Srbija uzima zajam za razvoj koridora Save i Drine

Nova ekonomija

Srbija planira da uzme zajam od Međunarodne banke za obnovu u razvoj (EBRD( u iznosu od 78,2 miliona evra za Projekat integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine, navodi se u predlogu zakona koji je u skupštinskoj proceduri. 

Od tog novca oko 78 miliona evra opredeljeno je za troškove robe, radova, nekonsultantskih i konsultanskih usluga, obuke, operativne troškove za projekat, a 195.500 evra za pristupnu naknadu, 

Cilj tog projekata je unapređene zaštite od poplava i omogućavanje prekogranične saradnje u oblasti voda na rečnim koridorima Save i Drine.

Projekat čini fazu Programa VPP i sastoji se od četiri dela: Integrisano upravljanje i razvoj koridora reke Save, Integrisano upravljanje i razvoj koridora reke Drine,  Priprema i upravljanje Projektom i Regionalna saradnja. 

Podrška se između ostalog obezbeđuje za finansiranje zaštite od poplava, ulaganje i upravljanje životnom sredinom, kao i brane na rekama Drina i Sava.

Dalje, projektom se unapređuje lučka infrastruktura u Sremskoj Mitrovici, poboljšava polovni put Save, i pruža podrška za realizaciju integrisanog razvoja gronjeg toka reke Lim. 

Datumi za plaćanje glavnice zajma су 15. jun и 15. decembar svake godine počevši od 15. decembra do 2023. godine do 15. decembra 2031. godine. 

Datum završetka projekta je 3. jul 2026. godine. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.