Aplikacija AirCare, posle Makedonije stigla i u SAD

Foto: Pixabay

Aplikacija za informacije o kvalitetu vazduha AirCare, čiji je autor mladi programer Gorjan Jovanovski iz Skoplja, popularna je u regionu, a sada je dostupna i u Sjedinjenim Državama, prenosi Glas Amerike.

"Informacije dobijamo iz tri glavna izvora: iz državnih mernih stanica za zagađenje vazduha, privatnih mernih stanica i satelitskih mernih stanica kao i podataka Evropske svemirske agencije i NASA-e. Nakon što su saznali da smo se probili na američko tržište, mnogi korisnici počeli su da preuzimaju aplikaciju na svojim mobilnim telefonima, koristeći je nekoliko puta dnevno da provere zagađenje oko sebe ali i da prate požare", kaže Gorjan Jovanovski, 27-godišnji stanovnik Skoplja i softverski inženjer koji stoji iza aplikacije AirCare, poznate kao My Air.

Aplikacija daje podatke o zagađenju vazduha u 39 zemalja, na 8 jezika i prema rečima njenog autora, kombinuje njegove dve strasti - tehnologiju i ekologiju.

ZAGAĐENOST VAZDUHA U SRBIJI MOŽETE PRATITI SVAKOG DANA PREKO APLIKACIJE AIRCARE

Aplikacija MojVozduh, ili AirCare, postoji od 2015. godine u Makedoniji.

Od prošle godine, prva zemlja u regionu na koju se popularna aplikacija proširila je Srbija, jer se i sama suočava sa ogromnim izazovom zbog zagađenja.

"Zagađenje je jedna od posledica s kojom se suočavamo zbog klimatskih promena. Svi na svetu, ne samo Makedonija kao pojedinačna zemlja, moramo da promenimo navike i radimo na čistijoj, zelenijoj, ekološkoj budućnosti ako želimo da preživimo kao ljudski rod", poručuje Jovanovski.

Preuzimanje AirCare je besplatno i podjednako dostupno korisnicima Ajfona i Android uređaja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara