Vesti iz sveta

27.07.2018. 13:21

Sputnik

Autor: AIESEC zove

Crna Gora na pragu ekonomskog kolapsa, vlast tvrdi suprotno

Crna Gora se nalazi na pragu ekonomskog kolapsa. Veliki broj porodica živi u nemaštini i bez nade da će biti bolje. Međutim, zvanična statistika tvrdi suprotno.

Nedavno je Duško Marković, premijer Crne Gore, u Skupštini izjavio da njegova država bilježi konstantan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), te da je on (na nivou od 4,5 procenata) najveći u regionu Zapadnog Balkana.

Crna Gora, u tom okviru, daleko prednjači i po visini BDP-a po glavi stanovnika. On iznosi 6.810 evra. Pohvalio se i prosječnom platom od malo iznad pet stotina evra.

Aplauza nije bilo. Samo ga je jedan opozicioni prvak zapanjeno gledao da bi ga zabrinutim glasom upitao: „Da li Vi zaista vjerujete u to što govorite?“ Rasprava je, razume se, odmah odskočila u vode klasične politike, tako da je javnost ostala uskraćena za argumente struke koji bi joj pomogli da razluči da li je premijer izrekao istinu ili nije. Zanimljivo je da ni danima nakon ovog samoreklamerstva nije bilo takvih glasova, što navodi na zaključak da u redovima opozicije nema ljudi stručnih za taj poduhvat, kao i da ne postoje zainteresovani, takozvani, slobodni intelektualci.

Premijer Marković je iznio tačne podatke obračuna izvedenog iz potpuno pogrešne matematike. Visoka državna statistika je produkt dobro osmišljene i organizovane prevare.

Sve je počelo sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Tihim sporazumom između američkog Trezora, MMF-a i Svetske banke izvršen je prelaz sa bruto nacionalnog na bruto domaći proizvod. Sve je izgledalo kao bezazlena promena računovodstvene procedure, odnosno tehničko prilagođavanje i kao takvo je, sistemom obrazaca komunikacije sa međunarodnim finansijskim institucijama, uvedeno u praksu. Nije bilo ni buke, ni pobune, ni rasprave. A trebalo je, budući da su brojni autori ovo opisali kao „podmuklu političku manipulaciju“. Prema starom BNP-u zarada multinacionalnih korporacija je pripisivana državi u kojoj ona ima centralu. Ta slika je bila tačna, ali je bila prilično neprijatna. Brojevi su pokazali da od priče o jednakosti partnera i ravnomernom razvoju zemalja koje investiraju i u koje se ulaže, nije ostalo gotovo ništa.

Prema novom obračunu — po BDP-u, zarada korporacije se obračunava kao nacionalno bogatstvo zemlje gde njena filijala posluje, čak i ukoliko (što je i najčešći slučaj) ona biva odmah transferisana u zemlju sedišta kompanije. Novac odmah i legalno odlazi iz države za koju statistika tvrdi da pripada njoj. Država koja je rasprodala praktično sve svoje resurse stranim kompanijama na papiru je bogata, a u stvarnosti i ne vidi novac koje one stiču na njenom tržištu. Primarna ekonomska grana Crne Gore je turizam. Vlasnici najvećih turističkih preduzeća su stranci.

Na rast BDP-a direktno utiču i krediti. Što se neko više zadužuje u inostranstvu, imaće veći BDP, a koliko je to dobro, ne treba trošiti reči. Crna Gora se ubrzano primakla nivou javnog duga od osamdeset odsto svog BDP-a, što je izazvalo zvuke upozorenja iz MMF-a i Svetske banke, upravo onih ustanova koje su donedavno pohvalno pratile aktivnosti njene Vlade, prenosi Sputnik.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.