Vesti iz zemlje

28.09.2022. 14:21

Nevena Petaković

Autor: Nevena Petaković

Pošta raspisala nabavku struje za naredne tri godine

Pixabay

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ oglasilo je tender u kojem traži snabdevača električnom energijom za naredne tri godine, a vrednost budućeg ugovora je procenilo na 14,2 milijarde dinara. 

Projektovana količina struje za naredne tri godine je 246.380.058 kilovat-sati, vidi se u tehničkoj specifikaciji Pošte.

Pošta procenjuje da će na struju u naredne tri godine potroširi znatno više novca nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

U toku 2019, 2020. i 2021. godine Pošta je potrošila 2,38 milijardi dinara za struju, pokazuju finansijski izveštaji što je šest puta manje od procenjene vrednosti javne nabavke za budući trogodišnji period.

Uprava Pošte je tokom leta nadzornom odboru uputila zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sprovođenje postupka javne nabavke „isporuka električne energije. Iz tog zahteva se vidi da je Pošta procenila da će ugovoriti struju po jediničnoj ceni višoj od 300 evra po megavat-satu.

Pošta, u specifikaciji nabavke, navodi da će ugovorena jedinična cena biti fiksna i da je izmena ugovorene jedinične cene moguća samo u slučaju preporuke ili zaključka Vlade Srbije, što će se regulisati aneksom.

Naime, Elektroprivreda Srbije (EPS) sa kupcima električne energije zaključuje ugovore po tržišnoj ceni na dan podnošenja ponude.

Međutim, zbog aktuelne energetske krize i velikog rasta cene struje, Vlada Srbije je nekoliko puta ove godine intervenisala u ovoj oblasti.

Tako je krajem avgusta Vlada donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini struje po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu bez PDV-a.  Ugovori bi važili od od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Prethodno je cena električne energije za pravna lica, odnosno privredu, bila 75 evra po megavat-satu (isto se radilo o ceni koju je preporučila Vlada). Ta cena važila je od Nove godine i bila je za 30 odsto veća u odnosu na godinu pre.

Pošta navodi da je realno za očekivati da će Vlada Srbije i u narednom periodu intervenisati u ovoj oblasti, ali da se u ovom trenutku ne može predvideti na koji način i u kom obimu.

Novi ugovor Pošte i izabranog snabdevača bi trebalo da krene da se primenjuje od 1. januara 2023. godine.

Ugovori za nabavku struje koju sklapaju javna preduzeća su višestruko veći nego prošle godine, vidi se iz podataka Portala javnih nabavki.

Iz dostupne dokumentacije se ne može uvek zaključiti po kojoj jediničnoj ceni preduzeća ugovaraju isporuku struje sa EPS-om, ali je vrednost pojedinih ugovora značajno veća od procenjene vrednosti nabavke.

Privredni subjekti u Srbiji cenu struje ugovaraju po tržišnoj ceni, a potom sklapaju aneks na cenu koju je Vlada preporučila.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) su za Novu ekonomiju su početkom septembra rekli da su u toku aktivnosti na zaključenju aneksa i da je „teoretski“ moguće da određen broj kupaca odbije njihovo potpisivanje, pa bi onda samo takvim kupcima bile fakturisane cene veće od preporučenih.

EPS kaže da takve kupce „ne očekuje“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.