BiH: Tokom septembra odluka o spornim hidroelektranama na Drini

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković/ Reka Ćehotina kod Foče

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine tokom septembra će formirati zajedničku komisiju sa kolegama iz Republike Srpske. Ključno pitanje tiče se nadležnosti Republike Srpske u dodeli koncesija za izgradnju i korišćenje budućih hidro-elektrana (HE) Buk Bijela, Foča i Paunci na reci Drini, projekta koji bi trebalo da sprovede zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS)

Komisija će kako se navodi postupiti po zahtevu Ustavnog suda BiH i preispitaće da li je dodela koncesija na reci Drini u nadležnosti entiteta Republike Srpske ili države, Bosne i Hercegovine.

To je potvrdio i zamenik predsednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović. On napominje da je prvi zadatak tog tela da se utvrde predmeti spora u takozvanom slučaju Hidroenergetskom sistemu Gornja Drina, pdnpsno da li je predmet spora ustavna ili proceduralna nadležnost:

"...Odnosno neka regulatorna nadležnost za koju po zakonu može da odlučuje Komisija za koncesije", rekao je Amović

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema apsolutnu nadležnost u vezi sa izdavanjem koncesije za izgradnju hidrocentrala na Drini te da odluke u vezi s državnom imovinom, poput reka na međunarodnim granicama, mogu biti donete isključivo na nivou BiH. 

Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri meseca od dana dostavljanja odluke, reši sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, koja su nastala u vezi sa dodelom koncesija.

Organizacije civilnog društva: Zaustavite izgradnju tri brane na Drini
Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
Srbija uzima zajam za razvoj koridora Save i Drine

Projekat Gornja Drina star je više od četiri decenije i pominje se da je vredan više od pola milijarde eura. Postoji i sumnja da će imati i negativan ekološki uticaj čak i u zaštićenim prirodnim zonama u susednoj Crnoj Gori. 

Planirano je da HE Buk Bijela bude prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema Gornja Drina. Imala bi instalisanu snagu od 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigasvatčasova.  Nakon izgradnje HE Buk Bijela, koja bi trebalo da traje pet godina i za koju je ove godine položen kamen temeljac, nizvodno se planira gradnja hiroelektrana Foča i Paunci.

Banjalučke Nezavisne novine su početkom juna pisale da će njenu izgradnju sprečiti UNESCO, jer se taj objekat nalazi nizvodno od Nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori. Protiv izgradnje tri brane za planirane HE na reci Drini izjasnile su se i brojne nevladine organizacije, ljubitelji reka i ekstremnih sportova na vodi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.