Svet

29.11.2023. 10:44

Autor: Katarina Pantelić

Crna Gora će se zadužiti od 150 do 200 miliona evra pre kraja godine

Crnogorska zastava i smernice za Podgoricu Foto: Nova ekonomija

Svet

29.11.2023. 10:44

Usvojenim rebalansom budžeta i odlukom o zaduženju koji je Skupština Crne Gore usvojila, projektovano je da će se država do kraja godine zadužiti od 150 do 200 miliona evra, a predviđanja su da bi to zaduženje moglo da bude po kamatnoj stopi od 5,5 odsto.

Prethodno je Vlada saopštila da će emitovati državne zapise u iznosu do 50 miliona evra u cilju obezbeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve, piše RTCG.

“Ako posmatramo tri zaduženja iz 2022. godine, vidimo da je kamatna stopa na šestomesečne državne zapise iznosila 3,97 odsto u decembru prošle godine, što je 1,53 odsto skuplje u odnosu na šestomesečni EURIBOR na dan zaduženja. Kako je 27. oktobra šestomesečni EURIBOR iznosio 4,05 odsto, možemo očekivati da kamatna stopa na šestomesečne državne zapise iznosi oko 5,5 odsto”, navela je konsultantska kuća Fidelity consulting u analizi.

Kako je navela kuća, treba uračunati još jedan indikator, a to je povećanje depozita u bankama u poslednjih godinu od oko 466 miliona evra, što bi moglo da znači određenu korekciju kamatne stope naniže jer su banke likvidne.

“S Obzirom na to da kasni budžet u kojem treba da se reflektuju ekonomske politike nove Vlade, ne može se dati preciznija projekcija kamatne stope zaduženja od ove koju ovim putem dajemo. Svakako, znaćemo uskoro uslove novog zaduženja”, navela je Fidelity consulting.

Na sednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet koja je održana pre nekoliko dana bilo je reči o Izmenama zakona o budžetu i zaduženju Crne Gore.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je deficit budžeta planiran na nivou od 216,3 miliona, što je za 150 miliona manje od planiranog Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

On je poslanicima izložio da su izvorni prihodi 2,4 milijarde evra i da su veći za 275,3 miliona u odnosu na plan, piše Bankar.me.

„Naplada prihoda budžeta značajno je veća od naplate u istom periodu prošle godine. Značajan deo odnosi se na jednokratne prilive koji nisu vezani za nove mere fiskalne politike ili značajne strukturne reforme“, kazao je ministar.

Ukupni rashodi planirani su u iznosu 2,6 milijardi, što je za 125,3 miliona više u odnosu na planirana sredstva.

“Povećanje rashoda predlaže se usled nedostajućih sredstava, najviše po osnovu socijalne i dečije zaštite, penzionog osiguranja i za finansiranje zdravstvenog sistema”, kazao je ministar.

Crna Gora povećava broj dozvola za privremeni boravak stranaca

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.