Tim Kuk FOTO: @tim_cook

Bogatstvo Tima Kuka, direktora Epl-a, vredi 625 miliona dolara

Tim Kuk FOTO: @tim_cook
Bogatstvo Tima Kuka vredi 625 miliona dolara. Kao direktor Epl-a (Apple), on je prvi čovek na čelu neke kompanije koji je otvoreno priznao da je gej, i koji se nalazi na listi Fortune 500. 

Njegov kapital uvećavao se uporedo sa rastom profita kompanije. U 2018. godini Epl je postao prva američka kompanija ikada koja vredi 1 trilion dolara, piše Biznis Insajder.

Ali u poređenju sa kolegama iz tehnološkog sveta, Kuk je prilično "siromašniji". Tako, na primer, Lari Pejdž, osnovač Gugla, vredi 53 milijarde dolara, a Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, ima kapital vredan nešto manje od 70 milijardi dolara. Džef Bezos, direktor Amazona, je prvi biznismen u savremenoj istoriji, čije bogatstvo vredi preko 100 milijardi dolara. 

Za razliku od većine, Tim Kuk poznat je po tome da ne vodi raskošni stil života.

"Volim da se stalno podsećam odakle sam došao, a život u skromnom okruženju mi pomaže u tome", reči su kojima je objasnio zašto ne živi luksuzno u skladu sa svojim prihodima, aludirajući na svoje poreklo. 

On potiče, naime, iz skromne porodice iz Alabame. Otac mu je bio radnik na brodogradilištu, a majka je radila u farmaciji.

Kada je unapređen na mesto izvršnog direktora Epl-a 2011. godine njegova osnovna plata iznosila je 900.000 dolara, da bi u 2017.godini porasla  na tri miliona dolara. Uz platu, on dobija i gotovinski bonus u skladu sa razvojem kompanije, koji je povećao njegove prihode na 12 miliona dolara. Ali njegov najvažniji kapital su akcije Epl-a vredne 622 miliona dolara. Uz to, kupovinom akcija Najkija vrednih 3,4 miliona američkih dolara postao je član upravnog odbora te kompanije. 

Pa, kako lider Epl-a troši svoje bogatstvo? 

Sasvim drugačije od drugih izvršnih direktora tehnoloških giganata. 

U 2012. godini kupio je kuću u Palo Altu od 2.400 kvadratnih metara, za 1,9 miliona dolara, iako kuće u tom kraju koštaju oko 3,3 miliona dolara. Ali njegova skromnost se ne zaustavlja na tržištu stambenih jedinica. On navodno kupuje donji veš na Nordstromovoj polugodišnjoj rasprodaji.

Veliki je zagovornik altruizma. Novac daje i za opšte dobro i podstiče svoje zaposlene da isto čine. Tako je 2011. godine pokrenuo program za dobrotvorne donacije. Tokom proteklih deset godina, Epl je donirao 130 miliona dolara pomoći RED-u u borbi protiv AIDS-a, 100 miliona dolara dao  je za unapređenje raznovrsnosti u tehnologiji, 50 miliona dolara za bolnice....

On, zapravo, radi sve što i drugima govori da treba da rade. Tako je i donirao  novac borbi za građanska prava, a preko 23.000 deonica Epl-a vrednih nešto manje od pet miliona dolara dao je u nepoznate dobrotvorne svrhe. Prikupljao je sredstva za kampanju Baraka Obame i Hilari Klinton, a 2016. je donirao 236.000 dolara u izborni fond Hilari Klinton.

Altruizam je i deo njegovih planova za budućnost. Deo novca želi da uloži u školovanje svog nećaka, a nakon njegove smrti želi da njegovo bogatstvo bude ostavljeno u svrhe dobra. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.