Vesti iz sveta

12.04.2024. 13:57

MINA

Autor: Nova ekonomija

CEFTA najavljuje regionalnu zaštitu intelektualne svojine

Foto: CEFTA

Usvajanje odluke CEFTA o pravima intelektualne svojine poboljšaće okvir za zaštitu te oblasti, što će dovesti do veće konkurentnosti, rasta i prosperiteta biznisa u regionu, navodi se u saopštenju koje prenosi MINA.

„Usvajanje odluke CEFTA o pravima intelektualne svojine označiće prekretnicu za region. To je važan temelj koji leži u samom srcu funkcionalnog Zajedničkog regionalnog tržišta, s dugoročnim implikacijama za inovacije, male biznise i ekonomski razvoj“, dodaje se u saopštenju.

Naime, jedan od ciljeva Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište u periodu od 2021. do 2024. godine jeste donošenje novog okvira za zaštitu intelektualne svojine i srodnih prava povezanih sa trgovinom.

„Cilj novog okvira je da osigura usklađivanje propisa ili minimalne standarde za pravnu zaštitu u različitim oblastima intelektualne svojine, što uključuje implementaciju principa nediskriminacije radi obezbeđivanja jednake zaštite bez obzira iz koje CEFTA strane potiče kompanija“, navodi se u saopštenju.

Unutar Zajedničkog regionalnog tržišta podjednako važno za integraciju i slobodnu trgovinu je i uvođenje regionalnog režima iscrpljivanja u CEFTA, barem za industrijski dizajn i trgovačke marke.

„To znači da priznanje trgovačke marke ili industrijskog dizajna od CEFTA-e ne daje nosiocu prava mogućnost da zabrani njegovu upotrebu u vezi sa robom, uslugama ili proizvodima koji su legalno plasirani na tržište CEFTA. Ovo je važan korak u pripremi regiona za režim iscrpljivanja koji obuhvata čitavu EU i koji će se primenjivati nakon pristupanja Evropskoj uniji“, navela je CEFTA.

Na osnovu istraživanja koje je EU IPO sprovela u 2022. godini svega deset odsto malih i srednjih preduzeća u EU navodi da su registrovala svoja prava intelektualne svojine, ali od tog broja 93 odsto je prijavilo pozitivan uticaj te registracije na poslovanje.

Mala i srednja preduzeća sa registrovanim intelektualnim vlasništvom u najvećem broju su prijavljivala da je registracija poboljšala njihovu reputaciju ili imidž, njih 60 odsto, da im je pružila bolju zaštitu intelektualne svojine 58 odsto i da je dala bolje dugoročne poslovne izglede, njih 48 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena 10,5 milijardi evra, najvažniji partneri EU i CEFTA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.