Svet

25.06.2024. 16:52

TheNextWeb

Autor: Nova Ekonomija

Digitalni „blizanac“ Zemlje: AI u borbi protiv klimatskih promena

Foto: Pixabay

Svet

25.06.2024. 16:52

Evropska komisija je pokrenula prvu verziju projekta „Destination Earth“ (DestinE), AI simulatora putem kog planira da poveća preciznost klimatskih prognoza. Ova inicijativa uključuje dva modela: Jedan za praćenje ekstremnih vremenskih događaja i drugi za prilagođavanje klimatskim promenama. Ovi modeli će detaljno pratiti, simulirati i predviđati klimatske uslove na Zemlji.

„DestinE znači da možemo posmatrati ekološke izazove i predviđati buduće scenarije na način koji nikada ranije nismo mogli,“ izjavila je Margret Vestager, šef antimonopolskog odeljenja EU.

DestinE se oslanja na evropske superkompjutere (EuroHPC), uključujući LUMI superkompjuter u Finskoj.

Razvojni tim je kombinovao ove resurse sa veštačkom inteligencijom kako bi ubrzao obradu podataka, piše TheNextWeb.

Vestager je naglasila značaj ove faze, rekavši: „Ova prva faza pokazuje koliko možemo postići kada Evropa objedini svoje naučne izvrsnosti i ogromnu računarsku moć.“

Očekuje se da će se model razvijati tokom vremena, sa ciljem da kompletan digitalni blizanac Zemlje bude završen do kraja ove decenije.

Digitalni blizanac Zemlje omogućava testiranje različitih scenarija, poput uticaja toplotnog talasa na sigurnost hrane, mogućnosti poplave određenog grada tokom oluje, ili najboljih lokacija za postavljanje vetroparkova.

Ovaj digitalni model koristi ogromnu bazu podataka za svoje prognoze i simulacije, prikupljajući informacije sa satelita, IoT senzora i državnih baza podataka.

Da bi se kompletirao digitalni blizanac Zemlje, buduće verzije će uključivati podatke iz okeana, gradova, šuma i drugih područja koja naučnici mogu analizirati.

EU je prvi put pokrenula DestinE 2022. godine, sa više od 300 miliona evra namenjenih za izgradnju ovog digitalnog modela. Današnje lansiranje označava kraj prve faze i početak druge, od kojih će svaka dobiti preko 150 miliona evra finansiranja.

Finansiranje treće faze zavisi od konačnog programa Digital Europe 2025-2027, koji je trenutno u fazi izrade.

EU nije jedina organizacija koja radi na ovoj tehnologiji. U martu, Nvidia je predstavila svoj digitalni model planete nazvan Earth-2. Prema ovom proizvođaču čipova, vlada Tajvana već koristi ovaj model za bolje predviđanje kada će tajfuni doći do kopna.

Zbog klimatskih promena 200 miliona ljudi emigrira do 2050. godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.