Vesti iz sveta

06.11.2020. 12:15

MOL Grupa

Autor: Nova Ekonomija

EBITDA MOL Grupe se u trećem kvartalu oporavila uprkos krizi

  Čista CCS EBITDA snažno je odskočila od najnižeg nivoa u Q2 i dostigla 610 miliona dolara u Q3 2020, što je za samo 12% niže nego prošle godine.  Svi segmenti nastavili su da generišu pozitivni slobodan novč...

Foto: MOL Grupa

MOL Grupa objavila je svoje finansijske rezultate za treći kvartal 2020, u kojima navodi da je tokom ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa CCS EBITDA preduzeća snažno odskočila od najnižih nivoa tokom prethodnog tromesečja, dostigavši 610 miliona dolara.

Taj rezultat je svega 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a njime je EBITDA u periodu Q1-Q3 2020. godine dostigao 1,59 milijardi dolara, što je 14 odsto niže na međugodišnjem periodu.

MOL Grupa implicira da će EBITDA za celu 2020. godinu biti na nivou gornjeg opsega projekcija, oko 1,9 milijardi dolara. 

Pojednostavljeni slobodni novčani tok skočio je u Q3 na 306 miliona dolara, prateći CAPEX smernice, dovodi do pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u iznosu od 662 miliona dolara od početka godine do danas, 42 odsto više nego u prva tri kvartala prošle godine. Organski rashodi u kapitalu opali su za 33 odsto u prva tri kvartala, što je odraz snažne CAPEX kontrole kao i usporavanja zbog pandemije COVID-19.

„Svi poslovni segmenti su do sada u ovoj godini generisali pozitivan slobodan novčani tok uprkos pandemiji, što je jasan dokaz agilnosti i otpornosti našeg poslovanja. Consumer services istakao se sa novom svevremenskom visokom kvartalnom EBITDA u Q3, ali su i drugi segmenti relativno dobro prošli uprkos smanjenim cenama roba i maržama. Upstream je imao koristi od kupovine ACG-a, dok je Downstream poboljšan zahvaljujući izuzetnoj raspoloživosti imovine i većim protokom rafinerija. Ipak, moramo ostati na oprezu, jer pandemija još uvek nije gotova, a naredni meseci će nas možda sve ponovo testirati“, naveo je predsednik uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Žolt Hernadi. 

Upstream proizvodnja je porasla za 8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, na 126,9 hiljada barela po danu i bila je za 18 odsto veća nego pre godinu dana u istom kvartalu.

Neto proizvodnja MOL-ovih prava na imovinu Azerbejdžana iznosila je 29,8 hiljada barela dnevno u trećem tromesečju, kada su se i cene nafte i gasa oporavile, iako su i dalje znatno ispod nivoa od pre godinu dana.

U periodu od januara do septembra Upstream EBITDA bila je očigledno vođena ogromnim negativnim uticajem cena nafte, obzirom da je Brent pao za 37 odsto na godišnjem nivou, na 41 dolara po barelau a da su cene gasa bile 34 odsto niže u odnosu na prethodnu godinu.

Downstream segment čista CCS EBITDA snažno je odskočio i skoro udvostručio u odnosu na najniže vrednosti iz drugog kvartala, ali je ostao 26 odsto slabiji nego 2019. godine, zbog nižih marži rafinerije i nešto slabijih marži petrohemije.

Projekat Polyol dostigao je 70 odsto ukupnog završetka na kraju Q3, iako je napredak donekle zaostao u odnosu na plan zbog situacije sa pandemijom. Uvedeni su protokoli kako bi se umanjio rizik od zaraze unutar građevinske zajednice i kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja.

U trećem kvartalu je u Mađarskoj završeno novo postrojenje za proizvodnju bitumena modifikovanim gumenim granulatom od 20kt za reciklažu otpada od guma.

Consumer Services dostigao je novi kvartalni rekord, u iznosu od 183 miliona dolara, što je skok od 14 odsto na međugodišnjem nivou, podržan snažnim performansama goriva.

EBITDA Gas Midstream segmenta porasla je za 59 odsto na godišnjem nivou na 43 miliona dolara, kao rezultat povećane potražnje za prekograničnim kapacitetima, dok su operativni troškovi bili niži. Rezervacije većih kapaciteta i niži OPEX povećali su EBITDA u period Q1-Q3, što je rezultiralo 37 odsto većim učinkom u odnosu na isti period prošle godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.