Svet

23.11.2023. 09:10

Dan

Autor: Čedomir Savković

Crna Gora je najskuplja zemlja za život na Balkanu

Zemlje EU najbrojnije među najskupljim destinacijama

Durmitor, Crna Gora Nova ekonomija: Čedomir Savković

Durmitor, Crna Gora

Svet

23.11.2023. 09:10

Pad kupovne moći, rast cena, ali i ostali makro i mikroekonomski uticaji napravili su od Crne Gore najskuplju destinaciju za život u regionu, ako se izuzmu Hrvatska i Slovenija koje su članice EU. Podaci sajta Numbeo istovremeno ukazuju da je kupovna moć stanovnika Crne Gore ipak veća nego u Srbiji.

Prema tim podacima, indeks potrošačkih cena Crne Gore je 42,4, što je za Balkansko poluostrvo najveći obračunati indeks, prenosi podgorički Dan.

Indeksom su obuhvaćeni troškovi stanovanja, oblačenja, hrane, prevoza, interneta, komunalnih usluga, namirnica, kao i brojni drugi parametri. Kao parametar uzeti su troškovi života u Njujorku i odnos cena istih proizvoda i usluga.

Indeks troškova života meri relativne troškove života u vremenu ili regijama, razlike u cenama roba i usluga i dopušta supstituciju sa drugim artiklima kako cene variraju.

Crna Gora ima indeks 15,7 u vezi sa cenama iznajmljivanja stanova, dok je indeks rente u kombinaciji sa ostalim troškovima života 29,7, što je svrstava među skuplje destinacije u regionu Južne Evrope.

To znači da su cene iznajmljivanja stanova u Crnoj Gori niže za 70 odsto nego u Njujorku, ali da su, prema indeksu rente, čak ispred Hrvatske i Grčke.

Ipak prosečna mesečna zarada u Njujorku iznosi oko 4.500 evra, dok je u Crnoj Gori oko 800 evra.

Indeks namirnica isti je kao i u Srbiji i iznosi 35,5 i blago je veći nego u Albaniji gde iznosi 35,3.

Ovaj indeks znatno je niži u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Kosovu*, gde je 32,6, 28,3, odnosno 26,3.

Indeks kupovne moći u Crnoj Gori iznosi 38,2 što znači da se može kupiti oko 60 odsto proizvoda manje nego u najvećem gradu u SAD.

SRBIJA IMA MANJU KUPOVNU MOĆ OD CRNE GORE

Ostatak regiona je u još gorem položaju, pa je tako kupovna moć slabija u Srbiji, gde indeks iznosi 34,9. U Severnoj Makedoniji on iznosi 35,9, na Kosovu 34,2, a u Albaniji 28,3.

Kada se indeks troškova života uporedi sa Evropom, Crna Gora je na 32. mestu – odmah iza Poljske.

Većinu skupljih destinacija za život uglavnom čine članice Evropske unije, ali i Velika Britanija i njene prekomorske teritorije.

Najskuplja za život je Švajcarska, gde su troškovi života veći nego u Njujorku i to za 17 procenata.

Ipak, osim regionalnih suseda, iza Crne Gore se po indeksu troškova života nalaze i dve članice EU, Rumunija i Bugarska.

Troškovi života mereni ovim indeksom niži su čak i u Rusiji i Ukrajini, mada Ukrajinu treba uzeti sa rezervom s obzirom na ratno stanje.

Najjeftinija destinacija za život, prema podacima Numbea, u Evropi je Kosovo.

Minimalna potrošačka korpa „porasla“ 200 evra

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru ove godine u Crnoj Cori iznosila je nešto preko 847 evra, pokazuju podaci Monstata (Crnogorske uprave za statistiku), što u odnosu na isti period 2020. godine predstavlja rast od čak 201 evro.

Kada je minimalna zarada iznosila 250 evra, minimalna korpa je bila 646 evra, dok je nakon rasta minimalne zarade na 450 evra i minimalna korpa porasla za 200 evra, tačnije za 201, na 847 evra.

Prema poslednjim podacima, izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 397,5 evra, a za neprehrambene proizvode i usluge 449,9 evra. Potrošačka korpa samo od jula porasla je za 23 evra, kada je iznosila 824 evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.