Vesti iz sveta

03.12.2020. 14:32

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Aveco: U Mladenovcu se neće prerađivati opasan otpad

Kompanija je Aveco d.o.o. saopštilo je danas da nije tačno da će se postrojenje koje bi trebalo da bude izgrađeno u Mladenovcu baviti preradom opasnog otpada, kao i da je studija uticaja tog projekta na životnu sredinu bila dostupna n...

Foto: Pixabay

Kompanija je Aveco d.o.o. saopštilo je danas da nije tačno da će se postrojenje koje bi trebalo da bude izgrađeno u Mladenovcu baviti preradom opasnog otpada, kao i da je studija uticaja tog projekta na životnu sredinu bila dostupna na uvid javnosti do 3. novembra 2020. godine, odnosno duže od predviđenog zakonskog minimuma. U odgovoru na tekst koji je Nova ekonomija prenela iz lista Danas, kompanija navodi da su u pitanju bile informacije čije „poreklo, istinitost i potpunost nisu provereni primenom dužnosti novinarske pažnje“.

Zakonska zastupnica te kompanije, Katarina Vučićević Prčetić, dodaje i da u tom periodu niko od Mladenovčana nije učinio ni najmanji napor da navedenu studiju pročita, ili da u zakonskom roku iznese primedbe, „na šta su svakako bili ovlašćeni“.

Kompanija navodi da je to preduzeće osnovano i registrovano u potpunosti sa zakonima Republike Srbije, a da se projekti tretmana i skladištenja otpada izrađuju zbog zaštite životne sredine u svim razvijenim društvima, „kako bi se obezbedio pravilan tretman opasnog i neopasnog otpada bez negativnog uticaja na životnu sredinu“.

To privredno društvo dodaje i da je tačno da bi skladište opasnog i neopasnog otpada trebalo da, nakon sprovedene celokupne procedure u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom, započne sa radom, na lokaciji nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“.

Navodi se i da se lokacija „Petra Drapšina“ po urbanističkom planu nalazi u industrijskoj zoni, na kojoj se mogu obavljati samo srodne aktivnosti (poput skladišta, strovarišta, magacini, proizvodno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, prateći poslovni prostor, objekti male privrede), odnosno da se postrojenje neće nalaziti „u naselju“, kako je u tekstu navedeno.

Zapravo, radi se o skladištu, ne fabrici, što je zainteresovanima moglo i moralo biti poznato da su učinili napor da se upoznaju sa samim činjenicama. Dobijanje dozvola za takvo skladište je proces, koji traje. Aveco d.o.o. je podneo zahtev za dobijanje građevinske dozvole lokalnoj samoupravi, na osnovu čega su dobijeni lokacijski uslovi, u skladu sa zakonima i važećim propisima. Na osnovu tih uslova pripremljen je projekat za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i prenamenu postojećeg industrijskog objekta, a Studija uticaja na životnu sredinu koja je stavljena na uvid javnosti je samo jedan od koraka“, navodi se u odgovoru.

Dakle, u pitanju nije „postrojenje za tretnam i odlaganje opasnog otpada“ kako je prvobitno navedeno u tekstu, već „skladište za odlaganje opasnog i neopasnog otpada“, uz eventualno usitnjavanje neopasnog otpada do 15 tona na dan.

Aveco d.o.o.napominje da je u procesu dobijanja potrebnih dozvola pribavio sve neophodne studije u skladu sa pozitivnim propisima, a da je neistinit i navod da je „Studija o proceni životne sredine urađena za samo dve nedelje“.

„Na prvom mestu, vreme izrade ovakvih ili sličnih studija nije propisano. Svejedno, studija je izrađivana duže od godinu dana, uz praćenje svih parametara u skladu sa pravilima struke. Takav podatak nije mogao biti poznat, niti se iko potrudio da do istog dođe, ali se ipak pojavljuje u predmetnom tekstu. U nastavku napominjemo da je Aveco d.o.o. u procesu dobijanja potrebnih dozvola pribavio sve neophodne studije u skladu sa pozitivnim propisima“, dodaje se u saopštenju.

Na prenetu informaciju da se u blizini nalazi manja reka, predstavnica kompanije navodi da rečicu Seravu prate duže od godinu dana, koliko traje monitoring životne sredine za potrebe izrade Studije uticaja na životnu sredinu.

„Tokom celog perioda je vidljiva zagađenost te rečice, s obzirom da se u nju baca sve i svašta. To je u ovom momentu očigledno način na koji se u lokalnoj sredini baca otpad, s obzirom da rešenje za odlaganje opasnog i neopasnog otpada koji se u ogromnim količinama proizvodi samo u domaćinstvima tokom godine ne postoji. Taj i takav otpad se razbacuje po okolini, a ovaj projekat je trebalo da bude deo rešenja tog problema“, dodaje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.