FOTO: Pexels

Cene akcija na evropskim berzama potonule

FOTO: Pexels

Na evropskim su berzama od jutros cene akcija skliznule na najniže nivoe u 22 meseca.

Razlozi za to su jučerašnji pad indeksa na Volstritu, napetosti između Evropske komisije i Italije u vezi budžeta, kao i političkih napetosti u vezi Saudijske Arabije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je oko 9.45 u minusu 1,1 odsto, skliznuvši na najniži nivo u poslednja 22 meseca.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 odsto, na 6.997 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 odsto, na 11.365 bodova, a pariski CAC 1,10 odsto, na 4.997 bodova, navodi Hina, prenosi Index.hr.

Ulagače je obeshrabrio jučerašnji pad cena deonica na Volstritu dok se čekaju kvartalni poslovni rezultati nekih od najvećih američkih kompanija.

U fokusu ulagača su i političke napetosti jer rastu pritisci na Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Kašogi.

Nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Britaniju, Francusku i Tursku, traže da se objave sve činjenice u vezi tog ubistva, ali Rijad, koji je priznao da je taj kritičar saudijskih vlasti ubijen u njihovom konzulatu u Turskoj, čini sve da bi zaštitio moćnog princa naslednika i tvrdi da on nije naredio atentat.

"Ukratko, čini se da svet ulazi u haos", kaže Akira Takei, portfolio menadžer u kompaniji Asset Management One.

Nesigurnost na tržištima posledica je i napetosti između Evropske komisije i Italije zbog planova njene vlade o povećanju budžetskog deficita.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara