Azija sustigla Severnu Ameriku po broju najboljih fintech ekosistema

Foto: Pixabay

Kompanija Startup Genome predstavila je globalnu listu top 20 fintech kompanija u okviru istraživanja o pionirima, brendovima i stanju na tržištu finansijskih tehnologija. Prema njihovom izveštaju, Evropa i Severna Amerika više ne dominiraju u top 20 fintech ekosistema, jer azijsko-pacifički region sada ima isti broj vodećih tehnoloških čvorišta (habova) koliko i Severna Amerika.

Top pet globalnih okruženja za razvoj fintech ekosistema su Silicijumska dolina, Njujork, London, Singapur i Peking.

Singapur je dodatno učvrstio svoju poziciju globalnog fintech haba, a ove godine je prestigao Peking na listi, uglavnom zbog napretka u finansiranje u ranoj fazi startapa.

Međutim, rast finansiranja razvoja fintech kompanija usporava se globalno, iako se ocenjuje da je pandemija ubrzala usvajanje fintecha u nekim ekonomijama. 

Finansiranje u ranoj fazi startapa (faza A, npr.) gotovo je svuda u opadanju, a naročiti pad zabeležila je Kina. 

Značajni izuzeci su Evropa i Amerika (bez SAD), koje su zabeležile porast.

Finansiranje serije B+ ide bolje, s tim što je Kina jedina regija sa padom u 2019. godini, ali to je zbog visoke osnovice iz 2018. godine, koja je bila obeležena uspehom Ant Financial-a, koji je tada prikupio 14 milijardi dolara.

Sve veći udeo serije B+ u ukupnom finansiranju fintecha ukazuje na konsolidaciju industrije, odnosno da "pobednici" u tržišnoj utakmici imaju sve lakši pristup kapitalu.

"To je neophodno, jer reklamiranje fintech sektora zahteva velika ulaganja", ocenjuje se u istraživanju.

Očigledno je da digitalno bankarstvo raste, dodavanjem novih usluga poput upravljanja bogatstvom, kao i nekih drugih pogodnosti.

Istraživanje uticaja COVID-19, koje je Startup Genome započeo u aprilu 2020. godine, pokazalo je da je Fintech bio među podsektorima na koje je kriza uticala relativno najmanje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara