno okruženje. Srpski visokoobrazovni sistem za master studije, na primer, pruža mali izbor studijskih programa dok u Francuskoj studenti imaju izbor između nekoliko stotina studijskih programa iz jedne oblasti tako da lako pronalaze adekvatnu opciju za sebe pošto je ponuda bogatija i raznovrsnija, a na raspolaganju su im i brojne specijalizacije. Ova dva obrazovna sistema veoma su komplementarna. To je još jedan od razloga što se mnogi srpski studenti koji steknu diplome osnovnih studija u Srbiji odlučuju da mastere završe baš u Francuskoj pošto se na dobru teorijsku osnovu iz našeg sistema nadovezuje stručna praksa, koju obezbeđuje francuski sistem. Time studenti zaokružuju, na najbolji mogući način, svoje obrazovanje i stiču brojne adute i kvalitetno znanje za dalji razvoj profesionalne karijere.

Na koji način promovišete francusko obrazovanje u Srbiji i kakva su vam zapažanja u pogledu rezultata i razumevanja tih aktivnosti?

Za više od 12 godina od kada je ova kancelarija postala deo brenda Campus France učestvovali smo i organizovali mnoge događaje u cilju promocije izuzetnog kvaliteta francuskog visokog obrazovanja. Pomenula bih naš tradicionalni Putujući studentski sajam koji privlači veliki broj gimnazijalaca i studenata, Sajam zapošljavanja koji smo pre nekoliko godina organizovali zajedno sa Francusko-srpskom trgovačkom komorom, dva posebna trogodišnja programa stipendija koja su trajala od 2009. do 2012. godine, a koja su omogućila da veliki broj kvalitetnih studenata naučnih, tehnoloških, inženjerskih profila,  kao i iz oblasti ekonomije, finansija, biznisa i menadžmenta, studira u Francuskoj na prestižnim školama uz dodatne stipendije. Nedavno smo pokrenuli i naš „mali projekat“ Dan otvorenih vrata koji je naišao na dobar odziv kod srpskih studenata. Ipak, najveći događaj ove godine je početak rada globalne onlajn platforme France Alumni Serbie koja je zvanično startovala sa radom 23. maja, a koja predstavlja profesionalnu i društvenu mrežu koja se neprekidno i brzo uvećava. Globalna platforma je namenjena inostranim studentima koji su stekli diplome francuskog visokoobrazovnog sistema ili koji su ostvarili neku naučnu ili istraživačku mobilnost sa Francuskom. Ova platforma pruža bivšim alumnistima mogućnost za profesionalne kontakte i razvoj, forume za razmenu kroz tematske grupe, kao i priliku da ostanu u kontaktu sa Francuskom kroz kulturne i druge događaje (www.francealumni.fr i www.serbie.francealumni.fr).

Na koji način Campus France pomaže u pripremi srpskih studenata koji odluče da studiraju u Francuskoj?

Campus France je drugo ime za francusko visoko školstvo širom sveta sa više od 250 kancelarija u više od 120 zemalja. Glavni zadatak i cilj agencije Campus France je da podrži, orijentiše i savetuje potencijalne inostrane studente i da im pomogne u pripremi i upoznavanju sa francuskim visokim obrazovanjem sa jedne strane, a sa druge strane obrada dosijea za stipendiste Vlade Republike Francuske i realizacija njihovih stipendija na licu mesta, kao i mobilnost naučnika i istraživača. Pomažemo im i da pronađu pravi program, pripreme neophodnu upisnu dokumentaciju kao što su: CV, motivaciono pismo, i da odaberu prave procedure koje odgovaraju njihovom profesionalnom cilju. Ohrabrujemo ih i da pohađaju kurseve ili privatne časove francuskog u školi jezika Francuskog instituta u Srbiji kao i da se pripreme za međunarodno priznate testove i diplome francuskog jezika na vreme kako bi olakšali svoje prilagođavanje novom okruženju i sve administrativne korake i formalnosti koje treba da savladaju po dolasku u Francusku.

Možete li da nam objasnite proces vaše podrške pre odlaska na studije?

Da sumiramo ono najvažnije, student koji odluči da ode na studije u Francusku dobija punu podršku i pomoć u svim važnim koracima na tom putu, od odabira pravog programa i procedure do završnog procesa prijave i upisa. Pružamo im i početne informacije vezane za dobijanje studentske vize kao i ostale administrativne formalnosti koje treba da obave kada stignu u Francusku. Pre nego što odu na studije, studenti koji su se upisali preko procedure koja se zove DAP, a koja je namenjena upisu na prvu godinu državnih univerziteta u Francuskoj, kao i studenti koji su stipendisti Vlade Republike Francuske za master 2 i doktorate u komentorstvu između srpskih i francuskih visokoobrazovnih ustanova pohađaju Pripremni seminar pred odlazak u Francusku, koji tradicionalno organizujemo u junu mesecu u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske. Cilj ovog pripremnog seminara pred odlazak na studije je da informišemo odlazeće studente o administrativnim koracima sa kojima se sreću prilikom dolaska u Francusku i da im pružimo korisne i praktične informacije o različitim procedurama sa kojima će se suočiti na licu mesta.   

