Svet

18.08.2023. 12:21

Poslovni.hr

Autor: Katarina Pantelić

Ako Nemačka legalizuje marihuanu, svakome norma do tri biljke

Foto: Pexels

Svet

18.08.2023. 12:21

Svako domaćinstvo u Nemačkoj bi moglo da uzgaja do tri biljke kanabisa, a u gradu bi postojali i „klubovi za marihuanu“, ukoliko bi donji dom tamošnjeg parlamenta (Bundestag) odobrio predlog Zakona o marihuani.

Kako piše Poslovni.hr, ukoliko predlog bude odobren, zakon bi mogao da stupi na snagu 2024. godine.

Institucije u Berlinu su navele da 4,5 miliona Nemaca barem jednom godišnje konzumira marihuanu.

Analitičari već sada ocenjuju da bi on mogao da donese veliku promenu u nemačkoj politici prema opijatima „koja bi mogla imati i dalekosežne posledice za ostatak Evrope“.

Kako piše portal, nemački predlog zakona znatno je blaži od prvobitne verzije koje su 2021. godine najavljene u sporazumu koji su sklopili kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i koalicioni partneri.

Tada se, kako piše portal, govorilo o „kontrolisanom snabdevanju kanabisa za odrasle u rekreativne svrhe u licenciranim prodavnicama“.

Međutim, ideja komercijalnog modela je naišla na otpor u Evropskoj komisiji, pa se vlada u Berlinu, odlučila za model “kanabis klubova”, koji će moći da uzgajaju i distribuiraju marihuanu svojim članovima.

Klub će članu smeti da proda najviše 25 grama marihuane odjednom ili maksimalno 50 grama u razdoblju od mesec dana.

Članovi će u svojim domovima moći uzgajaju najviše tri biljke kanabisa za svoje potrebe.

Kanabis klubovi ne smeju da budu u krugu od 200 metara od škola, vrtića i centara za socijalnu negu.

U drugoj fazi Nemačka će dopustiti ograničenu komercijalnu prodaju marihuane u izabranim regijama na period od pet godina.

Naime, predlog zakona je u prošlu sredu javnosti predstavio na sednici kabineta vlade nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah ocenivši ga kao “dobar zakon” koji će omogućiti “kontrolisanu legalizaciju”, dok u saopštenju koje su zajendički potpisali ministarstva zdravlja i poljoprivrede stoji da “konzumacija marihuane će biti legalizovana, ali je i dalje opasna”.

Šta kažu udruženja, ko je sve nezadovoljan?

Udruženja lekara smatraju da će ova reforma dovesti do povećane potrošnje marihuane i porasta broja zdravstvenih problema kod mladih povezanih s konzumacijom te droge, poput psihotičnih poremećaja.

Ministar Lauterbah je na te kritike odgovario rečima da će legalizaciju pratiti i informativna kampanja usmerena prema mladima koja bi trebalo da ih osvesti i pokaže potencijalne opasnosti koje nosi konzumacija marihuane.

Predlogom zakona, kako se navodi, nisu zadovoljni ni zagovornici legalizacije koji smatraju da je nova regulativa previše detaljna i ne ide dovoljno daleko.

Takođe, pre nego što je donesen predlog zakona, postojala su i velika finansijska očekivanja od legalizacije, kako kroz poreze i prihode, tako i kroz uštedu na proračunu za pravosuđe i policiju.

Međutim, umesto da legalizacija donese nekoliko milijardi evra u nemački proračun, zakon će po svemu sudeći rezultirati daleko skromnijim prilivom novca od nekoliko stotina hiljada evra.

Nemačka odobrila investicije u zelenu energiju u vrednosti od 57,6 milijardi evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.