Vesti iz sveta

28.02.2023. 12:19

Bankar.me

Autor: Nova ekonomija

Crna Gora razmatra uvođenje poreza na ekstraprofit

plaža, more Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo finansija Crne Gore predložilo je uvođenje poreza na ekstraprofit, odnosno da sve komapnije čiji prihodi u prošloj i ovoj godini pređu pet miliona evra budu obavezne da plate državi solidarni doprinos (porez na ekstraprofit). Tamošnje ministarstvo planira da to bude privremena krizna meru za dve godine, prenosi Bankar.me.

Ovaj predlog zakona stavljen jena javnu raspravu do 20. marta.

Ministarstvo finansija odlučilo se da predloži taj zakon kako bi kompanije koje su tokom ekonomske krize stekle dodatnu dobit, zahvaljujući Vladinim merama u vidu brojnih podsticaja, sada pokazale solidarnost i da bi se teret krize ravnomerno rasporedio i omogućilo Vladi da kreira nove pakete pomoći građanima, piše finansijski portal Bankar.me.

Ministarstvo je u obrazloženju predloga zakona navelo da i pored negativnih uslova poslovanja, neke kompanije ostvaruju povećanu dobit i taj porast dobiti je primetan kod različitih delatnosti.

Stopa solidarnog doprinosa 33 odsto

„Osnovicu solidarnog doprinosa za 2023. godinu i 2024. godinu, čini oporeziva dobit obveznika za 2022. godinu i 2023. godinu, utvrđena u poreskom bilansu u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dobit pravnih lica umanjena za iznos uprosječene oporezive dobiti obveznika utvrđene u poreskim bilansima za 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, uvećane za 20 odsto. Poreski period za koji se obračunava i plaća porez na solidarni doprinos su kalendarska 2023. godina i 2024. godina“, precizirano je u obrazloženju ovog predloga zakona.

U obrazloženju je navedeno da problemi sa kojima se suočava Crna Gora su akutni i prisutni u svim državama na evropskom kontinentu što omogućava korišćenje najboljih uporednih iskustava, odnosno mera koje je neophodno sprovesti u Crnoj Gori.”Dodatno, imajući u vidu da smo država kandidat za ulazak u Evropsku uniju za našu poresku politiku je jako važno to što je Uredbom Evropskog saveta od 6. oktobra 2022. godine za sve njene države članice uvedena obaveza uvođenja upravo jednog vanrednog, selektivnog fiskalnog oblika”, piše u obrazloženju. Pojašnjeno je da uredba EU predviđa obavezu da države članice podvrgnu ekstradobiti privrednih društava koja posluju u pomenutim oblastima tzv. “obaveznom privremenom solidarnom doprinosu” (mandatory temporary solidarity contribution), osim ako slične mjere u nacionalnim poreskim sistemima već nisu usvojene. Značajan broj država EU već je u svoje zakonodavstvo uveo vanredne poreske mjere u oblasti energetskog, kao i drugih sektora”, piše u Predlogu zakona.

Stopa solidarnog doprinosa je proporcionalna i iznosi 33 odsto. Obavezu utvrđuje i plaća obveznik podnošenjem prijave do 30. juna 2023. i 2024. godinu, navodi se u obrazloženju predloga ovog propisa.

U obrazloženju predloga zakona je navedeno da se on uvodi zbog vanrednih događaja na globalnom nivou kojima je država izložena, te da je ista poreska mjera primenjena i u drugim državama.

Crna Gora se nalazi u vremenu velikih globalnih ekonomskih turbulencija koji su negativno uticali na građane i privredu. Glavni uzrok je rat u Ukrajini koji je izazvao veliki poremećaj u snabdevanju energenata i hrane na svetskom nivou, što je dovelo do neravnoteže na tržištu izazvane velikom potražnjom i nedovoljnom ponudom. Dodatno, poslednje tri godine svetska ekonomija se susreće sa poremećajima izavanim pandemijom. U tim uslovima stanovništvo je suočeno sa stalnim rastom cena ključnih proizvoda”, piše u obrazloženju predloga zakona.

Crna Gora zbog koncesija na šumska preduzeća izgubila 20 milijardi evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.