Vesti iz izdanja

01.11.2023. 00:40

VISA

Autor: Nova ekonomija

Žensko preduzetništvo ima mnogo da ponudi

INTERVJU: Jovana Tufegdžić, menadžerka korporativnih komunikacija u kompaniji Visa

Visa SEE

Jovana Tufegdžić, menadžerka korporativnih komunikacija, VISA SEE

Na velikom edukativnom događaju koji se održava krajem novembra, tri učesnice She’s Next projekta osvojiće bespovratnu finansijsku pomoć od 5.000 evra, a njih 20 podršku za kreiranje online prodavnica, najavila je Jovana Tufegdžić, menadžerka korporativnih komunikacija u kompaniji Visa, zadužena za tržište jugoistočne Evrope. Razgovarali smo sa njom o važnom Visa projektu She’s Next, koji osnažuje, edukuje i podržava žene u preduzetništvu.

She’s Next je inicijativa koja je prepoznatljiva u krugovima žena u Srbiji. Koje su to najčešće prepreke sa kojima se preduzetnice susreću, a kojih ste postali svesni tokom ove kampanje?

She’s Next je nama posebno drag projekat baš zbog ličnog kontakta sa preduzetnicama i realnog pomaka koji zajedno ostvarujemo. U najvećoj meri na to utiču preduzetnice iz našeg Veća žena eksperata koje podržavaju napore da se olakša pristupanje žena potrebnim resursima za započinjanje poslovanja. Ono što smo primetili kao realnu prepreku, a u skladu sa tim kreirali i ključne elemente ovogodišnjeg projekta, jeste dostupnost stručnih saveta svim ženama, bez obzira na mesto ili grad u kom se nalaze u Srbiji.

Tako su nastale naše online sesije, koje su okupile ogroman broj zainteresovanih u prethodnim mesecima. Uvek bitno pitanje je način finansiranja na početku – da li odabrati ušteđevinu, dići kredit ili predstaviti svoju ideju investicionom fondu. Iako ne bih isključivala ni jednu od ovih opcija, mi smo se odlučili da ove godine poklonimo bespovratna sredstva za tri najbolje preduzetničke ideje.

Način prijave za članstvo u She’s Next zajednici

Prijava za članstvo u She’s Next zajednici je moguće odlaskom na Visa website, a popunjavanjem jednostavne forme na https://promotions.visa.com/campaign/SheisNextRS dobijaćete Newsletter sa daljim koracima u kampanji kao i korisne savete u vezi sa različitim oblastima poslovanja. Zajednica broji preko 6000 ambicioznih žena.

Kompanija Visa svojom Shes Next inicijativom nastavlja misiju i u 2023. godini, umrežavajući i edukujući preduzetnice. Kakve ste novitete ove godine pripremili za preduzetnice?

Noviteti u 2023. godini uključuju pomenute online sesije koje su pružile veliki broj stručnih uvida u preduzetništvo u Srbiji, praćenih praktičnim savetima kako oformiti poslovni model koji će dovesti žene na željeni cilj. Takođe, upravo je završen konkurs za finansijsku podršku.

Naše članice su imale mogućnost da pošalju poslovne planove i ideje, dobijajući time priliku da budu jedna od tri žene koje će osvojiti bespovratnu finansijsku pomoć od čak 5000 evra. Još jedna od pogodnosti ovog konkursa jeste mogućnost dobijanja podrške za kreiranje 20 online prodavnica. Sve pobednice biće proglašene tokom Velikog edukativnog događaja koji se održava krajem novembra, i nudi još praktičnih edukacija i sopstvenih iskustava nekih od najzvučnijih imena naše poslovne scene.

Imajući u vidu dosadašnji uspeh kampanje, koja su vaša očekivanja od ovogodišnjih aktivnosti? Kakvi su rezultati tokom prethodnih meseci?

Najveći uspeh našeg She’s Next projekta jeste velika zajednica žena, koja sada broji njih 6000, a koje su tu da ostvare svoje poslovne zamisli uz pomoć naših resursa i preduzetnica koje već godinama uspešno plove u preduzetničkim vodama. Sinergija koja je ovim putem kreirana je ključ našeg uspeha. Pored održanih online sesija na kojima je prisustvovalo preko 1000 zainteresovanih žena, moram da istaknem kvalitet prijavljenih radova za kreiranje online prodavnica i finansijsku podršku koju pružamo učešćem na konkursu.

Trenutno smo u fazi odabira onih najboljih koji će biti prezentovani na Velikom edukativnom događaju krajem novembra, a članice žirija i Veća žena već uveliko razmatraju svaku ideju prema tačno definisanim kriterijumima. Dosadašnje reakcije na prijavljene radove su za mene znak da je žensko preduzetništvo oblast koja ima mnogo da ponudi, kako samim preduzetnicama tako i celoj zajednici.

Pored finansijskog konkursa, šta je ono što besplatni Veliki edukativni događaj u novembru nudi? Kako se prijaviti?

Ono što očekuje preduzetnice kao i one koje planiraju to da postanu jeste veliki broj interesantnih panel diskusija, koje će voditi naši najistaknutiji stručnjaci, a i ove godine bitna stavka su praktične radionice. Od uvida u trendove iz oblasti komunikacija u online svetu, koja je u današnje vreme neophodna, pa sve do veština koje će biti korisne pri rukovanju finansijskim sredstvima, registrovanju firme i vođenju knjiga, She’s Next zajednica definitivno dobija još potpuniji sadržaj za svoje prve korake u preduzetništvu.

Veoma sam uzbuđena što će finalne ideje naše preduzetnice prezetovati u formi Elevator pitch-a koji će biti održan po prvi put, tokom kog će sve prisutne moći da čuju predstavljanje 10 najboljih radova sa našeg finansijskog konkursa. Planiramo da ovaj konkurs sledeće godine postavimo na još viši nivo, a za sve informacije o predstojećim aktivnostima, datumom, mestom i vremenom održavanja Velikoge edukativnog događaja pratite Newsletter She’s Next zajednice.

Zašto je važno da se velike kompanije uključe u ekonomsko osnaživanje žena i kako to može promeniti globalnu ekonomsku sliku?

 Ja bih zapravo volela da kažem da je kompanija Visa prepoznala potrebu da podrži preduzetništvo kao veoma važnu granu privrede ali i globalne ekonomije. Dodatno, uvideli smo da je ženama u toj sferi podrška i osnaživanje mnogo potrebnija pa smo odlučili da svoje znanje, iskustvo i snagu brenda usmerimo na podršku preduzetnicama u Srbiji. Kroz posvećenost kulturi rodne ravnopravnosti kompanije mogu da osnaže i omoguće jednak pristup i na tržištu i u globalnoj ekonomiji.

Zato, programi, edukacije i sesije sa stručnjacima koje donosimo sa She’s Next inicijativom mogu pružiti ženama specifična znanja koja im nedostaju, pomažući im da bolje vode svoje poslovne procese i doprinesu globalnoj ekonomskoj transformaciji.

Ovom prilikom želim da pozovem sve dame koje žele da ispune svoj profesionalni san i na taj način steknu finansijsku nezavisnost, da nam se priključe i postanu deo ove inicijative.

She’s Next – a ona si ti!

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.