Vesti iz sveta

15.04.2024. 12:53

RTCG

Autor: Nova ekonomija

Crna Gora odbila da vrati dragulje vredne 300 miliona evra

Pixabay

Vlada Crne Gore odbila je da prizna tužbeni zahtev i vrati južnoafričkim državljanima Robertu Fenjeku i Antoniu Strelenskom 28 kilograma poludragog kamenja opala, zaplenjenog pre više od deset godina na Aerodromu Podgorica, koji su vredni 300 miliona evra.

Sud je naime, kako piše Radio-televizija Crne Gore, zabranio državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora.

Zaplenjeni opali su proglašeni državnom imovinom nakon što su zaplenjeni na aerodromu 2011. godine, a zatim smešteni u trezor Centralne banke Crne Gore.

Fenjek i Strelenski u tužbi navode da je ovo poludrago kamenje vredelo 300 miliona evra, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog oštećenja, ali i zbog nestanka pet kilograma dragulja, jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma.

“U pitanju su predmeti koji su uneti u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljeni carini na Aerodromu Podgorica, dok su kasnije usled nesuglasica lica koja su na takav način prenela robu i krivične prijave koju su između sebe podneli, te nakon oglašenja tih lica za krivima za prekršaj iz člana 240 Carinskog zakona predmeti trajno oduzeti”, navodi se u Izveštaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Postupak je ovaj put pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću, dok je Kotorski sud zaustavio izvršnu vlast u nameri da proda dragulje.

Prema ranijim pisanjima medija, južnoafrički državljani su 2012. godine prijavili policiji vlasnika budvanskog hotela „Belvi“ Branka Ćupića i optužili ga da im je na „prevaru uzeo dragulje“.

Policiji su ispričali da ih je Ćupić 2011. godine sačekao na podgoričkom aerodromu, gde su „zaobišli carinu“ i poveo u hotel kao njegove goste, a dragulje ostavio u hotelskom sefu.

Kada je Ćupić, po njihovim tvrdnjama, godinu kasnije odbio da im vrati dragulje – prijavili su ga policiji.

Nakon prijave policija je zaplenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih, u septembru 2012. godine, trajno oduzeo jer su, kako piše u rešenju, uneti mimo carinskih propisa što je krivično delo.

S obzirom na elemenat krivičnog dela prilikom unosa opali su postali državno vlasništvo i završili u sefu Centralne banke Crne Gore.

Osim što su im oduzeti dragulji Ćupić, Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 evra u aprilu 2013. godine.

Merenjem 2014. godine utvrđeno je da je najviše vatrenog, belog i crnog opala. Samo jedan kamen težak je četiri kilograma i 400 grama. Kolekcija sadrži i 14 figurica u obliku životinja, koje su teške nešto preko kilogram.

O biznisima dvojice Južnoafrikanaca nema mnogo podataka.

Robert Fenjek predstavlja se kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

„Inače, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem“, piše RTCG.

Zbog toga je pokrenuta istraga u vezi sa načinom na koji je Černetić ušao na prijem, no epilog nije poznat ni danas.

Za pokretanje sopstvenog biznisa potrebno je obrazovanje i dobar mentor

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.