Vlada Republike Francuske pokriva veliki deo stvarnih troškova za svakog studenta koji pohađa francuske visokoobrazovne ustanove. Jedan student na državnom fakultetu košta francusku državu između 10.000 i 14.000 evra godišnje ili u proseku 11.740 evra, a on plati samo upisnu administrativnu taksu

Koje su mogućnosti zapošljavanja za studente koji su diplomirali na nekom od francuskih fakulteta?

Sticanje francuske diplome u potpunosti priprema studente za dalju profesionalnu karijeru budući da većina programa pruža mogućnosti za stručne prakse i praktična znanja i veštine, od osnovnog do master nivoa. Kako studije napreduju studenti stiču sve više profesionalnog iskustva i imaju više samopouzdanja kada je u pitanju zapošljavanje i prilike za dalji razvoj karijere. Oni su adekvatno pripremljeni za profesionalni rad i prilagođavaju se brzo i lako na novo radno okruženje. Po mom mišljenju, to je krucijalna prednost francuskog visokoobrazovnog sistema. Biti član profesionalne i društvene mreže France Alumni je druga važna stvar koja pomaže budućim mladim profesionalcima da se blagovremeno informišu o svim mogućnostima za zaposlenje, kao i da produže svoje francusko iskustvo u raznim sferama. Francuska diploma je i pasoš za svet, što je, takođe, važna stavka za sve dalje akademske ili profesionalne odluke u bilo kom delu sveta.

Koji su glavni ciljevi Campus France u Srbiji za naredni period?

Naš prioritet je da motivišemo i ohrabrimo što više srpskih studenata da odaberu baš Francusku kao destinaciju za svoje studije. Pre svega, zato što je u pitanju visokokvalitetan, inovativan i nadasve multidisciplinaran obrazovni sistem koji pruža jednake mogućnosti studentima iz celog sveta bez obzira na nacionalne, verske, rasne, klasne i ostale razlike. Nema mnogo zemalja u svetu koje imaju tako dugu tradiciju, toliko veliku raznovrsnost studijskih programa i međunarodno priznate diplome, i to predstavlja ključni faktor kada su u pitanju srpski studenti. Dobar razlog, kako za inostrane tako i za srpske studente, jeste činjenica da je znanje francuskog jezika veliki „plus“ na CV-iju zato što je to jedini jezik uz engleski koji se govori na pet kontinenata, od Severne Amerike do Okeanije, i drugi strani jezik koji se uči u svetu, što omogućava onima koji ga govore da ga koriste u različitim međunarodnim radnim okruženjima širom sveta, a ne smemo zaboraviti ni činjenicu da je zvanični jezik u 29 zemalja sveta. To je međunarodni radni jezik Organizacije ujedinjenih nacija, Evropske unije, Međunarodnog olimpijskog komiteta. Važno je da sve ove informacije stignu do budućih studenata što ranije i pre nego što donesu konačne odluke. Stoga se mi trudimo da učestvujemo na što većem broju obrazovnih sajmova u zemlji, da posećujemo što veći broj gimnazija i fakulteta u svih pet univerzitetskih centara u Srbiji tokom jedne akademske odnosno školske godine. Trudimo se da iskoristimo svaku priliku da promovišemo studije u Francuskoj i prenesemo poruku potencijalnim studentima, a ovi napori ubiru plodove, polako ali sigurno.

Možete li nam reći vaše mišljenje o kvalitetu srpskog obrazovnog sistema i kompatibilnosti sa francuskim za one koji ovde završe srednju ili osnovne studije, pa žele da nastave obrazovanje u Francuskoj?

Sa više od 17 godina radnog iskustva u karijernom i obrazovnom savetovanju budućih studenata, kao i više od 20 godina pedagoškog rada sa studentima, mogu da kažem da su naši mladi ljudi, bez ikakve sumnje, veoma inteligentni, nadareni, svestrani, što i dokazuju svaki put kada im se ukaže prilika za to. Najveći problem je što često nisu svesni svog znanja, pameti, darovitosti i akademskog potencijala i misle da nisu dovoljno dobri za svet i da manje vrede u odnosu na svoje vršnjake. Međutim, kada se nađu u međunarodnom okruženju oni se otvore, ohrabre i pokažu svoj puni talenat, veštine i znanja. To dokazuje i da srpski obrazovni sistem ima jake adute i dobar kvalitet pošto pruža solidnu teorijsku bazu za dalji profesionalni rast, ali mu nedostaje to što ne ohrabruje u dovoljnoj meri dalje usavršavanje mladih talenata i što ne pruža mogućnost za sticanje praktičnog iskustva kroz stručne prakse. Mišljenja sam da bi reformama u tim segmentima i naša zemlja u budućnosti imala više koristi od tih sjajnih mladih talenata i bila produktivnija i prosperitetnija i na međunarodnom planu.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.