Vesti iz sveta

26.10.2022. 09:54

Balkan Green News

Autor: Nova ekonomija

Bugarske energetske kompanije protive se ograničavanju marži

Pixabay

Nametanje gornje granice marže od 5 odsto za veleprodajne transakcije moglo da ima „katastrofalan“ uticaj na bugarsko tržište električne energije što bi izazvalo potencijalni prestanak trgovačke aktivnosti, upozoravaju industrijske grupe i trgovci, prenosi Balkan Green News .

U otvorenim pismima od 18. oktobra, lobističke grupe Asocijacija slobodnog tržišta energije (ASEP) i Udruženje trgovaca električnom energijom u Bugarskoj (ATEB) pozvale su bugarsku vladu da hitno odgovori na njihove predloge povodom rešenja u novom nacrtu uredbe.

Oni su naveli da novi predlog „udaljava Bugarsku od tržišnih principa, iskrivljuje cene i predstavlja korak unazad od slobodnog tržišta električne energije koje je izgrađeno dugi niz godina„.

Bugarska privremena vlada i njen energetski savet predložili su 13. oktobra nacrt zakona za primenu Uredbe Saveta EU od 6. oktobra o hitnoj intervenciji za rešavanje visokih cena energije.

Novi nacrt zakona predlaže nekoliko mera od koji su neke: gornja granica marže od pet odsto za veleprodajne transakcije i 15 odsto za transakcije sa kupcima, oporezivanje viška profita proizvođača energije, obavezno ograničenje tržišnog prihoda za proizvođače energije, smanjenje bruto potrošnje električne energije, novi mehanizam kompenzacije za kupce koji kupuju energiju na veleprodajnom tržištu i uvođenje dve tarife za cenu električne energije za domaće potrošače (niža cena za određenu potrošnju i viša cena za veću potrošnju).

Odgovarajući na uredbu, trgovci su rekli da bi nove mere potencijalno mogle ugroziti funkcionisanje lokalnog tržišta električne energije, isušiti likvidnost i potencijalno prekinuti svako trgovanje.

„Nacrt zakona ne izgleda dobro ne samo za trgovce, već i za tržište u celini. Koliko znam, u narednim danima možemo očekivati revidiranu (nadam se na bolju) verziju teksta. Svi pratimo razvoj događaja jer će takva promena doneti mnogo promena i haosa u svakodnevnom radu tržišta“, rekao je lokalni trgovac.

Drugi učesnik je dodao da su stvari veoma ozbiljne za trgovce jer će to zaista ubiti trgovački interes i svi u lancu će patiti.

„Velike strane trgovinske firme mogle bi da se povuku sa bugarskog tržišta ako se uvede plafon marže“, upozorava treći izvor.

ATEB i ASEP ujazuju da će nove mere dovesti do: nedostataka interesovanja za trgovanje dugoročnim fjučersima na IBEKS berzi, povlačenja učesnika na tržištu i smanjenja konkurencije, značajnog smanjenja izvoza, što bi pogoršalo energetsku situaciju u regionu i doprinelo povećanju tržišnih cena usled smanjene ponude, a smanjen izvoz bi doveo do gašenja proizvodnih kapaciteta, povećanja rizika po sistem i smanjenja prihoda proizvođača.

Na grejanje trošimo više nego građani EU

Trgovci su rekli da su slične mere uvedene u Rumuniji u septembru, što je dovelo do nedostatka trgovinske aktivnosti na rumunskom energetskom tržištu, pada cena prekograničnih kapaciteta i slabog interesovanja za prekogranične transakcije.

Učesnici vlasti sastaju se 20. oktobra sa vladom kako bi razgovarali o predloženim promenama.

Nacrt zakona će potom biti postavljen na javnu raspravu. Plan bi trebalo da usvoji Savet ministara i do kraja oktobra podnet parlamentu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.